Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Fotograferen en filmen met een smartphone

vrijdag 18 augustus 2017, 15:51 door | 4.720x gelezen | 0 reacties

De beste camera is de camera die je altijd bij je hebt - en dat is steeds vaker een smartphone. Het is dan ook geen wonder dat het overgrote deel van de 10 miljard foto's die dagelijks op internet gedeeld worden, zijn gemaakt met een mobieltje.

Dit boek, geschreven door Jeroen Horlings is geschikt voor ieder type smartphone en biedt begrijpelijke uitleg, heldere overzichten en praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Fotograferen en filmen met een smartphone


De handzame camera's van smartphones worden steeds beter en omdat hij past in een broekzak of handtasje heb je hem altijd bij je. Daarom loont het toch de moeite om te weten hoe je daarmee de mooiste foto's kunt maken.

Gemiddeld schijnt slechts tien procent van de camera-mogelijkheden van een smartphone te worden benut. Dit boek helpt je om de kwaliteit van je smartphone-foto's naar een hoger niveau te tillen.

De beeldkwaliteit is de laatste jaren behoorlijk toegenomen, evenals de mogelijkheden - zoals 4k video en 360 graden-panorama's. Verwacht daarbij echter niet de kwaliteit van een spiegelreflex.

Het boek begint met de specifieke camerakenmerken van de smartphone, zoals de gebruikersinterface, de opbouw van de smartphonecamera en tips voor het vasthouden.

Of je je 'echte' camera thuis kunt laten als je op vakantie gaat zoals in het boek gesuggereerd wordt, lijkt mij ijdele hoop. Voor mij gaat het in ieder geval niet op. De sensor blijft erg klein en ik blijf zelf toch voor kwaliteit en bijna onbeperkte creatieve mogelijkheden gaan.

Maar dat je met een smartphone een heel eind kunt komen blijkt toch wel uit het boek. Dat begint al bij een meer optimale bediening, zoals het kiezen van een scherpstelpunt; het kost nauwelijks meer werk en je boekt direct beter resultaat.

De vijf hoofdstukken daarna gaan over het maken van goede foto's. Ze bieden tips die in elk fotoboek voorkomen. Het boek gaat vervolgens door met het bespreken van apps waarmee foto's en video's meteen bewerkt kunnen worden. Er wordt afgesloten met een hoofdstuk over RAW en hoofdstukken over lenzen en accessoires voor de smartphonecamera.

Ook worden handige instellingen besproken, hoe je een mooie compositie kan maken, praktische filmtips, onmisbare apps (en hoe je deze kunt gebruiken), omgaan met de zon en omgevingsfactoren, weersinvloeden en het optimaliseren van je foto's in de nabewerking.

Alles komt aan bod, inclusief duidelijke voorbeeldfoto's.
De volgende onderwerpen worden doorgenomen:

- Optimale bediening: van knoppen tot scherm
- Basiskennis fotografie
- Omgaan met de zon en omgevingsfactoren
- Do's en dont's
- Handige instellingen
- De compositie
- Praktische filmtips
- Onmisbare apps
- Panorama's en 360 graden-fotografie
- Fotograferen in RAW
- Foto's optimaliseren met beeldbewerking

Wat vond ik ervan?


Ik vond het een erg uitgebreid boek waar werkelijk niets aan informatie in ontbreekt. Voor de ervaren smartphone-fotograaf staan worden er wel veel triviale zaken besproken. Dat geldt ook voor het stukje over fotografie in het algemeen (de basiskennis).

Maar ik heb er toch wel het een en ander van opgestoken. Het is vlot geschreven en goed ge´llustreerd met duidelijke en mooie kleurenfoto's.

Ik ben zelf geen enorme voorstander van het 'alleen maar' fotograferen met een smartphone en ik zal dan ook zeker mijn spiegelreflex niet thuislaten als ik op reis ga.

Maar ik zie zeker wel de voordelen in van het feit dat je zo'n smartphone altijd bij de hand hebt. Op die manier hoef je geen belangrijk moment meer te missen. En natuurlijk is het dan alleen maar gunstig om met dat soort foto's zo goed mogelijk voor de dag te komen!

Prijs en waar te koop?


Het boek is te koop bij diverse boekhandelaren, waaronder Bol.com en kost 29,95 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord