Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Kelby's nieuwe Lightroom eBook gratis online

woensdag 29 juli 2015, 23:07 door | 10.287x gelezen | 3 reacties

Scott Kelby komt met een nieuw boek over Lightroom. 'How do I do that in Lightroom?' is een naslagwerk voor fotografen die al bekend zijn met Lightroom. En: op 13 augustus is het in zijn geheel gratis in te zien.

HowLightroom

Eerder verscheen er al een boek van Kelby over Lightroom: The Lightroom CC Book for Digital Photographers. Dat richt zich op de workflow en vertelt van voor tot achter wat Lightroom kan en hoe je het gebruikt. Het nieuwe boek is anders, aldus Kelby.

Het nieuwe ;How do I do that in Lightroom?; richt zich op fotografen die allang werken in Lightroom en is dus meer bedoeld als naslagwerk. Het bevat 'snelle, no-nonsense en concrete beschrijvingen' van hoe je heel specifieke zaken aanpakt, stelt Kelby.

Op 13 augustus zet Kelby het gehele boek van meer dan 250 pagina's online op zijn website. Tijdelijk. Een slimme actie, waarmee Kelby alsnog hoopt dat mensen het gedrukte of digitale boek gaan aanschaffen. Het boek is nu overigens al te downloaden op KelbyOne, voor wie niet kan wachten tot 13 augustus...


Bron: Scottkelby.com

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

 1. FrankT
  FrankT schreef op vrijdag 31 juli 2015 om 14:25  | reageer

  Ik ben me nu aan het verdiepen in Lightroom, en ben dus wel benieuwd. Ik ga de 13e even kijken! Nu kan je alleen nog een samenvatting downloaden. Ik ben nu mijn hele fotocatalogus daarin aan het organiseren (vanaf 2001 dan, daarvoor fotografeerde ik nog analoog) dus dat boek over workflow lijkt me ook interessant,( helaas werkt die link niet..)

  Overigens wer ik nog in Ligtroom 3, misschien dat ik upgrade aanschaf: vooral het automatisch HDR lijkt me erg leuke functie.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 31 juli 2015 om 15:19  | reageer

  @FrankT: er stond een spatie teveel in de link, nu zou hij wel moeten werken!

  Lr3 is wel een paar edities geleden inderdaad, het loont wel de moeite om te upgraden. Ook omdat je dan de beschikking krijgt over andere leuke zaken. Meer cameraprofielen, en automatische lenscorrectie (waar je op de lange termijn wellicht meer profijt van zult hebben dan van HDR, maar dat is mijn mening). Veel plezier in ieder geval!

 3. FrankT
  FrankT schreef op vrijdag 31 juli 2015 om 20:51  | reageer

  Dank voor de link, beide boeken komen op mijn wishlist!

  Ik heb afgelopen maanden een groot deel van mijn catalogus en basisworkflow ingericht: pas geimporteerde foto's die ik nog af moet werken komen in een map 'doka' met submappen, voor de eerste selectie, rechtzetten, crops, basisaanpassingen aan belichting. Vervolgens een hoofdmap 'Fotobibliotheek' met basisorganisatie op jaartal; elke reeks bij elkaar horende foto's in een submap met volgnummer en onderwerp (dus bijvoorbeeld 2011/2011-01-sneeuw). Bestanden krijgen een uniek nummer (met een doorlopende reeks van 5 posities, ik kan dus door tot 99.999). Bij meerdere foto's van hetzelfde 'negatief' voeg ik een a, b, c toe aan het bestandsnaam.
  Tot slot, de samenwerking met iPhoto van Apple. Voor mij een essentieel onderdeel omdat we daar graag in werken voor het maken van onze fotoboekenreeks. Hier heb ik even op zitten puzzelen omdat ik geen dubbele bibliotheek wil aanleggen. De oplossing: in iPhoto kun je aanvinken dat je bij importeren van de foto's niet de bestanden zelf importeert/kopieert. Ik kan dus dezelfde mappen in iPhoto importeren die Lightroom ook gebruikt, zonder dat dit extra kopieen (en dus schrijfruimte) oplevert. iPhoto maakt automatisch van elke map een aparte gebeurtenis aan (met de naam van de map) zodat de basisstructuur in beide systemen dezelfde is.

  Om het verhaal helemaal compleet te maken: ik had er afgelopen jaren een behoorlijk rommeltje van gemaakt, deels zaten foto's alleen in iPhoto, deels alleen in Ligthroom, maar ook nog eens een flink deel in allebei! Ik heb er maanden over gedaan om 1 voor 1 alle mappen bij elkaar te zetten, te vergelijken, dubbele eruit te halen, eenduidig te hernoemen en in een nieuw gebouwde catalogus te zetten...

  Als ik helemaal klaar ben met inrichten van mijn catalogus wil me verder gaan verdiepen in afwerken, spot removal, kleuraanpassingen en omzetting naar zwart wit, dus dan komen deze boektips goed van pas.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord