Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Recensie: De camera. Mijn derde oog

zaterdag 17 maart 2018, 14:41 door | 4.008x gelezen | 1 reactie

Mijn Derde Oog is een boek van Rob Slooten gaat over hoe je een opdracht in een oorspronkelijk en persoonlijk beeld kunt omzetten.

Eigenlijk is het een cursusboek, maar het laat ook zien dat fotograferen binnen een afgebakend onderwerp wonderbaarlijke en raadselachtige beelden kan opleveren.

Het boek is tot stand gekomen naar aanleiding van een groot aantal fotocursussen die Rob Slooten na zijn Rietveld periode de afgelopen tien jaar heeft gegeven.

De deelnemers namen daarin foto's naar aanleiding van onalledaagse opdrachten. In dit boek heeft Rob 22 van die opdrachten, die betrekking hebben op verschillende fotografische onderwerpen, samengebracht.

Elke opdracht wordt gevolgd door drie foto's van de deelnemers, die hiervan totaal verschillende interpretaties laten zien. Bij elke foto geeft Rob commentaar, waarin hij toelicht waarom hij de betreffende foto bijzonder vindt, telkens vanuit een ander en nieuw standpunt.

De camera mijn derde oog


Het blijkt dat fotograferen binnen een afgebakend onderwerp wonderbaarlijke en raadselachtige beelden kunnen opleveren en dat het kan leiden tot een andere manier van kijken naar de wereld om ons heen. Het boek heeft niet voor niets de subtitel: een uitnodiging tot kijken.

Als lezer word je uitgenodigd de opdrachten zelf te gaan uitvoeren. Je zou er, eventueel met een groepje vrienden, direct mee aan de slag kunnen.

Wat vond ik ervan?


Ik vond het boek vrij breedsprakig opgebouwd. Misschien dat dit voor een beginnend fotograaf leuk en illustratief is, maar ikzelf houd meer van kort en bondig en 'to the point'. De inleiding gaat vier pagina's lang over 'het bijzondere van de fotografie'.

Vervolgens worden er 22 opdrachten die ooit aan cursisten zijn gegeven (hun 'beste' foto's staan per opdracht in het boek weergegeven) besproken. Ook weer met een enorme inleiding.

De opdrachten gaan voornamelijk over het 'leren kijken', het onalledaagse leren zien in alledaagse dingen of gebeurtenissen. Dit gegeven op zich is wel iets wat zou kunnen prikkelen om hier zelf eens mee aan de slag te gaan.

Ik vond echter de foto's die per opdracht ter illustratie in het boek staan en de beschrijvingen erbij niet erg inspirerend (maar dat kan aan mijzelf liggen natuurlijk). Rob weet van een onooglijke foto toch een wonder te maken en vindt zelf ook alles interessant om te fotograferen.

Om de beschrijvingen bij iedere foto te vinden moet je toch vaak zoeken omdat niet alles bij elkaar op één spread te vinden is (ik hou zelf van overzicht en duidelijkheid). Ik werd het heen en weer moeten bladeren snel moe.

Rob beschikt echter wel over een grondige kennis van zaken. Achterin het boek vind je uitgebreide Praktische aanwijzingen bij het fotograferen en zeer uitgebreide omschrijvingen van de in het boek gebruikte fotografische termen.

Ik denk dan ook dat dit boek zeer geschikt is voor beginnende fotografen die hun weg nog moeten zien te vinden en die veel in de praktijk moeten oefenen om hun kennis en ervaring op te bouwen. Dit boek kan je daar absoluut mee op weg helpen!

Prijs en waar te koop


Het boek kost 33,50 euro en is onder andere te koop bij H. De Vries Boeken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

1 reactie

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 14:00

    Ik laat mijn cursisten altijd 10 verschillende foto's maken van een en hetzelfde object met een standaard 50mm objectief.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord