Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Fotograferen met een Canon 77D

vrijdag 11 augustus 2017, 16:16 door | 6.976x gelezen | 4 reacties

Als jij een Canon 77D hebt, dan is het boek Fotograferen met een Canon 77D interessant voor je. In dit boek neemt auteur Jeroen Horlings je mee op een ontdekkingsreis langs alle instellingen van je camera. Wij namen het boek vast voor je door zodat je weet wat je koopt.

Allereerst komt de benodigde basiskennis aan bod waar je optimaal gebruik leert maken van onder andere sluitertijd, diafragma en liveview. Vervolgens wordt aan de hand van concrete voorbeelden uitgelegd wanneer welke instellingen van pas komen.

Fotograferen met een Canon 77D


Omdat de bijbehorende handleiding vaak niet verder gaat dan dan een beknopte beschrijving van functies en instellingen is dit boek geschreven. Hierin komen wel de praktische voorbeelden, begrijpelijke uitleg en talloze concrete tips en trucs aan bod die nodig zijn om het beste uit de camera te halen.

Eerst komt de nodige basiskennis over het fotograferen met een spiegelreflexcamera aan bod. Vervolgens wordt de werking van sluitertijd en diafragma besproken, evenals instellingen voor optimale autofocus en lichtmeting.

De specificaties van de camera worden vergeleken met die van een 800D en een 750D waardoor de verschillen meteen duidelijk worden.

De kitlens wordt uitgelegd, naast de te gebruiken EF-S lenzen die geschikt zijn voor een APS-C sensor en minder glas bevatten waardoor ze wat goedkoper zijn.

De vergrotingsfactor van de APS-C sensor wordt uit de doeken gedaan en de sensorgrootte wordt vergeleken met die van een fullframe en een smartphone camera.

Er wordt uitgelegd hoe je de camera het beste kunt vasthouden, hoe je het beste en snelste objectieven kunt wisselen zonder teveel stof in de sensor of in het objectief te laten komen. Ook wordt uitgelegd hoe je stof op de sensor kunt (laten) verwijderen en ook hoe je dit softwarematig kunt doen.

De AF-ON knop wordt uitgelegd en de scherpstelpunten waarbij ook uit de doeken wordt gedaan waardoor dit weleens misgaat. Het verschil tussen verschillende brandpuntsafstanden en het effect hiervan op je foto's wordt uitvoerig besproken, met goede voorbeeldfoto's erbij.

Wat je met lange en korte sluitertijden kunt bereiken wordt uitgelegd, ook weer met mooie voorbeelden, naast het begrip scherptediepte. Ook de bediening van de camera met behulp van de programmastanden wordt verduidelijkt, evenals de automatische stand.

Ook de programmastanden, knoppen, filmmogelijkheden en gevorderde instellingen van de Canon 77D worden behandeld. Aan de hand van concrete voorbeelden worden de fijne kneepjes van de compositie uitgelegd.

Uiteraard ontbreekt ook beeldbewerking niet: alle basisbewerkingen, correcties en creatieve technieken, passeren de revue, via concrete voorbeelden in apps en Adobe Lightroom. Daarnaast is er een speciaal hoofdstuk over het gebruik van het raw-formaat.

Tevens wordt uitgelegd hoe foto's eenvoudig via Wi-Fi overgezet kunnen worden naar een smartphone. Het boek besluit met een uitgebreid overzicht van alle soorten objectieven en handige accessoires voor de Canon 77D.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Basiskennis digitale fotografie
 • De 77D optimaal configureren
 • De geheimen van een mooie compositie
 • Programmastanden, knoppen en gevorderde instellingen
 • Het menu voor beginners en gevorderden
 • Filmen met de 77D
 • Verbinden met een smartphone via Wi-Fi & Bluetooth
 • Beeldbewerking: foto's perfectioneren in de digitale doka
 • Foto's importeren, organiseren en bewerken in Lightroom
 • Fotograferen in het raw-formaat
 • Lenzen en accessoires: van groothoeklens tot statief


Wat vond ik ervan?


Ik vond het een erg goed boek waar ik zelf nog een hoop van heb opgestoken. Terwijl ik al jaren Canon-gebruiker ben en dacht de meeste functies wel te kennen en te begrijpen.

Het boek gaat veel verder dan het gebruik van je camera, zelfs compositietechnieken en allerlei andere fotografische technieken komen aan bod. Het boek behandelt een groot aantal basistechnieken die je ook in fotocursussen tegenkomt.

De heldere manier waarop alles uitgelegd wordt spreekt me erg aan. De mooie voorbeeldfoto's geven een dusdanig goede illustratie van het uitgelegde dat de stof voor iedereen behapbaar moet zijn.

Prijs en verkrijgbaarheid


Het boek kost 30 euro en is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com. Hier kun je het boek ook in digitale uitvoering (als ePub of PDF) bestellen zodat je het kunt lezen op een computer, smartphone, tablet en eReader. Na aankoop kun je het direct downloaden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 22:08  | reageer

  Kost de digitale uitvoering van het boek ook 30€?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 22:26  | reageer

  @Donniebelg; Nee, die is zo te zien voor 14,95 euro te krijgen.

 3. photo_renate
  Profiel photo_renate schreef op zaterdag 28 april 2018 om 09:02  | reageer

  Is het ook mogelijk met de 77D om functies toe te wijzen aan knoppen?
  Bv in de M stand dat ik makkelijk diafragma kan wijzigen? Gaat vaak via het sterretje en dan bv het draaiwiel.

  Kom er helaas niet uit

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 28 april 2018 om 12:25  | reageer

  @photo_renate: in de M-modus kun je je diafragma en sluitertijd gemakkelijk wijzigen met twee knoppen: het hoofdinstelwiel en het snelinstelwiel. En je kunt een aantal persoonlijke voorkeuzes opslaan in C.Fn. Ik heb een online handleiding gevonden waarin je dit ongetwijfeld kunt terugvinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord