Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Let's Focus! van Marit Hilarius

donderdag 13 december 2018, 12:15 door | 7.208x gelezen | 0 reacties

Dit niet-technische fotografiehandboek vermijdt eindeloze technische uiteenzettingen, waarbij de cijfers en ingewikkelde regeltjes je om de oren vliegen. Dat is in dit boek helemaal anders. Hierin leer je hoe je prachtige foto's kunt maken, zonder dat het technisch of saai wordt.

Het boek is geschreven en samengesteld door Marit Hilarius, een jonge, succesvolle fotografe die bekend staat om haar dromerige, magische foto's. Op een begrijpelijke, toegankelijke manier vertelt ze je alles wat je moet weten als je zelf (professioneel) wilt leren fotograferen.

Lets focus - Marit Hilarius


Alle relevante vragen komen aan bod: Hoe beslis je welke camera je koopt? Hoe gebruik je alle functies van je fototoestel optimaal? Hoe maak je een goede portret- landschaps- of productfoto? Wat is de beste tijd om te fotograferen? En wat kun je allemaal met je telefoon?

De ondertitel zegt eigenlijk al precies wat het is: een niet-technisch fotografiehandboek. Er bestaan al heel veel technische boeken over fotografie. Marit wilde dit nu juist niet zijn. Ze wil alles wat ze van en over fotografie weet delen op een leuke en toegankelijke manier.

Je ontkomt natuurlijk niet helemaal aan technische uitleg, maar ze is er goed in geslaagd dit zonder ellenlange verhalen of ingewikkelde wiskundige formules te doen.

Alles wat je zou moeten weten over fotografie staat erin, maar dan zo simpel mogelijk gemaakt. Ze hanteert dezelfde schrijfstijl in het boek als op haar blog.

Boek Marit Hilarius -compositieregels


Hoofdstukken/indeling


Het boek is in drie delen verdeeld. Eigenlijk vier, maar het beste stuk is eigenlijk de inleiding en gaat erover wat fotografie eigenlijk is. Daarna komen de drie delen: Let's study, Let's go, en Let's go pro.

Boek Marit Hilarius -hoofdstukindeling


Let's study!


In het eerste gedeelte 'Let's study' legt ze heel veel theorie uit. Onderwerpen die aan bod komen zijn: welke camera en welke objectieven je zou moeten kopen. Als je portretten gaat maken bijvoorbeeld, wat is dan een mooi objectief om uit te kiezen.

Verder van alles over de basis, de voorkeuzestanden, hoe je scherpe foto's maakt, hoe je speelt met licht, wat er in beeld komt en tot slot opslagmedia en bestandsformaten (raw of jpg).

Elk hoofdstuk heeft een mooie titelpagina en het boek staat boordevol illustratieve foto's die allemaal door haarzelf gemaakt zijn.

Belichtingsdriehoek stapjes


Let's go!


In het hoofdstuk 'Let's go' gaat ze, nadat de theorie behandeld is, de praktijk in. Het praktijkgedeelte is dusdanig opgezet dat (stel dat je echt geen zin hebt in het theoriegedeelte), je het eerste theoretische deel zelfs zou kunnen overslaan.

In het praktijkgedeelte legt ze namelijk ook iedere keer in een apart tekstblokje uit met welke camera-settings je bepaalde foto's zou kunnen maken.

Boek Marit Hilarius -tekstblokjes


Het praktijkgedeelte is ook weer ingedeeld in een paar aparte hoofdstukken:

Natuurfotografie: dit gaat over hoe je landschappen en wildlife fotografeert en daarnaast hoe je macrofotografie goed kunt uitvoeren. Daarnaast wordt iets over het gebruik van filters uit de doeken gedaan en legt ze uit hoe je het noorderlicht en de melkweg kunt fotograferen. Op vakantie kan dit heel handig zijn!

Boek Marit Hhilarius - hemelfotogafie


Het hoofdstukje Portretfotografie gaat uiteraard over hoe je een goede portretfoto moet schieten. Daarnaast vertelt ze hoe je journalistiek of conceptueel kunt fotograferen.

En daarnaast laat ze een aantal poses zien voor bijvoorbeeld love-shoots, individuele portretten, kinderen of families. In het boek staan een hoop illustratieve foto's die je zou kunnen meenemen naar de shoot ter inspiratie.

Poseer-ideeŽn


In het hoofdstuk Productfotografie vertelt ze alles over het maken van product- of food foto's. Daarna volgt een klein stukje over het maken van foto's voor Instagram en een heel klein stukje over nabewerking.

Er zitten geen tutorials in het boek. Dit gaat namelijk beter in videovorm. En op haar blog staat hier voldoende over uitgelegd (zowel Photoshop als Lightroom).

Product - foodfotografie


Let's go pro!


In dit hoofdstuk laat ze zien hoe je professional zou kunnen worden als je dat zou willen. Dingen als hoe je je prijzen moet bepalen, de voor- en nadelen van professionele fotografie zijn een aantal dingen die ze daarin bespreekt.

Aan het einde van het boek vind je nog een trefwoordenregister.

Conclusie


Het is werkelijk een prachtig boek. Erg leuk en ontspannend om door te lezen, zelfs voor een gevorderd fotograaf. Ook de vormgeving is prima uitgevoerd en zorgt ervoor dat de uitleg nog duidelijker wordt.

Verschillende soorten fotografie komen aan bod en door de vele voorbeelden via prachtige foto's wordt alles al snel duidelijk, ook aan een leek! De foto's in het boek zijn perfect gekozen en de balans tussen tekst en foto's is helemaal goed.

Wat ik vooral erg leuk vind aan het boek is dat er zoveel praktische tips en ideeŽn worden aangedragen, die je meteen zelf kunt toepassen. Van die ideeŽn waar je zelf vaak net niet op komt en die je tijdens de shoot zelfs uit de brand kunnen helpen.

Bijvoorbeeld de tip voor het maken van een eigen achtergrond in de vorm van een bos gekleurde bloemen (gewoon in de winkel gekocht). Als ze onscherp worden op je foto lijkt het net alsof er ťcht allemaal gekleurde bloemen achter je onderwerp staan. Gouden tip!

Boek Marit Hilarius - landschapsfotografie


Online cursus


Marit heeft in haar prettige stijl ook een basiscursus fotografie verzorgd op onze Photofacts Academy. Ideaal als aanvulling op dit boek (of visa versa).

Prijs en waar bestellen


Het boek is verkrijgbaar voor 21,99 euro bij bijvoorbeeld Bol.com maar ook in heel veel verschillende boekwinkels door heel Nederland.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Deze cursus wordt ook gegeven door Marit. Je kunt deze en ook andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 3 augustus 2018, 18:36.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord