Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Boek: 'De tijd in kleur' brengt geschiedenis tot leven

woensdag 26 december 2018, 16:32 door | 5.924x gelezen | 0 reacties

Marina Amaral uit BraziliŽ volgde nooit een (kunst-)opleiding en is nog maar 24 jaar oud. Maar met Photoshop weet ze mensen te ontroeren: ze kleurt de beelden die je altijd alleen maar in zwart-wit zag minutieus in. Hierdoor komt de geschiedenis weer tot leven.


Historisch verantwoord ingekleurd


Marina Amaral deed uitgebreid onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren van kleding, huidskleuren, sieraden of materialen die op de foto's staan afgebeeld. Met behulp van soms wel honderd Photoshop-lagen kleurt ze de zwart-wit foto's in.

Doordat ze de foto's op historisch verantwoorde wijze heeft ingekleurd, komt het verleden soms griezelig dichtbij. 'De tijd in kleur' is een tijdmachine op papier. De emotionele afstand die je normaal gesproken kunt bewaren bij het bekijken van zwart-wit foto's verdwijnt zodra ze zijn ingekleurd. Het effect komt veel harder binnen.

Ondanks al haar naspeuringen moest ze soms wel een knoop doorhakken. Eťn van de mannen van Robert Scotts expeditie naar de Zuidpool gaf ze bijvoorbeeld een felroze kleur jas.

Dat was een artistieke interpretatie omdat ze geen documenten of gegevens had waarmee ze de originele kleur kon achterhalen. Roze werkte in dit geval het beste om de persoon mooi te laten afsteken tegen de blauw/turquoise achtergrond.

De tijd in kleur d day soldaten 1944

D-Day soldaten op weg naar hun landing in Normandie op 6 juni 1944. Zo'n 10% werd die dag gedood of verwond

Voor critici is dit misschien wel het grootste probleem met de foto's. Het inkleuren is een subtiele geschiedvervalsing, waarbij je werkt op het snijvak van geschiedenis en kunst. In een tijd van nepnieuws zou dat het vertrouwen in origineel kunnen doen afnemen.

In dit geval hoef je echter niet te kiezen. De originelen blijven intact tijdens het proces, dus je kunt de ingekleurde versie bekijken en daarnaast ook de originele zwart-wit foto behouden.

De tijd in kleur - Lev Tolstoj

Lev Tolstoj, schrijver van 'Anna Karenina' en 'Oorlog en Vrede', vertelt hier (kort voor zijn dood in 1910) aan zijn kleinkinderen Ilja en Sonja een verhaal)

Dan Jones


Met Dan Jones, een Britse historicus, maakte ze haar eerste grote werk wat werd gebundeld in het boek 'De tijd in kleur'. Het boek omspant een periode van meer dan honderd jaar wereldgeschiedenis, van 1850 tot 1960, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy.

De Eiffeltoren moest rood worden, Venetiaans rood om precies te zijn. Dat was wel een verrassing! Tijdens de bouw was de Eiffeltoren in 1888 inderdaad rood. Nu kunnen we eindelijk weer zien hoe hij er bij de bouw uitzag.

Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat de toren ooit rood is geweest. Het geeft een ander perspectief.

De tijd in kleur charles darwin

Charles Darwin en arrestatie van een Joods gezin in het ghetto van Warschau

Tijdmachine op papier


Het boek bevat levensechte portretten van beroemdheden als Charles Darwin, Albert Einstein, Sarah Bernhard, Lev Tolstoj, koningin Elizabeth II en de gebroeders Wright tijdens hun eerste zweefvluchten. Mata Hari in kleurrijke gewaden.

De brandende Hindenburg die de nacht feloranje verlicht. Howard Carter die het gouden masker van Toetanchamon onderzoekt.

De kleuren maken het mogelijk een band te voelen met die mensen, het worden nu 'echte' mensen. Je vergeet gemakkelijk dat deze gebeurtenissen een impact hadden op velen, mensen met een eigen leven, vrienden, dromen en ambities. Als je een foto in kleur ziet, begrijp je beter wat ze hebben meegemaakt.

De tijd in kleur Wright brothers - Kiss on timesquare

De eerste zweefvluchten door de gebroeders Wright in de winderige duinen van North Carolina in 1900 / De beroemde kus op Timesquare na de overwinning op Japan

De 200 iconische foto's tonen de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en vredestichters. Kortom: de levens van mannen en vrouwen die de geschiedenis hebben gevormd.

Vaak kiest ze voor het levensecht maken van gruwelijke taferelen: slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog waar het lichaam van een soldaat in een loopgraaf tot op het bot vergaan is, massagraven in burgeroorlogen, een barak in Auschwitz of de arrestatie van een Joods gezin in het getto van Warschau.

Uitvaart Edward VII in1910

Negen koningen zijn aanwezig bij de uitvaart van Edward VII in 1910

Prijs en waar bestellen


'De tijd in kleur' kost 35 euro en is onder andere te bestellen bij Bol.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord