Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Zoom Experience 2010

zondag 28 november 2010, 23:25 door | 8.319x gelezen | 10 reacties

Gisteren heb ik een bezoekje gebracht aan de Zoom Experience 2010. Dit weekend werd de fotografiebeurs voor de vierde maal gehouden. Zoals uit de naam al blijkt wordt de Zoom Experience georganiseerd door fotografie magazine Zoom.nl. Gedurende het weekend werden meer dan honderd workshops en lezingen gegeven. Een verslag van de dag.

Hoewel de beurs opende om tien uur 's ochtends was ik zelf pas die middag rond twee uur aanwezig. Ik was door Nikon uitgenodigd voor de speciale avond voor Nikon Professional Service (NPD) leden. Die avond zou tot ongeveer elf uur 's avonds duren en de hele dag was me dan toch iets te lang.

Bezoekers


Het was zaterdagmiddag redelijk druk op de beurs, maar gelukkig was de beurs dit jaar ruimer van opzet zodat het nergens vastliep in de gangen. Zoals gebruikelijk waren er weer veel mannen aanwezig met dure apparatuur en grote zoomobjectieven om de verschillende vrouwelijke modellen vast te leggen. Zo nu en dan kon een dergelijke groep de doorgang wel enige tijd blokkeren.

Daarin was ook direct een grappig contrast te zien. Naast de mannen met voor duizende euro's aan apparatuur rond hun nek liepen er bijvoorbeeld ook een aantal tienermeisjes met een compactcamera rond. Beide vallen wat doelgroep betreft volgens mij prima bij Zoom.nl.

Koopjes


Als je op zoek was naar nieuwe fotoapparatuur dan was je dit weekend in de Jaarbeurshallen op de juiste plek. Bij de stand van Canon en Nikon kon je alle mogelijke objectieven op je eigen camera uitproberen. Als je dan je keuze had gemaakt kon je door naar een van de verkoopstands op de beursvloer om de spullen met een leuke korting aan te schaffen.

Wat dat betreft had de beurs wel iets weg van de HCC beurs van vroeger; veel beursaanbiedingen. Overigens hadden verschillende webwinkels dit weekend ook online speciale Zoom Experience beursaanbiedingen. Zo kon je ook als thuisblijver toch nog voordelig je slag slaan.

Nikon objectieven uitproberen

Workshops


Wat volgens mij de beste reden was om een bezoekje te brengen aan de beurs waren de workshops. Ruim honderd workshops werden er het afgelopen weekend gehouden. Naast een aantal Zoom Theaters kon je ook terecht bij verschillende stands voor praktische bijscholing. Zo werden bijvoorbeeld bij Adobe doorlopend workshops in de diverse software van het bedrijf gegeven.

Ook dit jaar had Nikon weer groot uitgepakt. Zij hadden deze beurs een flinke Nikon Arena gebouwd. In deze ruimte konden 700 bezoekers plaatsnemen tijdens de workshops. In het midden van de arena werden één uur durende workshops gegeven. Zelf heb ik (tijdens de NPS avond) de workshop van Henk van Kooten en Joe McNally gevolgd.

Henk van Kooten


Henk had een grappig concept opgezet passend bij de Nikon Arena. Bij gebrek aan de mogelijkheid voor een achtergrond had hij zijn camera boven het middenplateau opgehangen. Daaronder stond een groot bed waarin in rap tempo verschillende modellen voorbij kwamen. Met een hele serie foto's beelde hij de loop van het leven uit. Van een leeg bed, via de conceptie tot uiteindelijk de dood.

Al met al een creatief concept en leuk uitgevoerd. Zijn workshop liet daarmee ook goed zien dat een voorbereide fotosessie met een specifiek them erg leuke resultaten op kan leveren. Wel werd het op een gegeven moment een beetje langdradig doordat er weinig verandering in zat.

Henk van Kooten

Wat ik ook jammer vond was dat er geen gebruik gemaakt werd van de technische mogelijkheden van tegenwoordig. Zo werd er geen gebruik gemaakt van live-view om het beeld van de camera in realtime te bekijken. Dat zou nuttig geweest zijn bij het opzetten van de gewenste compositie én zou natuurlijk direct een praktisch voorbeeld zijn geweest van het gebruik van live-view.

Joe McNally


Alleen al de workshop van Joe McNally was wat mij betreft reden genoeg om dit weekend af te reizen naar Utrecht. Joe is een Amerikaanse fotograaf met tientallen jaren professionele ervaring in zijn werk als fotograaf voor National Geographic. Daarnaast heeft hij ook regelmatig voor TIME, Newsweek, Sports Illustrated en LIFE gewerkt.

Joe geeft zijn workshops in eenzelfde stijl als Scott Kelby; met veel Amerikaanse humor. Daar moet je van houden, maar ik heb in elk geval veel lol gehad. Joe kan het allemaal mooi vertellen en weet tussendoor ook nog veel nuttige tips te geven.

Joe McNally workshop

Persoonlijk vond ik de Zoom Experience zeker weer de moeite waard. Naast de workshops vond ik het ook leuk om weer veel fotografen gesproken te hebben. Dankszij mijn opvallende felgroene Photofacts polo ben ik daarbij ook nog door een paar lezers van Photofacts aangesproken. Leuk jullie ontmoet te hebben!

Ik weet dat er altijd veel wisselende meningen zijn over de Zoom Experience. Laat dus ook vooral even in de reacties weten wat jullie ervan vonden..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Kjeld
  Kjeld schreef op zondag 28 november 2010 om 23:40  | reageer

  Ja zeker het gevoel van HCC dagen van 2000 ongeveer.
  De Nikon Arena was echt tegek. Ook van Panasonic heb ik alle lenzen uitgeprobeerd op mijn Lumix GF1. Was precies wat ik eens wilde doen.
  Top dag gehad, en ook erg leuk om mee te fotograferen van af de tribune tijdens een workshop.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 28 november 2010 om 23:55  | reageer

  Ik ben vandaag even op de Zoom experience geweest. Inderdaad vielen de DSLR's met teletoeters erg op. Leuk detail is dat ze bijna allemaal de camera op het standje automatisch hadden staan en een hoge aantrekkings kracht op de bodypaint dames hadden en drie keer raden op welk deel de mannen aan het scherpstellen waren vrolijk

  Ik heb even een bezoekje gebracht bij mijn vrienden van Canon en heb me even bij Panasonic laten zien voor wat technische info. Verder vond ik de opzet wel breder dan vorige keer maar een aantal grote namen ontbaken ook weer wel op de beurs. Het is een leuk uitje maar aangezien ik begin 2011 op de WPPI beurs in Las Vegas ben (ga daar ook een artikel over schrijven) denk ik toch dat ik daar wat meer te zien ga krijgen.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 29 november 2010 om 00:18  | reageer

  Wat ik vooral leuk vond aan de workshop van Joe McNally was dat hij zichzelf niet al te serieus neemt. Hij lijkt weinig voorbereid te hebben, en is gewoon live aan het proberen wat wel of niet werkt. En soms lukt bij hem ook niet alles meteen de eerste keer. Of dat nou gespeeld is of niet: het komt geloofwaardig over, en niet alleen leer je er als fotograaf veel door, je ziet dat het ook bij hem gewoon kijken, proberen en aanpassen is.

  Henk van Kooten gaf daarintegen een voorbeeld van een erg goed voorbereide shoot. Concept klopte, aankleding van de modellen was goed doordacht, en de modellen wisten al ongeveer hoe ze moesten liggen (het feit dat ze het 's middags hadden gedaan hielp natuurlijk wel "knipoog. Maar het was heel duidelijk hoe snel je kunt werken als je voorbereiding klopt.
  Allebei enorm leerzaam.

  En leuk om even je hand geschud te hebben: je photofacts tshirt heeft gewerkt "knipoog

 4. Rianne
  Rianne schreef op maandag 29 november 2010 om 12:38  | reageer

  Ik ben zaterdag geweest en vond het erg leuk! Groot voordeel was dat het nu een stuk groter was dan vorig jaar. Nadeeltje was de catwalk. Die vond ik vorig jaar beter.
  Ik heb de workshops van Jim Brandenburg en Henk van Kooten gevolgd. De eerste vond ik ge-wel-dig! Die man praat met een enorme passie over zijn werk. Het concept waarmee Henk van Kooten aan de gang ging,vond ik leuk bedacht. Ik vond het wel heel rommelig, maar dat kwam waarschijnlijk door de tijdsdruk.
  Ik ben blij dat ik weer geweest ben vrolijk
  p.s. ik baalde er -achteraf gezien- wel van dat ik de workshop van McNally niet gezien heb xD

 5. Huybert
  Profiel Huybert schreef op maandag 29 november 2010 om 16:40  | reageer

  vond het een leuke en door Joe Mcnally vermakelijke avond. Jezelf niet al te serieus nemen zouden meer fotografen moeten doen.

  Maar wat deed Elja bij Nikon, en nog wel op een NPS avond????? Ready to join the dark side??

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 29 november 2010 om 16:54  | reageer

  @Hybert; er was ook pers uitgenodigd door Nikon voor de NPS avond. Daar viel ik onder, vooralsnog geen overstap naar de dark side dus.. knipoog

 7. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op maandag 29 november 2010 om 22:26  | reageer

  Ik ben gisteren naar Zoom geweest. M'n eerste Zoom, gemengde mening moet ik zeggen. Ik vond de beurs op zich tegenvallen. De workshops waren daarentegen wel goed. Ik ben me net een beetje aan het verdiepen in flitsfotografie. Vandaar dat ik de Strobist workshop heb bekeken. Die was informatief voor een beginner. De workshop van Joe Mcnally vond ik geweldig, ik mag zo'n figuren wel.
  Voor de tijdvulling ben ik ook nog bij de Lightroom presentatie gaan kijken. Die was ook wel ok.

 8. Hans
  Profiel Hans schreef op dinsdag 30 november 2010 om 16:47  | reageer

  De NPS avond was erg geslaagd. McNally weet wel waar hij mee bezig is. Respect ook voor zijn gebruik van vele sb900s. Zoals hij die telescoop heeft weten uit te lichten, petje af! Hier nog een plaatje van grandmasterFlash.

 9. Freek
  Freek schreef op woensdag 1 december 2010 om 21:14  | reageer

  Zondag naar Zoom geweest. Veel drukte rond de modellen waar fotografen stonden te dringen om een plaatje te maken. Haantjes gedrag van de bovenste plank met de duurste lenzen. Geinig om dit van een afstand waar te nemen. Deze modellen zijn leuk als je iets wil uitproberen maar niet als je een goede plaat wil maken met dat dringen. De ervaring van vorige jaren leerde mij al dat ik geen camera heb meegenomen. Joe McNally had een goed verhaal met tips. Voor wildlife bij Marco de Paauw geweest, een enthousiast boeiend verhaal met erg mooie platen! (op zijn website staat nog meer). Een no-nonsens figuur met goede praktijk tips. Bij Canon heb ik alle ruimte gekregen om lenzen te vergelijken.(zal bij Nikon ook wel geweest zijn...)Maar... gelukkig was het met ruime paden opgezet in vergelijking tot vorige jaren. Daardoor was het makkelijker rond te lopen en op gemak te shoppen.

 10. Niels Thijssen
  Niels Thijssen schreef op zaterdag 4 december 2010 om 15:24  | reageer

  Zaterdag geweest naar de zoom experience, vond het niet echt geslaagd. Uiteindelijk bij de Sandisk presentatie een gratis 16GB SD kaart gekregen van de gastheer (snelste versie van hun) toen ik hen wees op een fout in de slideshow. Aangezien ik met compact flash werk is deze dezelfde week keurig omgeruild.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord