100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Het Photoshop Lagen boek - Johan Elzenga

vrijdag 22 november 2019, 16:32 door | 5.525x gelezen | 6 reacties

In dit artikel mijn review van Het Photoshop Lagen boek van Johan W. Elzenga. Johan heeft ook de geweldige cursus Photoshop voor Beginners verzorgd op Photofacts Academy.

Lagen zijn de grote kracht van Photoshop, zonde als je ze niet gebruikt. Johan maakt je helemaal wegwijs op de rustige, duidelijke manier die we van hem gewend zijn.

Johan schreef al eerder een boek met dezelfde titel, dat we ook gereviewed hebben (in 2008). Dit boek is echter herschreven met Adobe Photoshop CC 2019.

Dat betekent echter niet dat je er weinig aan hebt als je nog een eerdere versie van Photoshop gebruikt. Het grootste deel van dit boek en van de voorbeelden is ook met eerdere versies uit te voeren.

Ook bij het uitkomen van een nieuwere versie kun je er gerust op zijn dat er hoogstwaarschijnlijk niks zal veranderen op het gebied van lagen.

Het photoshop lagen boek


Hoewel Adobe Photoshop al sinds versie 3.0 lagen kent, passen veel gebruikers van dit programma deze mogelijkheid weinig of nooit toe. Dat is jammer, want het werken met lagen biedt veel mogelijkheden die op andere manieren niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn. De kracht van Photoshop ligt juist besloten in lagen!

Daarnaast maken lagen het mogelijk om op een zogenaamde "niet-destructieve' manier te werken. Dat betekent dat alle bewerkingen onafhankelijk van elkaar ongedaan kunnen worden gemaakt, of kunnen worden aangepast. Zonder lagen zou je waarschijnlijk helemaal opnieuw moeten beginnen.

Inhoudsopgave


1. Wat zijn lagen?
2. Dekking en overvloeimodus
3. Laagstijlen
4. Maskers
5. De aanpassingslaag
6. Andere lagen
7. Geavanceerd overvloeien
8. Lagen groeperen
9. Automatisch uitlijnen
10. Afbeeldingstapel
11. Diversen
12. Beelden monteren
13. Een nachtelijke regenbui
14. Sneeuwlandschap
15. Geavanceerde portretretouche
16. Gecombineerd masker maken

Lees wat je allemaal met lagen kunt doen - er gaat een nieuwe wereld voor je open! Niet alleen voor het verbeteren van foto's, maar juist ook voor de leuke en indrukwekkende bewerkingen die je met foto's kunt uithalen, zijn lagen eigenlijk onmisbaar.

Je wilt bijvoorbeeld twee foto's in elkaar laten overvloeien? Of dingen in een foto plaatsen die daar oorspronkelijk helemaal niet stonden? Tekst aan een foto toevoegen om een mooie ansichtkaart te maken? Dat gaat allemaal met lagen.

Al deze mogelijkheden - en nog veel meer - worden behandeld in het Photoshop Lagen Boek. Aan de hand van aansprekende voorbeelden wordt uitgelegd wat lagen doen en hoe je ze op professionele manier gebruikt.

Het boek is geschreven op basis van Photoshop CC 2019, maar de meeste voorbeelden zijn ook met eerdere (en latere) versies van Photoshop uitvoerbaar. Los van de eerdere voorbeelden gaat het onder andere om:

– Laagstijlen
– Maskers
– Tekstlagen
– Geavanceerd overvloeien
– Lagen groeperen
– Automatisch uitlijnen

Johan W. Elzenga is fotograaf en freelance schrijver voor verschillende foto- en computerbladen. Daarnaast geeft hij regelmatig les op de Fotoschool en Fotogram in Amsterdam.

Johan is auteur van het eerste Nederlandstalige boek over het RAW-formaat van digitale camera's, en schreef daarnaast boeken over Adobe Photoshop, Lightroom, HDR, Photoshop Elements en Photoshop CC voor Lightroom-fotografen.

Johan's foto's worden wereldwijd verkocht via Getty Images an Alamy in Londen. Zijn specialiteiten zijn landschappen over de hele wereld en wilde dieren in Afrika. Johan heeft daarnaast ook de cursus Photoshop voor beginners verzorgd voor Photofacts Academy!

Wat vond ik ervan?


Johan behandelt in dit boek één van de belangrijkste mogelijkheden van Photoshop; het gebruik van lagen. Hij weet hier weer op boeiende en heldere wijze over te vertellen.

Dusdanig helder dat het zelfs voor een beginnende Photoshop-gebruiker goed te behappen is. Ben je nog niet helemaal bekend met termen als maskers, laagstijlen of aanpassingslagen, dan is dit boek echt een aanrader!

Videocursus Photoshop Lagen


Bij Photofacts Academy is vandaag de bijpassende cursus, uiteraard ook door Johan, live gegaan. De cursus Photoshop Lagen sluit perfect aan op dit boek. Een prettige combinatie om beide in huis te hebben.


Bij de lancering van deze cursus zit ook een mooie aanbieding. Als je nu lid wordt, ontvang je Johan's Lagen boek (ter waarde van 20 euro) helemaal gratis!

» Direct lid worden (+ gratis Het Photoshop Lagen boek)

Mocht je al lid zijn, dan kun je het boek ook gratis ontvangen bij een verlenging.

Prijs en waar te koop


Liever het boek los aanschaffen in plaats van gratis ontvangen? Dat kan natuurlijk ook. Het boek is onder andere te koop op lees.nl voor een prijs van 20 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

 1. LILI
  Profiel LILI schreef op dinsdag 26 november 2019 om 11:13  | reageer

  Oepsie al verlengd . Spijtig van de boek dan . ☺️

 2. Noor
  Noor schreef op dinsdag 26 november 2019 om 13:44  | reageer

  Wat is het verschil met zijn eerder uitgebrachte lagenboek?

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 26 november 2019 om 13:59  | reageer

  @Noor: dit boek is herschreven voor de Adobe Photoshop CC 2019 versie.

 4. Noor
  Noor schreef op dinsdag 26 november 2019 om 14:30  | reageer

  Dankjewel Michelle👍.
  Ik heb nog CS6 dus .....gaan we daar nog even mee door.

 5. jrdewilt
  Profiel jrdewilt schreef op dinsdag 26 november 2019 om 18:35  | reageer

  Het valt me op dat ik binnen een week twee aanbiedingen langs zie komen, waarbij naast het abonnement op de cursussen een boek gratis ter beschikking wordt gesteld.
  De leden van het eerste uur, zoals ik, krijgen niets. Vreemd!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 november 2019 om 09:17  | reageer

  @Jrdewilt; Vervelend dat je je benadeelt voelt. Dat is uiteraard niet onze bedoeling.

  Leden van het eerste uur betalen doorgaans veel minder dan leden die nu instappen; zelfs vergeleken met de huidige kortingsactie. Als trouw lid heb je dus altijd al voordeel.

  Daarnaast kunnen ook alle bestaande leden de boeken gratis krijgen op het moment dat ze hun lidmaatschap weer met een jaar verlengen.

  Waar mogelijk proberen we bestaande leden ook altijd extra voordeeltjes te geven. In het geval van boeken is dit lastiger, omdat er in Nederland een vaste boekenprijs geldt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord