Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Imagine. Shoot. Create. door Annegien Schilling

vrijdag 6 april 2018, 16:08 door | 8.261x gelezen | 2 reacties

Annegien Schilling laat je in dit boek zien hoe je bijzondere foto's kunt maken die je verbeelding prikkelen.

Het gehele traject wordt onder handen genomen en uitgebreid in stappen beschreven; van denkproces tot de techniek erachter. Het inspireert enorm om zelf creatief aan de gang te gaan.

Imagine. Shoot. Create.


De bliksem die inslaat op haar hand, een kauwgombel in de vorm van een hart, de zee die ze als een deken over zich heen trekt, de schommel boven de skyline van New York: in de surrealistische foto's van Annegien kan alles.

Annegien Schilling is inmiddels 19 en werd geboren in de Verenigde Staten. Op haar derde verhuisde ze naar Nederland. Toen ze dertien jaar was opende ze haar Instagram-account onder de naam @fetching_tigerss waarop ze haar haast surrealistisch bewerkte foto's plaatst.

Haar account is goed voor meer dan een miljoen volgers. In dit boek laat ze je in stappen zien hoe je een concept voor een foto bedenkt, fotografeert en voor Instagram bewerkt.

Geheimen prijsgegeven


Ze kijkt veel om zich heen. Dan ziet ze ineens een lamp waar een mooie gloed vanaf komt en denkt ze meteen alweer aan een foto. Ze observeert graag en slaat afbeeldingen op in haar hoofd.

Daar heeft ze een archief opgebouwd vol kleuren, concepten, voorwerpen en ideeŽn. Het idee voor een foto is vaak een combinatie van die dingen. Ze koppelt ze aan elkaar en creŽert iets nieuws

Haar foto's fascineren je en maken nieuwsgierig naar de betekenis, ťn naar het maakproces. In dit boek geeft Annegien haar fotografie- en bewerkingsgeheimen prijs. Je kunt zelf leren creatief te fotograferen aan de hand van de vele voorbeeldfoto's en tips.

Ik kende Annegien en haar fetching_tigerss account eigenlijk nog niet, voordat ik aan het boek begon. Maar ik verbaasde me al snel over de magie die zij in haar foto's brengt. Je blijft bladeren in het boek en de foto's nodigen uit om de uitleg erbij te gaan lezen en begrijpen.

Annegien Schilling


Drie stappen


Het hele creatieve proces wordt behandeld aan de hand van drie stappen: Imagine, Shoot en Create.

1. Imagine
Kijk om je heen en bedenk wat je wil fotograferen. Annegien vertelt de gedachten achter haar foto's en brengt je op ideeŽn. Objecten, kleuren en de vormen die je ziet kunnen helpen om inspiratie op te doen voor een geslaagde foto.

Je kunt losse onderwerpen combineren om zo een gemeenschappelijk verhaal te vertellen.

2. Shoot
Als je een idee hebt kun je daadwerkelijk gaan fotograferen. En waar moet je dan op letten? Annegien geeft tips over hoe je tot de perfecte foto kunt komen.

Hierbij kun je denken aan licht, de locatie, kleding en de focus van je foto. Daarnaast geeft ze advies hoe je een zelfportret kunt maken en hoe je gebruik kunt maken van internet-foto's die je in je foto kunt verwerken.

3. Create
Als je je foto gemaakt hebt kun je hem gaan bewerken tot het eindresultaat dat je in gedachten had. Annegien legt met stappenfoto's in tekst en beeld uit hoe ze haar foto's bewerkt tot de eindfoto die je op Instagram ziet.

Ze werkt met een iPad, met daarop wat apps (Superimpose en Deforme). Photoshop heeft ze nog nooit gebruikt, maar de basistechnieken zijn meestal dezelfde.

Er zijn veel manieren om je foto te bewerken en je kunt veel aanpassen zoals de kleur(en), vervormingen die je kunt toepassen om stukken geÔmporteerd fotomateriaal passend te krijgen, diepte-aanpassingen en laagstijlen zodat je niet alles hoeft uit te knippen (iets waar ze een hekel aan heeft omdat het zo tijdrovend is).

Annegien Schilling


How to


Na deze drie hoofdstukken met uitleg over het Imagine, Shoot en Create volgt het hoofdstuk How to, waarin ze stap voor stap laat zien hoe ze de foto's heeft gemaakt en welke bewerkingen ze erop heeft uitgevoerd om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Het getuigt van een enorme creativiteit om de zee als dekentje te gebruiken of om te gaan schommelen boven de skyline van New York. Niet dat ze dit ook allemaal echt heeft gedaan. Hierin ligt namelijk haar grote kracht. Ze is een kei in manipulatie.

Nadat ze een idee in haar hoofd heeft (de nieuwe ideeŽn ontspruiten voortdurend in haar hoofd) vertrekt ze vanuit haar eigen foto's. Soms in combinatie met foto's die ze vindt op het internet. Ze bewerkt deze zodat ze overeenkomen met haar onuitputbare verbeelding.

Vormgeving


Het boek is mooi vormgegeven en heeft een harde kaft. Op de voorkant staat een foto die is samengesteld door Annegien. De binnenkant van het boek is is ook mooi strak van lay out. Het is behoorlijk gevuld met haar foto's, waar je naar kunt blijven kijken.

Annegien Schilling


Aanrader


Ben je met fotografie bezig of wil je jezelf hier meer in verdiepen? Dit boek vertelt je stap voor stap wat je moet doen om foto's zoals die van Annegien te creŽren.

Imagine. Shoot. Create. is daarom zeker het lezen waard wanneer je graag creatief bezig bent of als je creativiteit van anderen weet te appreciŽren. Annegien vertelt in duidelijk taal wat haar stappen zijn geweest en hoe ze concepten uitwerkt.

Als je al wat langer met fotografie en fotobewerking bezig bent, dan zal dit boek voornamelijk ter inspiratie dienen.

Ze heeft mij in ieder geval weten te inspireren met haar boek. Dat zij op zo'n jonge leeftijd al zo veel gevoel voor design heeft, vind ik enorm knap! Ze heeft een ontzettend groot visueel inzicht en gevoel voor vormgeving en dat komt duidelijk naar voren in haar foto's.

Wel basiskennis nodig


Ik vraag me wel af in hoeverre mensen zonder enige kennis over vormgeven het kunnen volgen en toepassen. Ik denk dat er best wel wat werk in zit om zoiets onder de knie te krijgen.

Annegien zal een natuurlijk gevoel voor beeld hebben wat niet iedereen heeft. Hoe zal dit dus op iemand overkomen die geen enkele ervaring heeft?

Ze legt alles duidelijk uit, maar ik heb zelf natuurlijk wel een streepje voor. Ik ben behoorlijk thuis in Photoshop en bijbehorende termen (die ook vaak bij andere fotobewerkers voorkomen) en ik kan me vrij gemakkelijk voorstellen welke handelingen je moet toepassen.

De tutorials bevatten gelukkig wel beeld ter ondersteuning.

Prijs en waar te koop


Het boek Image. Shoot. Create. is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com en kost 20 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 6 april 2018 om 20:19  | reageer

  Heb het boek hier ook liggen. Aardig om te zien, maar de 'tutorials' voegen voor mij weinig toe: voor de leken te ingewikkeld, voor een beetje fotograaf weer te oppervlakkig. Ik vind de foto's helaas over het algemeen ook vrij klein afgedrukt, erg jammer. Maar: ze doet mooie dingen, dus het is zeker de moeite waard haar te volgen.

  (ben alleen wel benieuwd hoe lang ze 17 blijft, dat was ze in 2016 namelijk al knipoog )

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 6 april 2018 om 20:31  | reageer

  @Erik: de foto's hadden voor mij ook wel wat groter afgedrukt mogen worden, maar dan had het niet gepast vrees ik.. Het is een behoorlijke hoeveelheid foto's en daarnaast ook nog complete beschrijvingen hoe ze tot het resultaat is gekomen.. Oh, dan is ze inderdaad al 19 inmiddels, zal het aanpassen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord