Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

100 iconische foto’s; de beroemdste Nederlandse persfoto's

dinsdag 7 oktober 2014, 16:03 door | 4.788x gelezen | 0 reacties

Met dank aan Martijn Kleppe en grote blijdschap deel ik u mee dat Elsevier een speciale editie van het blad heeft uitgegeven. De Speciale Editie 100 iconische foto's bevat de honderd belangrijkste Nederlandse persfoto's tussen 1885 en 2014, ingeleid door dr. Martijn Kleppe, specialist bij uitstek in iconische fotografie.

Van een brand in Raamsdonk tot een Oekraïense separatist met knuffelaap uit rampvlucht MH17. Bij elke foto wordt de fotograaf genoemd (voor zo ver bekend) en daarnaast een korte beschrijving van de historische context.

Elsevier 100 iconische fotos

Belangrijk is dat een iconische foto niet alleen verwijst naar die ene gebeurtenis in het verleden maar zelfs naar een hele periode uit die geschiedenis. Zoals het Napalm-meisje in Vietnam niet alleen verwijst naar die ene aanval maar naar de hele oorlog. 'Het meisje' was onlangs in Nederland en gaf ook wel aan dat de foto (en zij dus ook) jarenlang gebruikt (misbruikt) is door de communistische machthebbers in de propaganda van het regime. Logisch: Want zo'n foto zegt iets!

Zegt één zo'n foto meer dan duizend woorden? Dat betwijfel ik. Soms is er een verhaal. Dan wordt er een foto bij dat verhaal geplaatst. En dan denken wij dat die foto meer zegt dan het verhaal. Maar eigenlijk verwijst die foto alleen naar het verhaal dat al eerder verteld werd.

Soms blijkt een foto bij voorbeeld veelvuldig gebruikt ter illustratie van een bepaalde gebeurtenis terwijl de foto op een heel ander tijdstip gemaakt is. Ik heb ook wel eens gelezen dat de beroemde foto van de Russen die een vlag op het Rijksdaggebouw zetten ook een paar dagen na het vlag hijsen in scene is gezet.

En geef maar eerlijk toe: Je weet precies welke foto ik bedoel. Dát is nou een iconische foto! De iconische foto is een beeld dat iedereen kent en dat verwijst naar een belangrijke gebeurtenis in het verleden.

Deze mooi uitgegeven editie is voor 8,95 euro te bestellen op Elsevier Exclusief. Daar komt nog wel 1,95 euro aan verzendkosten bij. Mooie fotografie voor een paar euro: Aanrader!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord