Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nuttige boeken die niet over fotografie gaan

woensdag 7 april 2010, 23:55 door | 6.777x gelezen | 4 reacties

Wanneer je van fotografie je werk hebt gemaakt kom je erachter dat fotografie eigenlijk slechts een eindproduct is. Een succesvol (fotografie)bedrijf hebben gaat veel meer over marketing en omgaan met mensen dan over fotografie. Het is dus slim om je ook te bekwamen op dit gebied en je niet alleen op fotografiekennis te richten. In dit artikel vijf interessante boeken die het lezen waard zijn!

Overigens lees ik zelf dit soort boeken niet meer; ik luister ze. Door ze als audiobook te downloaden kun je de inhoud van de boeken tot je nemen terwijl je bijvoorbeeld aan het autorijden bent. Een nuttige manier om lange autoritten te besteden en zo kost het je verder geen extra tijd. De grootste partij waar je audiobooks kunt verkrijgen is Audible.

The Four Hour Work Week
Tim Ferriss beschrijft in dit boek hoe hij zelf met een werkweek van vier uur ruim 40.000 dollar per maand verdient. Dat begint overigens met gewoon keihard werken. Door vervolgens je werk, en je leven, te automatiseren en te outsourcen houd je tijd over om dingen te doen die je echt leuk vind. Tim geeft hiervoor praktische tips en illustreert zijn verhaal met mooie voorbeelden.

Op het internet stikt het overigens van de websites opgezet door goudzoekers naar aanleiding van dit boek. Na het lezen herken je dergelijke websites eenvoudig. Het mag voor zich spreken dat het in de praktijk niet zo gemakkelijk is om echt zo te leven. Desondanks kun je best wat prima ideeŽn opdoen en inspireert het boek zeker.

- Een werkweek van 4 uur, 19,95 euro.

Purple Cow & Free Price Inside
Erg interessant boek van marketing expert Seth Godin. Of eigenlijk twee boeken die als audiobook bij elkaar gebundeld zijn. Het eerste boek gaat voornamelijk over het 'remarkable' maken van je product; zoek iets unieks. Het aansluitende tweede boek bespreekt het vinden van een 'free price'. Een extraatje dat je product uniek maakt en waardoor je groei kunt realiseren.

Eigenlijk zijn volgens mij alle boeken van Seth Godin de moeite waard. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook nog Permission Marketing gelezen waaruit ik veel nuttige ideeŽn voor Photofacts kon halen. Seth Godin heeft ook een populair weblog. Zijn nieuwste boek is net uit (nog niet in het Nederlands): Linchpin.

- Purple Cow, 16,95 euro.
- Free Prize, 14,24 euro.
- Permission Marketing, 24,24 euro.
- Linchpin, 15,95 euro.

How to Make People Like You in 90 Seconds or Less
Nicholas Boothman beschrijft in zijn boek hoe je ervoor kunt zorgen dat iemand die je nog niet kent je aardig zal vinden. Hiervoor heeft hij een aantal praktische tips die je jezelf aan kunt leren. De eerste 90 seconden zijn volgens de auteur erg belangrijk; dan bepaald de ander of hij of zij je mag of niet.

Wanneer je als fotograaf bijvoorbeeld in opdracht een portretje moet schieten heb je vaak ook maar een paar minuten om iemand ontspannen voor je lens te krijgen. Dan zijn dit handige tips om ervoor te zorgen dat je snel een vertrouwd gevoel kunt creeŽren. Leuk detail is dat de auteur vroeger ook fotograaf geweest is.

- De Eerste Indruk in Business, 19,95 euro.

How to Win Friends and Influence People
Dit is een van de best verkopende zelfhulp boeken ooit. Het origineel kwam in 1937 uit en er zijn ruim 15 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is geschreven door Dale Carnegie en is ondanks de leeftijd van het boek nog steeds actueel, leerzaam en erg nuttig! In het kort komt het neer op 'wees aardig', maar uiteraard gaat het boek hier veel dieper op in.

Alle onderdelen worden uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden. Daarbij is het grappig om voorbeelden te lezen over situaties die honderd jaar geleden zijn gebeurd. Hoewel dit boek wat betreft titel een beetje weg lijkt te hebben van het boek How to Make People Like You in 90 Seconds or Less worden feitelijk geheel andere technieken besproken.

- Zo maakt u vrienden en goede relaties, 19,50 euro.

Getting Things Done
Iedereen heeft wel eens een to-do lijstje gemaakt en geprobeerd snel af te werken. Auteur David Allen brengt to-do lijstjes naar een hoger niveau. Het boek beschrijft een compleet systeem om ervoor te zorgen dat je werk kunt afronden. Het complete systeem volgen was mij persoonlijk iets te ingewikkeld, maar er zijn genoeg mensen die erbij zweren. Op internet zijn complete sites en tientalle applicaties ontstaan met dit boek als startpunt.

Voorlopig heb ik zelf een aantal handige tips uit zijn boek ter harte genomen en ik wil het boek over een tijdje nogmaals gaan lezen om zo nog meer van zijn tips mee te krijgen. Dat geldt overigens voor alle boeken uit dit lijstje; ik ga ze zeker nogmaals doornemen.

- Gettings Things Done, 24,95 euro.

5 boekentips die niet over fotografie gaan voor fotografen


Jullie suggesties?
Ik ben ook erg benieuwd naar jullie suggesties op dit gebied. Welke boeken vonden jullie erg leerzaam en hebben je geholpen jouw fotografiebedrijf te verbeteren? Laat je suggesties achter in de reacties..

GeÔnteresseerd in een van deze boeken?
Door ze te bestellen via de link (met prijs erachter) op deze pagina ontvangt Photofacts een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 8 april 2010 om 07:25  | reageer

  Ik ben inmiddels wel erg nieuwsgierig geworden naar de boeken van Seth Godin, daar heb ik al veel over gehoord maar nog niets van gelezen. Hij schijnt op marketinggebied wel een echte goeroe te zijn. Ik zal toch eens op zoek gaan...

 2. Bas
  Bas schreef op donderdag 8 april 2010 om 08:52  | reageer

  Een goed middel om naamsbekendheid te vergroten is het gebruik van sociale media. Een interessant boek met veel goede praktijkvoorbeelden is het Handboek communities van Erwin Blom, echte aanrader wat mij betreft!

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op donderdag 8 april 2010 om 09:04  | reageer

  Mooi lijstje.
  "Eigenlijk zijn volgens mij alle boeken van Seth Godin de moeite waard." Echt waar? Ik heb vaak het gevoel dat hij het idee heeft dat elke zin die hij schrijft geniaal is, terwijl dit naar mijn mening verre van waar is. Dat gezegd hebbende is hij wel iemand die door heeft dat je vooral anders moet marketen dan je competitie om aandacht te krijgen.

 4. Mark
  Mark schreef op zaterdag 10 april 2010 om 00:57  | reageer

  Sinds enige tijd ben ik een groot fan van Seth Godin en heb ik een aantal boeken van hem gelezen. Met name Purple Cow is een leuk boek om te lezen. Ook 'All Marketers are Liars' is zeker een aanrader.

  Online heb ik ook een aantal presentaties van Seth Godin gezien en hij is echt een goede spreker!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord