Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Boek: Mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland

vrijdag 17 mei 2019, 21:12 door | 5.725x gelezen | 2 reacties

Via uitgeverij Birdpix ontvingen we het boek 'De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland'. In dit boek vind je de mooiste fotolocaties voor natuurfotografen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Boek mooiste fotolocaties zuid nederland cover


Dit is het eerste deel van vier delen die alle mooie fotolocaties van Nederland moet gaan bevatten. Het boek is opgedeeld in drie provincies die weer onderverdeeld zijn in regio's: Zeeland (6 regio's), Noord-Brabant ( 9 regio's) en Limburg (3 regio's).

Elke regio bestaat uit een wisselend aantal locaties. In dit boek wordt alleen Zuid-Nederland besproken, maar ik las dat dit boek onderdeel wordt van een serie van 4 delen.

Volgens mij wordt dit een verplichte reeks om te bezitten voor natuurfotografen. In dit eerste boek staan maar liefst 700 locaties verspreid over 180 natuurgebieden. Vijftig natuurfotografen hebben meegeholpen om het enorme naslagwerk bij elkaar te krijgen.

De Mooiste Fotolocaties - Savelsbos


Bij elke locatie zie je foto's die op die locatie gemaakt zijn, je krijgt een kaartje van het gebied en er worden een aantal aangeraden locaties in het gebied uitgelicht. Hiervan krijg je ook de exacte GPS coordinaten, zodat de plek altijd te vinden moet zijn.

Gebruiksaanwijzing


Je kunt in één oogopslag op de cover zien waar alle locaties gelegen zijn omdat ze daar ook nog eens allemaal op een rijtje vermeld staan. Er staat ongelofelijk veel informatie in het boek en het fijne ervan is dat die vooral via duidelijke plaatjes en kaarten gedeeld wordt.

De gebruiksaanwijzing maakt het voor iedereen mogelijk om wegwijs te worden in deze enorme berg informatie.

Je kunt de desbetreffende regio heel gemakkelijk herkennen aan de gekleurde band boven iedere pagina. Elk gebied wordt per regio uitgebreid besproken en kort ingeleid. Er zit een plattegrondje bij met ook de precieze locaties in het betreffende gebied.

En daarnaast wordt prima informatie verstrekt over zaken als waar je kunt parkeren of waar zich een bezoekerscentrum bevindt. Ook de GPS-coordinaten worden netjes vermeld, zodat je echt niets meer kunt missen.

Spread mooiste fotolocaties zuid nederland brabant


Het stuk over 'wanneer, waar en hoe' is ook erg nuttig. Als je vooraf al weet wat je kunt verwachten in een bepaald gebied weet je of het de moeite waard is voor je om te komen. En ook hoe je je erop kunt voorbereiden, hoe je je fototas kunt inpakken en wat je allemaal aan kleding, apparatuur en andere zaken nodig hebt.

Daarnaast wordt ook nog eens geschetst welke maanden van het jaar het best zijn om het gebied te bezoeken en wat je er op dat tijdstip allemaal kunt verwachten. Zelfs welk moment van de dag het meest geschikt is!

Ook wordt kort geschetst welke vormen van fotografie je er kunt beoefenen. En mocht je uitgekeken zijn in een bepaald gebied, dan geeft het boek je enkele suggesties voor nabijgelegen gebieden. Dat kun je natuurlijk op de kaart ook wel zien, maar dit is toch net even handiger wanneer je een fotodagje gaat plannen.

Dat ikzelf altijd wel op zoek ben naar tips over mooie fotoplekken in Nederland en daarbij altijd afhankelijk ben van tips van anderen (ie niet altijd als vanzelfsprekend worden prijsgegeven...) was ik heel benieuwd naar de inhoud van dit boek. Werd het een (droge en/of alfabetische) opsomming van fotolocaties?

Mooiste fotolocaties zuid nederland oisterwijk


Biedt het boek genoeg informatie om goed voorbereid naar een locatie af te reizen? Want niet alle mooie fotolocaties liggen bij je in de buurt. En je wil natuurlijk niet voor niets afreizen. Dit waren wel de vragen die oprezen voordat ik het boek ging bekijken.

Meerdere auteurs en fotografen


Het boek is geschreven door een veelheid aan auteurs. Eigenlijk kan dat ook niet anders, want met een enkel auteur een dergelijke hoeveelheid fotolocaties in kaart brengen is onbegonnen werk. Er hebben ook nog eens minimaal 40 fotografen meegewerkt aan de totstandkoming van dit boekwerk.

Omdat dit boek meer gaat over het delen van locaties en minder over het delen van kennis ontbreekt info over de schrijvers, wat eigenlijk heel logisch is. Het boek oogt best fors en is vierkant met een zachte omslag. Het is misschien wat minder handzaam door de dikte en het gewicht.

Er is stevig papier gebruikt en de foto-kwaliteit is prima, ondanks het feit dat er vaak met kleinere foto's wordt gewerkt.

De indruk die je erdoor krijgt van een bepaalde fotolocatie mist zijn doel hierdoor niet dus dat voldoet helemaal. De foto's zijn ook nog eens voorzien van nuttige informatie zoals locatie, tijdstip en EXIF-data.

Mooiste fotolocaties zuid nederland smitsschorre oude hoofd


Prijs en waar te koop?


Het 368 pagina's tellende boek kost 44,90 euro, en is te bestellen via de webshop van Natuurfotografie.nl.

Conclusie


Voor mensen die nooit een fotodag op een bepaalde (mooie) plek inplannen is dit boek hooguit een handig naslagwerk. Als je dit nu juist wel doet en je wil ook eens 'off the beaten track', dan is dit boek zeker een aanrader.

Ik ben er zelf alweer behoorlijk enthousiast door geraakt en ga binnenkort op stap naar de voor mij nog onbekende fotolocaties in Nederland waar ik nu al hoge verwachtingen van heb!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Els Van der Linden
  Els Van der Linden schreef op dinsdag 21 mei 2019 om 14:19  | reageer

  Komt er ook een boek voor Noord Nederland?

 2. KSL
  Profiel KSL schreef op woensdag 22 mei 2019 om 03:10  | reageer

  Els, ja alleen ik weet niet wanneer. Maar het belooft heel wat als ik dit boek zo zie. Ik heb het gekocht tijdens de Pixperience. Wat opvalt is dat je 2 kg boordevol informatie hebt. Als je het boek registreert op de site dan krijg je nog toegang tot 20 extra gebieden (in het boek aangegeven met letters ipv cijfers) en een jaarplanner voor je fotoavonturen.
  Ik heb nog even gekeken op de site Birdpix en zag dat iedereen 5 sterren heeft gegeven, meer dan 40 mensen al.
  Dus ik zit gespannen te wachten op de andere delen, vooral op het noordelijke deel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord