Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond

vrijdag 24 augustus 2018, 23:46 door | 4.577x gelezen | 1 reactie

Wanneer, wat, waar en hoe? Dat zijn vragen waar elke natuurfotograaf het hele jaar door antwoord op wil krijgen. Het aanbod van onderwerpen voelt vaak te groot om een keuze te maken.

Maar er zijn ook momenten in het jaar dat je even niet goed weet wat je kunt fotograferen op die wel erg grijze dag. De antwoorden vind je in het tiende praktijkboek in de succesvolle reeks van uitgeverij PiXFACTORY.

Praktijkboek naturfotografie


Dit boek is een grote natuurfotografiekalender. Per maand zie je waar je moet zijn om bekende en onbekende flora, fauna en fenomenen te fotograferen. Je leest alles over welke soorten en fenomenen je wanneer het beste kunt fotograferen en wanneer welke gebieden het meest fotogeniek zijn.

Dit alles omlijst met kaartjes, overzichten, tijdbalkjes en natuurlijk veel inspirerende foto's.

Het is een bijzondere uitgave! Allereerst de omvang: het is de dikste editie ooit en telt meer dan 240 ­pagina's! De variatie, diepgang en verrassende onderwerpen maken dit praktijkboek tot een 'must-have' voor elke natuurfotograaf.

Praktijkboek natuurfotografie


Auteurs


Meewerkende auteurs en fotografen zijn onder andere: Marijn Heuts, Luc Hoogenstein, Johan van der Wielen, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Ernst Kremers, Arno ten Hoeve, Ron Poot, Daan Schoonhoven, Mark van Veen en Johan van de Watering.

Stuk voor stuk toppers in hun fotografie alsook in hun schrijven hierover.

Praktijkboek natuurfotografie


Inhoud


Het boek is 25 procent dikker dan voorgaande boeken en beslaat zo'n 240 pagina's. Het is opgedeeld in twaalf hoofdstukken, één voor iedere maand. Elk hoofdstuk is heel overzichtelijk opgedeeld met steeds weer dezelfde constructie en opbouw:

 • Inleiding, over de maand en de bijzonderheden

 • Soortenmix, een aantal dieren of fenomenen die je in de betreffende periode kunt vastleggen;

 • Verdieping, waarin een aspect rondom natuurfotografie verder uitgelicht wordt. Bijvoorbeeld: jaarplanning, voorbereiding, vakantie, workflow;

 • Fenomeen, een bijzonder element wat toepasbaar is in de betreffende maand. Bijvoorbeeld: nacht- en sterrenfotografie, bloesem, steltlopers, kringloop;

 • Gebied, een plek in Nederland waar natuurfotografie veel kansen biedt. Bijvoorbeeld: Ameland en Schiermonnikoog, Weerribben, Amsterdamse Waterleidingduinen, Oostvaardersplassen;

 • Soorten en Fenomenen, bepaalden items worden wat dieper en breder uitgelicht met wat meer achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld: noorderlicht, grote grazers, rupsen, vliegend hert, nachtwolken, mycena's.


Praktijkboek natuurfotografie


Conclusie


Ik vind het geen boek dat je in één avond uitleest, maar meer iets dat je als naslagwerk kunt gebruiken. Het boek is dusdanig opgebouwd dat je het door het jaar heen kunt lezen en volgen. Je zou bijvoorbeeld ook elke maand één hoofdstuk kunnen doornemen.

Het doorkijken van het boek maakt dat je zin krijgt om je camerarugzak in te pakken en een leuke fototrip te plannen. De kracht van het boek is om te inspireren, dan haal je er ook het meeste uit.

Ik vind het boek een aanrader. Het pretendeert dat je het hele jaar bezig kunt zijn met natuurfotografie. En dat klopt ook! Je moet er natuurlijk zelf nog wel moeite voor doen om erop uit te trekken maar de mogelijkheden en benodigde informatie worden je wel op een toegankelijke manier (verdiepend en toch leesbaar) aangereikt.

Dit in combinatie met sterke fotografische voorbeelden maken dit boek tot een onmisbaar boek voor iedereen die meer bezig wil zijn met natuurfotografie!

Als je het leuk vindt om (in) de natuur te fotograferen en wil je dit vaker doen, ook in andere gebieden en met verschillende onderwerpen? Dan is dit boek een echte aanrader!

Praktijkboek natuurfotografie


Prijs en waar te koop?


Het boek is te koop voor 34,90 euro, onder andere bij de webshop van PixFactory.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

 1. Ria Vanhees
  Ria Vanhees schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 22:43  | reageer

  Dit boek wil ik zeker hebben! Er een mening over geven kan ik nog niet, maar dat het de moeite is, daar ben ik van overtuigd. Ga het ook bestellen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord