Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Aron Nasarany

Recensie: 85 fotochallenges (voor kinderen)

vrijdag 1 december 2017, 11:22 door | 5.724x gelezen | 0 reacties

Na een half jaar hard werken heeft docente fotografie Wieke Hoeke haar kennis en enthousiasme gedeeld in een vorm van een boek: 85 fotochallenges.

Via 85 uitdagende en vooral leerzame challenges ontdekken kinderen vanaf acht jaar spelenderwijs de wereld van fotografie.

Whfc


De fotograaf


Wieke Hoeke is op een jonge leeftijd al begonnen met fotografie. Op een leeftijd van 15 jaar deed ze al verslag voor de Brabants Dagblad van Lowlands en ging ze met een toneelgezelschap mee op reis naar Frankrijk.

Sinds ze haar studie fotografie aan de AKV St. Joost in Breda heeft afgerond is ze werkzaam als zelfstandig fotograaf op het gebied van portret- en reportagefotografie.

Vanaf 2015 deelt ze haar kennis en enthousiasme met leerlingen op basisscholen en middelbare scholen tijdens fotografie-workshops.

Een kort interview


Een boek schrijven doe je niet zomaar, dus vroeg ik Wieke wat haar heeft doen besluiten deze stap te zetten.

Er is natuurlijk al heel erg veel geschreven over fotografie. Daarom wilde ik een boek schrijven dat anders is dan andere. Een boek dat inspireert om zelf te willen gaan fotograferen. Fotografie is toegankelijk geworden voor iedereen, doordat we smartphones hebben met camera's van fantastische kwaliteit.

Fotograferen doe je dus niet alleen meer met een spiegelreflex camera waarvan alle opties behoorlijk intimiderend kunnen zijn. Omdat ik wilde dat het een boek zou worden voor iedereen heb ik ervoor gekozen om het boek vooral te richten op leren kijken en experimenteren


Wieke hoeke


Dit boek staat in het teken van challenges. Waarom heb je gekozen voor challenges?

Door middel van challenges wil ik de lezer uitdagen om zelf aan de slag te gaan en te ontdekken wat je allemaal met je camera kan. Wat voor camera je daarvoor gebruikt maakt helemaal niets uit. De techniek komt op de tweede plaats.

Je leert meer door te doen. Daarnaast wilde ik het geen werkboek maken waaruit je perse opdrachten moet maken. Je kiest gewoon iets uit wat je op dat moment aanspreekt en gaat daarmee spelen.


Terug naar het boek


Mijn eerste indruk is erg positief. Het boek is logisch opgebouwd, helder geschreven met voldoende voorbeeldfoto's, handige schema's, illustraties en het is opgedeeld in 10 duidelijke hoofdstukken.

In het begin worden basistermen zoals standpunten, licht, diafragma en beweging uitgelegd.

85 Fotochallenges


In elk hoofdstuk worden ook voldoende tips gegeven om je op weg te helpen terwijl je de challenge aangaat. De hoofdstukken zijn als volgt:

1. Perspectieven en standpunten
2. Licht en donker
3. Scherp en onscherp
4. Beweging
5. Achtergronden
6. Kaders en compositie
7. Beeldtaal en beeldverhaal
8. Anders kijken en denken
9. Knippen en plakken
10. Fotograpjes

In het boek worden niet alleen de challenges beschreven, maar ook iedere keer een stukje theorie. Die theorie is bepalend om de uitdaging zo goed mogelijk uit te voeren. Maar is er natuurlijk ook ruimte voor een eigen invulling.

85 Fotochallenges


In het hoofdstuk Licht en Donker krijg je bijvoorbeeld eerst een stukje theorie over hoe licht wordt omgezet in een foto en wat voor soorten licht er allemaal bestaan.

Wat mij opviel is het gebruik van synoniemen; backlight wordt in dit boek beschreven als bijvoorbeeld 'engelenhaar' (tof bedacht).

Het boek is in principe geschreven voor iedereen die interesse heeft in fotografie. Om het boek zo toegankelijk mogelijk te maken zijn de teksten en challenges geschreven op het niveau van een kind. De complete basis van fotografie op deze manier echter helder en duidelijk uitgelegd.

''Ook voor volwassenen en professionals kan dit boek leerzaam en inspirerend zijn. Alle challenges laten genoeg ruimte voor eigen invulling. Je kan er op eigen niveau mee aan de slag''

Het boek leest bovendien goed weg, ligt lekker in de hand en is klein qua formaat. Hierdoor past het makkelijk in een rugzak zodat je het boek eruit kunt halen tijdens het uitvoeren van een challenge om nog even te spieken. Er is zelfs een aparte sectie voor aantekeningen. Handig als je net begint met fotografie en even de instellingen wilt opschrijven.

Wieke hoeke fotochallenge


Conclusie


Dit boek is ideaal voor kinderen op de basis- en middelbare school die graag meer willen leren over fotografie. Alle challenges zijn kort en bondig geschreven en worden ondersteund met foto's. Bovendien is het geen ultradik boek waarbij de moed bij menig kind in de schoenen zakt.

Niet alleen voor kinderen is dit boek erg toegankelijk, maar ook voor de doorgewinterde professional. Zo kun je als professional weer terug naar de basis gaan en je fantasie de vrije loop laten.

Wieke hoeke(fotochallenge)


Als volwassene denken we vaak te moeilijk, terwijl kinderen in eenvoud denken. Je kunt dit boek bijvoorbeeld geven aan je eigen dochter, zoon, nicht of neef. Je zult versteld staan wat voor geniale standpunten ze bedenken. Of koop het boek voor jezelf. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik ben in ieder geval enorm enthousiast!

Challenge 69


Ruilen van gezicht
Als laatste heeft Wieke nog haar favoriete challenge voor jullie:

''Kies een leuke foto van een hoofd uit een tijdschrift of krant. Vraag aan iemand of hij je op de foto wil zetten met de foto voor je gezicht. De fotograaf moet je wel aanwijzingen geven hoe dat je de foto precies moet houden. Bijvoorbeeld wat dichter bij of juist verder af van de camera of links wat hoger dan rechts. Zo zorg je dat de foto precies op jouw lijf aansluit. Dit is ook een zelfportret, maar dan net iets anders!

Plaats jouw zelfportret in de comments! En wees vooral creatief.

Docu notme WiekeHoeke 002


Bovenstaande foto is onderdeel van haar eigen serie

Waar kan ik het bestellen?


Het boek is hier te bestellen voor 19.99 euro. Ideaal om dit boek onder de kerstboom te leggen of te geven voor Sinterklaas! Voor meer informatie kun je kijken op de website en Facebook van 85 fotochallenges of doe mee aan de wekelijkse challenge via Instagram.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Aron Nasarany

Over de auteur

Schiet volop videocontent voor Emrico Productions, Photofacts Academy en maakt ondertussen nog kleurrijke foto's voor op zijn Facebook en Instagram pagina.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord