100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Kleurmanagement - Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer

zaterdag 31 augustus 2019, 20:20 door | 6.027x gelezen | 5 reacties

Het gebruik van kleurmanagement is voor veel fotografen en ontwerpers een vorm van zwarte kunst, een magie die alleen de hogepriesters van het ICC-profiel schijnen te beheersen. Maar met een beetje kennis is het voor iedereen mogelijk kleurmanagement te beheersen.

Je hoeft niet elke toverspreuk of bezwering te kennen. Nee, het gaat om enkele goocheltrucs die je praktisch moet toepassen en dan geeft die zwarte kunst ineens kleurrijke mogelijkheden.

Kleurmanagement betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer


Zonder kleurbeheer gaat er veel fout bij het maken en bewerken van foto's en ontwerpen voor afdruk en drukwerk. Je kunt een foto nog zo mooi corrigeren, maar als het beeldscherm niet goed is afgeregeld, dan kan de bewerkte foto er op het scherm fraai uitzien, maar eenmaal afgedrukt blijkt de afbeelding grauw en levenloos.

Dit boek leert je de meeste kleurproblemen te herkennen, begrijpen en voorkomen. Als fotograaf lever je voortaan betrouwbare beelden aan je klanten, en je maakt zelf mooiere afdrukken. Als ontwerper lever je betrouwbare bestanden aan je drukker en kun je beter overleggen met fotograaf en drukker.

Auteur


Hans Frederiks is journalist en fotograaf. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van vormgeving op het web en in print. Hij fotografeert al zijn hele leven lang, met als specialisatie en op zijn webblog www.thefredlees.com. Zijn panorama's zijn te koop bij www.panoramawarehouse.com.

Kleurmanagement betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer 4


Kleurbeheer


Met kleurbeheer heb je als fotograaf dagelijks te maken. Vaak heb je er geen weet van (zeker als beginnend fotograaf), soms ben je er juist heel erg mee bezig. Zeker als je foto-opdrachten moet uitvoeren waarbij de kleuren absoluut moeten kloppen.

En het moet gezegd, veel fotografen denken dat kleurbeheer in dit digitale tijdperk een soort hogere wiskunde is, iets wat per definitie niet te begrijpen is voor de gemiddelde fotograaf. Auteur Hans Frederiks bewijst met dit boek dat het besef welke variabelen een rol spelen in een voorspelbare reproductie van de kleuren in je foto's echt geen 'rocket science' hoeft te zijn.

Inhoud


 1. Kleur... wat is dat?: het oog, kleurmodellen, kleurruimte, de beperking van werkruimten, apparaatafhankelijke kleur, kleurbereik en dynamisch bereik, kleurtemperatuur;

 2. BasisingrediŽnten: het kleurmanagementsysteem, de praktijk;

 3. Het beeldscherm: een beeldscherm kopen, de staat van het apparaat, Beeldschermkalibratie, de praktijk, maar wat moet je nu kopen?, beeldschermen met ingebouwde kalibratoren;

 4. De printer: standraardprinterprofielen, zelf printerprofielen maken, printerprofielen maken met i1Photo Pro 2 en i1Profiler, aan het werk met profielen;

 5. Adobe Photoshop: kleurinstellingen, bestanden openen in de praktijk, een kleurproef op het scherm bekijken, afdrukken vanuit Photoshop, u wilt een CMYK-bestand;

 6. Creative Cloud: wat is ideaal?, Adobe Illustrator, naar de drukker ermee!, PDF/X;

 7. Adobe Lightroom: RAW-bestanden, werken in en buiten Lightroom, DNG-profielen en X-Rite ColorChecker Passport;

 8. Internet: sRGB, bestanden openen in de praktijk, bestanden exporteren als sRGB, boodschap.


Kleurmanagement betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer 2

Ik heb al een aantal boeken over kleurbeheer gelezen, maar die waren altijd erg diepgaand (er werd veel technische kennis gedeeld die moeilijk behapbaar was soms) zonder het praktisch nut ervan te ventileren. Dit boek ontrafelt op een praktische manier de 'zwarte magie' waarin dit onderwerp altijd gehuld was.

Het boek heeft een heldere structuur en het kennisniveau wordt stapsgewijs opgebouwd. De auteur begint echt bij het begin met een uitleg over wat kleur eigenlijk is. Hoe het menselijk oog kleur ziet, hoe je kleur kunt definiŽren met kleurmodellen, hoe elk apparaat een eigen kleurruimte heeft en wat kleurtemperatuur is.

Daarna wordt uitgelegd wat kleurbeheer is, hoe je kleurmanagement op je computer kunt uitvoeren en hoe je tot betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer komt. Daarna komt het beeldscherm aan de orde in de workflow.

Vervolgens de printer: hoe je standaardprinterprofielen versus profielen op maat kunt inzetten, hoe je zelf een printerprofiel kunt maken en hulpmiddelen voor het maken van printerprofielen. Hoe je zelf kunt afdrukken en hoe je drukwerk moet aanleveren.

Daarnaast wordt uitgelegd hoe internet en je beeldscherm met kleuren omgaan. Tot slot worden essentiŽle vaardigheden uitgelegd over het gebruik van Adobe Photoshop en Lightroom.

Kleurmanagement


Wat vond ik ervan?


Eigenlijk omvat dit boek het complete kleurtraject, van in- tot uitvoer. Na het lezen ervan begrijp je het verschil tussen sRGB, AdobeRGB en ProfotoRGB, je weet hoe je een monitor moet kalibreren, hoe je een printprofiel aanmaakt voor een bepaalde papiersoort en hoe je Lightroom of Photoshop moet instellen.

Je hebt nu zo'n 95% van de benodigde kennis zonder dat je daarvoor gestudeerd moet hebben. In het boek staan handige illustraties en tips, wat aanmoedigt om het helemaal door te nemen.

Ik vind het boek een absolute aanrader! Het biedt een heldere en verfrissende kijk op een zeer complex onderwerp waar veel fotografen vaak met een grote boog omheen gaan. Tot ze niet anders meer kunnen en zich wel moeten verdiepen in de materie.

Dit boek zorgt er absoluut voor dat je meer vat krijgt op een voorspelbare reproductie van betrouwbare kleuren in al je foto's. Op de site van Van Duuren Media kun je een inkijkexemplaar van het boek inzien.

Kleurmanagement betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer 5


Prijs en waar te koop?


Het boek kost normaal gesproken 32,99 euro bij onder andere Bol.com.

In de maanden augustus en september is het boek te bestellen met een speciale korting! Je vindt het boek op Van Duuren media en gebruik de code: PF25 voor 25% korting!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. johan van den heuvel
  johan van den heuvel schreef op dinsdag 3 september 2019 om 17:29  | reageer

  Prima boekrecensie echter ik vind het dan wel jammer dat de afbeeldingen op deze pagina's eruit zien alsof er niet met de juiste kleurprofielen is gewerkt. Het plaatje van het CIE-Lab model en de oranje avondlucht is erg vlak en flets. Dat kan juist op een monitor in RGB dus echt beter.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 3 september 2019 om 17:38  | reageer

  @Johan: ja daar heb je wel een punt. Ik zal kijken of ik een paar andere plaatjes uit het boek kan plaatsen (zelf gefotografeerd) die beter tot hun recht komen..

 3. johan van den heuvel
  johan van den heuvel schreef op dinsdag 3 september 2019 om 17:47  | reageer

  De hier geplaatste plaatjes komen uit het boek, als je het proefexemplaar als PDF bekijkt is dat veel krachtiger. Ik heb geen pasklare oplossing, wat ik meestal doe is werken in de grootst mogelijke kleurruimte maar wel met een sRGB voorvertoning. Dan weet je wat je gaat krijgen op webbrowsers bijv. Vervolgens dan exporteren met het sRGB profiel wat internet wel begrijpt.

 4. Ad Bervoets
  Ad Bervoets schreef op dinsdag 3 september 2019 om 18:26  | reageer

  Dan weet je alles over kleuren en valt het soms nog tegen als het gedrukte/geprinte resultaat ziet. Óf het ziet er boven je verwachting goed uit! Dat kan natuurlijk ook. Het materiaal waarop het gedrukt of geprint wordt, is ook sterk bepalend. Dat is mijn ervaring als grafisch ontwerper.

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 3 september 2019 om 18:36  | reageer

  @Ad: ook dat wordt in het boek behandeld. Ik heb niets gemist en veel geleerd!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord