Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Boek: Praktijkgids filters door Bob Luijks

vrijdag 26 januari 2018, 14:41 door | 6.195x gelezen | 0 reacties

Filters, is dat nog wel iets van deze tijd? Is niet alles digitaal na te bootsen? Na het lezen van dit boek weet je wel beter. Sommige filters, zoals het polarisatiefilter, zijn eenvoudigweg niet na te bootsen in de nabewerking. En daarmee blijven ze onmisbaar.

Natuurfotografie is populairder dan ooit. Steeds meer mensen beschikken over een camera en trekken er op mooie momenten op uit om de schoonheid van onze eigen omgeving vast te leggen.

Met behulp van filters kun je aanzienlijk betere landschapsfoto's maken! Daarmee zijn ze noodzakelijk voor elke landschaps- en natuurfotograaf. Natuurfotograaf Bob Luijks beschrijft in deze praktijkgids alle beschikbare filters, de kenmerken en hoe je ze in de praktijk toepast.

Voorbeelden maken alles in één keer duidelijk en zorgen voor inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Praktijkgids filters - Bob Luijks


Analoog verdwijnt


Met de komst van de digitale camera leken typische analoge accessoires, zoals filters, uit het natuurlijke landschap te verdwijnen. Je kunt immers toch alles op de computer doen.

Aanvankelijk leek dit ook echt te gebeuren: filtermerk na filtermerk ging failliet, totdat er slechts een handvol merken overbleef. Zelfs het populaire Cokin redde het niet. Maar het fotograferen met filters is nu toch weer aan een enorme opmars bezig.

Toch weer filters


De opmars van de digitale camera zorgde namelijk even later echter weer voor een omgekeerde revolutie. Omdat steeds meer mensen gingen fotograferen, ontstond er toch weer een grote behoefte aan filters. Zodanig dat het failliete Cokin een succesvolle doorstart maakte.

Op dit moment kun je dan ook kiezen uit een record aantal merken en 'smaakjes'. Dat klinkt ideaal, maar daardoor raak je soms verdwaald in de filterjungle.

Er zijn inmiddels tientallen merken filters en elke maand komen er nieuwe producten op de markt.

Het laatste boek over filters dateert echter van 30 jaar geleden. Bob Luijks, begenadigd landschapsfotograaf en docent, vond dat het tijd werd voor een nieuw standaardwerk over filters.

Zuivere praktijkervaringen


Hij heeft zich vastgebeten in het onderwerp, is zelf alles gaan testen, toepassen en gebruiken. In dit boek krijg je geen 'hear-say' maar eerlijke en zuivere praktijkervaringen. Bob deelt op een no-nonsense manier zijn kennis, ervaring en enthousiasme.

Dit boek beschrijft alle denkbare filters, de kenmerken, waarop je moet letten bij aanschaf en hoe je ze praktisch in het veld gebruikt. Tientallen voorbeelden maken alles duidelijk en zorgen tegelijkertijd voor volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Wat komt er in dit boek aan bod?

• Polarisatiefilter
• Grijsverloopfilter
• Grijsfilters
• Overige filters
• Accessoires
• Digitale oplossingen
• Zelf filters maken
• De praktijk

Wat vond ik ervan?


Ik vond het een zeer praktisch boek met veel diepgang waar ik veel van heb opgestoken. De auteur heeft diepgaande kennis van zaken. Hij legt uit waarom het niet mogelijk is om alle effecten van filters digitaal na te bootsen. Toch verheerlijkt hij de fysieke filters niet, maar besteedt hij ook een groot hoofdstuk aan digitale filters.

Hij legt het verschil tussen een grijsverloopfilter (voor contrast in balans, tussen een goed belichte lucht en een wit landschap) en een grijsfilter (waarbij je met een soort zonnebril naar de beelden kijkt) prima uit.

Daarnaast laat hij zien wat het effect van een grijsfilter met een lange belichtingstijd is. Bij het fotograferen van water laat dit goed bewegingen zien. Door zelf met je toestel te bewegen vervagen de details waardoor je een mooi, abstract beeld krijgt.

Daarnaast legt hij de werking van een polarisatiefilter zien. Hij tovert intense kleuren tevoorschijn en laat schitteringen verdwijnen waarbij het landschap meer tot leven komt. Ook spiegelingen, in bijvoorbeeld een etalageruit, kun je zo laten verdwijnen.

Werking polarisatiefilter


De truc om te weten waar het effect van het polarisatiefilter aan de hemel het sterkst is vond ik een eye opener:

Wil je weten waar het effect van het polarisatiefilter aan de hemel het sterkst is, strek dan je wijsvinger en duim. Deze maken nu een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar. Wijs vervolgens met je wijsvinger naar de zon. Je duim kan vrij rond de as van je wijsvinger bewegen en toont je waar het filter zijn grootste effect heeft.

Prijs en waar bestellen


Het boek kost 24,99 euro en is onder andere te bestellen bij Bol.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord