Elja Trum

Recensie: RAW door Johan Elzenga

woensdag 26 september 2007, 20:28 door | 10,872x gelezen | 2 reacties

RAW van J.W. ElzengaEen paar weken geleden viel mijn oog op het RAW boek van Johan W. Elzenga. Ik had het boek al vaker zien liggen, maar aangezien ik een tijdje terug met Johan tijdens een diner over fotografie heb gepraat leek het me wel leuk om het boek nu ook eens daadwerkelijk te gaan lezen. Johan's boek over RAW was het eerste Nederlandstalige boek volledig gewijd aan het ruwe beeldformaat dat veel (semi)professionele camera's kunnen produceren. Veel beginnende fotografen laten dit formaat echter liever links liggen. Zonde, want het RAW bestand biedt veel mogelijkheden om meer uit je foto's te halen.

Ik moet zeggen dat ik het een erg leerzaam boek vond. Ik ben niet helemaal onbekend met RAW bestanden (schiet al ruim een jaar niet anders meer), maar vooral in de eerste hoofdstukken vond ik veel detailinformatie over het RAW formaat die ik erg bruikbaar acht.

Ook wel nuttig is de bespreking van een aantal verschillende software pakketten voor het werken met RAW bestanden. Dit doet Johan aan de hand van een voorbeeldfoto waarbij hij iets corrigeerd. De beschrijving is daarbij algemeen genoeg om het ook leerzaam te houden voor iemand die niet dat specifieke pakket gebruikt. Toch krijg je zo ook een beeld van alternatieven van Adobe's Camera RAW.

Johan schrijft in een heldere, eenvoudig te begrijpen stijl en geeft bruikbare tips. Een interessant boekje voor iedereen die zich wilt verdiepen in het RAW bestand en de mogelijkheden ermee. Ook wanneer je al wat vaker met RAW bestanden gewerkt hebt bevat dit boekje nog nuttige achtergrond informatie en enkele tips die je waarschijnlijk zelf nog niet ontdekt hebt.

RAW van Johan W. Elzenga is verkrijgbaar voor 19,95 euro (ISBN 9043012629).

Geinteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

RAW
RAW (2007)
Elzenga, J.
RAW
RAW (2009)
Johan W. Elzenga

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

2 reacties

  1. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 27 september 2007 om 06:53

    Hoi Elja, ik heb het boek ook een tijdje terug al gekocht nadat we Johan waren tegengekomen bij Canon en ben het volledig met je eens dat dit een goed boek is. Het is zeker leerzaam voor mensen die incidenteel met RAW werken, die gaan er gewoon meteen mooiere foto's door maken. Voor de echte RAW fanatici zoals wij is het nog steeds leerzaam omdat er genoeg in beschreven wordt over andere software dan de software die ik zelf gebruik.

  2. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 27 september 2007 om 09:49

    Ik zal het eens in onze bibliotheek ophalen, daar schijnen ze het ook te hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.900 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.900 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.