Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Fotograferen - van opname tot afdruk

vrijdag 16 juni 2017, 21:12 door | 4.250x gelezen | 0 reacties

'Fotograferen - Van opname tot afdruk' is een handboek over de gehele workflow van fotografie. Je wilt zekerheid over de kwaliteit van je foto's en ook over het terugvinden van je materiaal. Dit boek is geschreven door een zeer ervaren fotograaf en docent die echt weet waar hij het over heeft!

Gehele workflow


Het boek behandelt eigenlijk alle aspecten waar je als fotograaf mee te maken krijgen. Het is een compleet naslagwerk om je workflow te optimaliseren.

Dit boek is gemaakt als een gids, die je kan helpen. Vanaf het juist instellen van je camera, het maken van profielen en de juiste software keuze tot het maken van een mooie afdruk.

Fotografie van opname tot afdruk


Breng systeem in je workflow!


Dit boek heeft niet als insteek je eenmalig te ondersteunen, maar steeds weer, omdat er systeem wordt gebracht in je workflow. Daar pluk jij dan weer de voordelen van.

Als je op die manier werkt zul je ervaren dat het niet alleen veel sneller gaat, maar dat het werken hierdoor ook plezieriger wordt.

Ook de minder leuke klusjes


De als fotograaf minder interessante aspecten horen daar ook bij, zoals het bijhouden van een fotoarchief, het inregelen van een back-up, et cetera. Zaken die maar het beste zo snel en zo slim mogelijk kunnen worden uitgevoerd.

Indeling


Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken, waarin alles wat van belang is wordt behandeld. Op de bekende no-nonsense manier die auteur Eduard de Kam eigen is.

Inhoud van opname tot afdruk


De inhoud van het boek:

 1. Begrippen, hierin worden de basisbegrippen waar je mee te maken krijgt uitgelegd, bestandstypes, kleurbeheer en nog veel meer

 2. Opname. Dit deel gaat over de eigenschappen van het objectief, de camera en de sensor en hoe je daar de beste resultaten uithaalt

 3. Bewerken. Drie stappen zijn er bij het bewerken: het aanpassen van de afwijkingen van objectief en camera, het corrigeren van je eigen fouten en tenslotte het aanpassen van de opname aan je eigen smaak en wensen

 4. Gebruiken van foto's voor eigen afdruk of elders in drukwerk of print

 5. Archiveren, het systematisch opbergen van de foto's, het toevoegen van informatie en het terugvinden van foto's

 6. Over het nut van foto montages: panorama's, HDR, focus stacking of echte montages

 7. Over het reproduceren van analoog fotomateriaal. Daarna volgt wat er zoal kan en moet met metadata, archivering, de basis principes van het bewerken van foto's en het exporteren. Ook worden opnamesystemen als HDR en panorama behandeld.


Jarenlange ervaring


Eduard de Kam is fotograaf en is vanaf 1999 betrokken bij het Nederlands Instituut Digitale Fotografie (NIDF). Hij geeft workshops en seminars over veel technische aspecten in de workflow van professionals en schrijft artikelen. Zijn expertise wordt vaak gevraagd in vooral technische aspecten van de fotografie.

Wat vond ik ervan?


Het is een zeer uitgebreid boek dat je van voor naar achter kunt doorlezen. Maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken, dingen die je zoekt vind je gemakkelijk terug. Ik dacht dat ik al over aardig wat kennis beschikte maar ik heb toch weer het een en ander opgestoken na het lezen van dit boek.

En de kennis die ik had is weer behoorlijk opgefrist. De foto's illustreren de uitleg goed en de afwisseling tussen plaatjes en tekst is goed gekozen. Ik vind het een aanrader!

Prijs en waar verkrijgbaar?


Het boek is verkrijgbaar bij Managementboek.nl en kost net geen 35 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord