Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Focus op fotografie - Reisfotografie

zaterdag 3 augustus 2019, 16:16 door | 4.330x gelezen | 0 reacties

Via Van Duuren Media kregen we dit fraaie boek over reisfotografie binnen voor een review. In de maanden augustus en september zijn een aantal boeken van Van Duuren Media voor de lezers van Photofacts te bestellen met een speciale korting!

Je vindt de boeken op Van Duuren media en gebruik de code: PF25 voor 25% korting!

Focus op fotografie reisfotografie 1


Reisfotografie


Welkom in de wondere wereld van reisfotografie. Dit type fotografie wordt in één adem genoemd met de andere bekende thema's van de fotografie, maar omvat eigenlijk het hele fotografische spectrum van onderwerpen.

Als je op reis gaat, kom je namelijk alle onderwerpen tegen die een fotograaf voor zijn lens kan krijgen: landschap, architectuur, natuur, macro, portret, product, actie, onderwater, nacht...

Focus op fotografie reisfotografie 2.jpeg


De auteurs


Marcel Scholing (1964) heeft als fotograaf ruim tien jaar voor verschillende fotobureaus en opdrachtgevers gewerkt. Tegenwoordig is hij docent fotografie en daarnaast zelfstandig fotograaf. Hij geeft workshops en begeleidt fotoreizen voor SNP Natuurreizen.

Focus op fotografie reisfotografie 3


Pieter Dhaeze (1959) is zelfstandig ondernemer, fotograaf en auteur. Hij publiceert al jaren in de grote landelijke foto- en computertijdschriften en is geestelijk vader van de populaire serie 'Bewuster en beter'-fotoboeken.

Focus op fotografie reisfotografie 4


Het hele fotografische spectrum


Welkom in de wondere wereld van reisfotografie. Dit type fotografie wordt in één adem genoemd met de andere bekende thema's van de fotografie, maar omvat eigenlijk het hele fotografische spectrum van onderwerpen.

Als je op reis gaat, kom je namelijk alle onderwerpen tegen die een fotograaf voor zijn lens kan krijgen: landschap, architectuur, natuur, macro, portret, product, actie, onderwater, nacht...

Je moet van alle markten thuis zijn, niet alleen met de ervaring en kennis die je in je dagelijkse fotografie gebruikt. Je wordt mogelijk in extreme situaties geconfronteerd met exotische modellen van mensen, dieren en planten.

Dat maakt het soms allemaal nog een stukje moeilijker, maar tegelijk uitdagender en de bevrediging van een geslaagde opname is daarmee des te groter.

De auteurs van dit boek willen je zodanig inspireren met mooie fotografie, dat je niet kunt wachten op pad te gaan om je kijk op de wereld vast te leggen.

Focus op fotografie reisfotografie 5


Inhoud


Dit praktisch geschreven boek, bestaat uit onderstaande zes hoofdstukken:

1. Voorbereiding en verblijf
2. Gereedschap
3. Onderwerpen en instellingen
4. Compositietips
5. Weer thuis
6. Cases

Focus op fotografie reisfotografie 6.jpeg


Hoofdstuk 1 gaat over hoe je je reis het beste kunt voorbereiden. Met wie ga je, hoe zit het met bagage, reisdocumenten, verzekeringen en vervoer? Waar moet je je in verdiepen waar het gaat om lokale gebruiken en/of wetgeving?

Allerlei zaken waarmee je als reisfotograaf te maken kunt krijgen worden aan het licht gebracht. En daarnaast noemen ze een aantal handige websites waarop je nog meer informatie kunt vinden.

Hoofdstuk 2 gaat in op al het gereedschap dat je op reis meeneemt (lenzen, camera, toebehoren) en is met name boeiend voor beginnende fotografen. Er wordt omschreven hoe je je camera kunt reinigen en hoe je filters kunt gebruiken. Daarnaast wat algemene info over beeldstabilisatie, beeldkwaliteit en diverse soorten objectieven.

Hoofdstuk 3 gaat over hoe je verschillende onderwerpen het beste kunt fotograferen. Er wordt daarbij uit de doeken gedaan welke instellingen je daarbij kunt gebruiken.

Focus op fotografie reisfotografie 7.jpeg


Hoofdstuk 4 gaat over compositie en vooral de kunst van het weglaten. Dat regels geen wetten zijn is een belangrijke eye-opener en het bepalen van beslissende moment kan het succes van je foto ook behoorlijk bepalen. Hoe je diepte creëert, hoe je de menselijke maat weergeeft en hoe je de kijkrichting bepaalt wordt ook behoorlijk uitgediept.

Eenmaal weer thuis komen de tips uit hoofdstuk 5 wellicht goed van pas. Hierin vind je een aantal praktische tips voor het bewerken van je (raw-)bestanden en het samenstellen van panorama's. En tot slot krijg je nog wat tips over het beheren van je fotobestanden.

In het laatste hoofdstuk (6) vind je inspirerende (reis)foto's met tekst en uitleg. De instellingen die erbij gebruikt zijn worden bij de foto's vermeld.

Focus op fotografie reisfotografie 7.jpeg


Wat vond ik ervan?


Het boek is zowel interessant voor beginnende als voor meer ervaren (reis-)fotografen. Het is rijk geïllustreerd met foto's van over de gehele wereld. Je krijgt veel algemene praktische tips over fotografie maar ook tips voor het online delen van foto's of het maken van een videomontage.

Het boek leest erg prettig door de diversiteit aan onderwerpen. Bovendien is het een handig naslagwerk met handige links naar relevante websites.

De schrijfstijl is duidelijk (alhoewel ik niet zo van de u-vorm houd, maar dat is persoonlijk..) en de foto's zijn mooi en illustreren goed wat er met de tekst bedoeld wordt. Het is een erg leuk boek om kado te doen aan iemand die van fotograferen op reis houdt. En wie kent er nu niet zo iemand?

Focus op fotografie reisfotografie 8.jpeg


Prijs en waar bestellen?


Het boek kost normaal gesproken 29,95 euro bij onder andere Bol.com.

In de maanden augustus en september is het boek te bestellen met een speciale korting! Je vindt het boek op Van Duuren media en gebruik de code: PF25 voor 25% korting!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord