Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Boek: Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop?

vrijdag 12 april 2019, 15:51 door | 6.514x gelezen | 4 reacties

Via uitgeverij Van Duuren Media ontvingen we een exemplaar van het boek van Scott Kelby, Hoe doe je dat in Photoshop? Ik had het boek zelf al een tijd geleden aangeschaft en was er (evenals over andere boeken van Scott Kelby over Photoshop) behoorlijk enthousiast over.

Hij is niet voor niets één van de best-verkopende auteurs ter wereld van boeken over digitale fotografie. Zijn uitleg is altijd helder en praktisch en je komt altijd tot het gewenste eindresultaat.

Scott Kelby - hoe doe je dat in Photoshop


Zelfs als je de werking van bepaalde gereedschappen (nog) niet helemaal begrijpt, als je zijn stappenplannen volgt is het succes gegarandeerd.

Scott Kelby 3656


Over de auteur


Scott Kelby is voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals, trainingsmanager van de Adobe Photoshop Seminar Tour, hoofdredacteur van het tijdschrift Photoshop User en een veelgevraagd spreker.

Hij heeft bekroonde boeken over fotobewerking geschreven, waaronder het Photoshop CS3 boek voor digitale fotografen, het Lightroom boek voor digitale fotografen, de serie Digital Photography, het Photoshop Portretten-boek en How Do I Do That In Lightroom. En tot slot is hij ook nog eens mede-presentator van het bekende programma The Grid.

Zijn heldere, humoristische (als je ervan houdt..) en ongedwongen stijl van presenteren en schrijven maken zijn seminars, trainingen en boeken tot een groot succes.

Scott Kelby IMG 3655


Vanuit de basis


Dankzij het populaire Creative Cloud-fotografielidmaatschap van Adobe – dat toegang geeft tot zowel Photoshop als Lightroom – kun je de kracht van Lightroom verder uitbreiden door over te stappen naar Photoshop, om daar dingen te doen die in Lightroom niet mogelijk zijn (of die in Photoshop sneller, gemakkelijker of beter gaan).

Omdat Photoshop zo krachtig is, is het vaak moeilijk om de juiste functie te vinden. Het zal vaak gebeuren dat je iets in Photoshop wilt of moet doen, maar dat het, omdat de gezochte functie ergens diep verborgen zit, bijna onmogelijk is om te achterhalen hoe je dat moet doen, terwijl je zeker weet dat het kan in Photoshop!

En uiteindelijk wil je weer snel door met je afbeeldingen. Precies daarvoor is dit boek geschreven: om je snel naar de juiste techniek, instelling, menuopdracht of informatie te loodsen die je nu nodig hebt.

Het boek begint bij de basis: hoe zit de interface in elkaar, hoe maak je selecties, hoe werk je met lagen, de basiskennis die je nodig hebt om met Photoshop aan het werk te gaan.

Je leert met dit boek heel goed hoe de basis van Photoshop in elkaar zit en door de hoofdstukken na die basiskennis leer je ook trucs met Photoshop uit te halen. Er staan twee uitgebreide hoofdstukken in hoe je met Adobe Camera Raw aan het werk gaat en hoe je een mooie afdruk maakt vanuit Photoshop.

Scott Kelby IMG 3652


Als naslagwerk


Zo werkt het: als je wilt weten hoe je een bepaald ding moet doen, ga je naar het hoofdstuk waar je het zou kunnen vinden (Lagen, Afdrukken, Problemen oplossen, Speciale effecten et cetera).

Zoek datgene op wat je wil doen (wat gemakkelijk is, iedere pagina heeft maar één onderwerp) en Scott Kelby legt te precies uit wat je moet doen, alsof hij naast je zit, op de zelfde manier waarop hij het een vriend zou uitleggen. Zo kun je snel weer verder met het bewerken van je foto's.

Erg prettig is ook de uitgebreide index achterin het boek. Wil je snel even wat weten over het kloonstempel? Het wordt in drie onderwerpen behandeld. Verscherpen – een van de moeilijkere onderwerpen – wordt uitgebreid behandeld.

Aan het werk met lagen? Zoek in de index naar een onderwerp over lagen en je krijgt tientallen verwijzingen naar lagen. Het boek eindigt met een soort Veel Gestelde Vragen: Hoe converteer je een bestand naar CMYK? Hoe maak je een contactblad? Hoe bewaar je een selectie om die later weer te kunnen gebruiken?

Scott Kelby IMG 3657


Inhoudsopgave


Het 280 pagina's tellende boek telt 13 hoofdstukken. Er zijn hoofdstukken over de gebruikersinterface, gereedschappen, Camera RAW, uitsneden en formaten, lagen, afbeeldingen aanpassen, afdrukken, problemen oplossen, videobewerking, speciale effecten en verscherpen.

En tot slot een hoofdstuk met diverse dingen die je graag wilt weten. In elk hoofdstuk worden 10 tot 20 specifieke onderwerpen (steeds op een enkele pagina) behandeld.

Hieronder het overzicht van de hoofdstukken. Hierin krijg je direct een goed inzicht in de verdere inhoud van het boek. En als je bekend bent met de grappen, dan herken je er ook meteen zijn typische humor in...

 • Hoofdstuk 1: Hoe je te gedragen als een professional (de interface van Photoshop)
 • Hoofdstuk 2: Hoe gebruik je Photoshop's gereedschappen? (werkbalktips)
 • Hoofdstuk 3: Hoe word ik Camera Raw de baas? (deel één)
 • Hoofdstuk 4: Het aanpassingspenseel van Camera Raw gebruiken (er zijn er meer dan één)
 • Hoofdstuk 5: Uitsneden maken en formaat wijzigen en zo (dingen die je vaak doet)
 • Hoofdstuk 6: Hoe werk je met lagen? (nu begint het leuk te worden)
 • Hoofdstuk 7: Hoe pas je een afbeelding aan (je afbeelding verbeteren)
 • Hoofdstuk 8: Problemen oplossen (en er zullen problemen zijn...)
 • Hoofdstuk 9: Hoe maak je geweldige afdrukken (zo doe je dat)
 • Hoofdstuk 10: Hoe bewerk je video (en dat gaat beter dan verwacht)
 • Hoofdstuk 11: Hoe pas je de populairste speciale effecten toe (en laat je dingen er cool uitzien)
 • Hoofdstuk 12: Hoe verscherp je afbeeldingen (als 't niet scherp is, is het vaag)
 • Hoofdstuk 13: Andere dingen die je graag wilt weten (al die andere dingen? die vind je in dit hoofdstuk)


Als je iets wilt doen, dan sla je het boek open op het desbetreffende hoofdstuk, je zoekt op wat je wilt doen en Scott Kelby legt je op één pagina in heldere taal uit hoe het werkt. Op die manier kun je snel weer aan de slag.

Dit is dus geen boek vol theorie, verwarrend jargon of complexe stappenlijstjes. Scott laat je duidelijk zien wanneer je op welke knop moet klikken en wanneer je welke instelling moet gebruiken. Zo loop je nooit meer vast in Photoshop.

Scott Kelby IMG 3658


Wat vind ik ervan?


Het boek is net zoals alle andere boeken van Kelby lekker handzaam; niet te dun en niet te dik, goed doorbladerbaar en prima papier. Het boek is een paperback-uitgave van 266 pagina's, in kleur gedrukt.

Ook dit boek bevat (net als de andere boeken die ik van hem heb) weer een voorwoord en een aantal intro's die soms kant nog wal raken. Bekende koek en hier staat hij eveneens bekend om. Skip ze als je er niet tegen kunt want veel mis je er ook niet aan. Soms wordt de Engelstalige humor wat één op één vertaald en dat komt dan niet helemaal fijn over.

Voor mij is het absoluut geen leesboek waar je van voor naar achter doorheen gaat. Dat heb ik ook nooit andere Kelby-boeken gedaan. Ik gebruikte het boek meer als een naslagwerk, waarin heel veel onderwerpen aangesneden worden.

Op het moment dat ik iets nodig had vond ik het en kon ik het meteen toepassen. Zo leerde ik spelenderwijs steeds meer over Photoshop.

Prettig bij dit boek is dat de problemen en bijbehorende oplossingen altijd op één pagina passen. Je wordt recht-toe-recht-aan in de juiste richting en naar de oplossing gestuurd en heel precies aangestuurd. Vul dit getal hier in, deze waarde daar, druk nu op die knop en dan krijg je het beloofde resultaat gegarandeerd.

Het boek 'Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop?' is een erg handig leerboek voor beginnende Photoshop-gebruikers en een prima naslagwerk voor meer ervaren Photoshop-gebruikers. Er zijn Photoshop-tutorials genoeg te vinden op YouTube, maar die zijn meestal in het Engels, waardoor ze soms wat moeilijker te volgen zijn.

Dit boek is heel gericht op Photoshop, enorm to the point gericht op het aanleveren van een specifieke oplossing voor een specifiek probleem. En bovendien in het Nederlands waarbij succes gegarandeerd is bij het komen tot het gewenste resultaat. Absolute aanrader!

Prijs en waar bestellen?


Het boek is onder andere te koop bij Van Duuren Media en kost normaal 29,95 euro, maar tot eind deze maand slechts 20 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Noor
  Noor schreef op dinsdag 16 april 2019 om 12:41  | reageer

  Is het boek gebaseerd op PS in the cloud? Of kan ik er ook met mijn PS 6 programma mee vooruit?

  Soms zitten er n.l. toch subtiele verwijzingen in die niet kloppen.
  Dat ondervond ik toen ik dacht mijn oude PS3 - boek voor PS6 wel gebruikt kon worden.

  Groetjes.

  Noor

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 16 april 2019 om 15:51  | reageer

  @Noor: eigenlijk is het merendeel gewoon bruikbaar, ook in CS6. Soms zijn er wat verschillen, bijvoorbeeld waar je een bepaald tool kunt vinden. Maar daar kom je zelf gemakkelijk uit!

 3. Noor
  Noor schreef op dinsdag 16 april 2019 om 19:19  | reageer

  Dankje Elja, voor een klein deel ook onkunde van mij denk ik😉, maar het zorgde bij mij voor: laat maar.
  Maar ik ga er dan nog maar eens voor.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 16 april 2019 om 19:34  | reageer

  @Noor: Michelle is het... Succes!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord