Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Jan Banning: Red Utopia

zaterdag 9 december 2017, 14:42 door | 4.291x gelezen | 0 reacties

Na de val van de muur en de desintegratie van de Sovjet-Unie lijkt het communisme weggeraakt in de vergetelheid van de geschiedenis.

Fotograaf Jan Banning documenteert met zijn serie Red Utopia in (vanuit ons perspectief) diverse uithoeken van de wereld de nog levende restanten van deze ideologie, die zo bepalend is geweest voor de twintigste eeuw.

Vanaf 14 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 is de fotoserie te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook is er een boek van uitgebracht onder de gelijknamige titel.


Jan Banning (1954) ging op zoek naar locaties in vijf landen (India, ItaliŽ, Nepal, Portugal en Rusland) waar de communistische geest nog rondwaart en zelfs nog heerst.

In steden en (soms afgelegen) stadjes legde hij met zijn camera de interieurs van communistische partijkantoren met hun vaak uitbundige iconografie vast: rode vlaggen en vaandels, en portretten van Marx, Engels, Lenin, Stalin en Mao en van nationale partijleiders en ideologen.

Red Utopia- Russia


Soms zijn ook de lokale partijactivisten gefotografeerd. Vanachter het bureau kijken ze geconcentreerd in de lens. Jan Bannings foto's kenmerken zich door een zorgvuldige hantering van compositie en licht.

Red Utopia - Portugal


Jan Banning


Jan Banning maakte internationaal naam met fotoseries over gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals de zogeheten troostmeisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog; verder met Bureaucratics, over de wereld van de bureaucratie; en met het recente Law&Order, over misdaad en straf in vier landen.

Red Utopia - Nepal


Boek: Red Utopia


Banning weet in zijn werk complexe thema's als staatsmacht, de consequenties van oorlog en recht en onrecht om te zetten in krachtige beelden. Hoewel het in zijn fotoseries altijd gaat om grote politieke of sociologische verhalen, spelen mensen er steeds een voorname rol in.

Hoe zit het met de oude idealen van het communisme waarin het bezit en ook de zorg voor elkaar wordt gedeeld? Jan Banning ging in zijn nieuwste project Red Utopia op zoek naar de laatste restanten van het communistisch ideaal.

Red Utopia - Italy


Hij trof heroÔsche afbeeldingen in verpauperde kantoren. Als je de context ziet waarin de communistische propaganda nu staat dan krijgt het wel iets meelijwekkends. Je ziet een enorme discrepantie van wat je daar aan de muur ziet versus de verstofte omgeving. Dat vond ik een interessant spanningsveld.

Het boek kan worden besteld op de website van Jan Banning en kost 49,50 euro.

Red Utopia- India


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord