100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Recensie: 'Photoshop Masters' van Rob de Winter

vrijdag 17 april 2020, 16:08 door | 4.733x gelezen | 2 reacties

Fotoworkshops en cursussen geven is in deze tijd voor ons, zeker zonder de bijbehorende evenementen niet te doen, maar dat geeft mij en mijn vrouw wel de gelegenheid om meer artikelen te schrijven. Het voelt echter dubbel want liever hadden we deze situatie natuurlijk niet gehad.

Maar als we dan toch meer binnenshuis moeten vertoeven of zoals in ons geval soms ook in de tuin, kun je net zo goed boeken lezen om je kennis bij te spijkeren. Of er een review over schrijven.

Photoshop masters


Zo kwam ik laatst in contact met Rob de Winter, een Photoshop expert en Adobe Certified Instructor die zijn eerste boek geschreven heeft. Rob is naast auteur ook docent, ontwerper, fotograaf én muzikant. Een ideale combinatie om kennis over te kunnen brengen lijkt me.

De doelgroep voor dit boek is de iets meer ervarene Photoshopper. Maar ook degene die minder ervaring hebben kunnen tutorials goed volgen en geïnspireerd raken om aan de slag te gaan.

Boekdetails


Soft cover: 272 pagina's
Uitgever: van Duuren Media
ISBN: 9789463561549
Afmeting: 21 x 24 cm

Eerste indruk


De eerste indruk van Rob's boek is prima. Het oogt goed verzorgd en heeft een mooie gestylde cover en inhoud die door Rob zelf zijn vormgegeven uiteraard. Zoals we van Van Duuren Media gewend zijn is ook de (papier)kwaliteit uitstekend waardoor het boek prettig aanvoelt.

Het lettertype, lettergrootte en kleurgebruik is gewoon goed waardoor het boek op dat vlak al aangenaam leest. Het boek is met liefde gemaakt getuige alleen al het dankwoord.

Wat dit boek vooral interessant maakt is het feit dat het zowel een leerboek alsook een bron van inspiratie kan zijn. Rob heeft hiervoor o.a. zes internationaal bekende Photoshop artiesten geïnterviewd die elk hun verhaal vertellen en een deel van hun werk laten zien.

De structuur van het boek zit heel logisch in elkaar waardoor je houvast hebt en je je weg goed zal vinden. Daarnaast is Rob's schrijfstijl prettig en heeft een aangenaam ritme. Zijn rol als docent en muzikant is duidelijk waarneembaar.

Rob de Winter Afbeelding 2


Inhoud


In Hoofdstuk 1 worden de grondbeginselen van Photoshop kort beschreven. Denk hierbij aan de interface en de instellingen hiervan, wat (aanpassings)lagen en maskers zijn en hoe deze te gebruiken, tot aan het werken met penselen toe. Hierdoor heeft iedereen hetzelfde uitgangspunt qua kennis, iets wat ik persoonlijk wel prettig vind.

De hoofdstukken 2, 4, 6, 8, 10 en 12 zijn interviews met Photoshop-goeroes als Erik Johansson, Temi Coker, Lisa Carney, Sammy Slabbinck, Set Vexy en Felix Hernandez. Ze vertellen bijvoorbeeld wat hun werkmethoden zijn, hun favoriete Photoshop gereedschappen, waar ze inspiratie uithalen maar ook meer persoonlijke onderwerpen komen aan bod.

Eigenlijk geeft Rob ons met deze interviews een kijkje in hun Photoshop-keuken. En wie vindt het nou niet leuk om van de beste in het vak te leren en ook nog eens om met de mens erachter kennis te maken.
Interessante uitspraken in deze interviews waar ik me 100% in kan vinden zijn bijvoorbeeld:

• Lisa Carney: Geef de verwachting op om heel snel heel goed te zijn
• Sammy Slabbinck: Ga gewoon prutsen. Dat is nodig om het programma onder de knie te krijgen

Rob de Winter Afbeelding 3


Hoofdstuk 3 gaat in mijn ogen over een van de belangrijkste aspecten, ook bij Photoshop, namelijk het feit dat een goede compositie de basis van ieder Photoshopverhaal is. Iets wat ik als fotograaf alleen maar kan onderschrijven. Hoe zorg je dat je Photoshop compositie, dat meestal bestaat uit meerdere beelden, uiteindelijk een mooi resultaat geven?

Rob laat aan de hand van een voorbeeld zien hoe zaken als het vrijmaken van objecten, kleurafstemming, maskerbewerkingen, en aanpassingslagen Witbalans zorgen voor een mooi samenhangend geheel.

In Hoofdstuk 5 toont hij, middels een experiment, hoe je een poster kunt maken in de stijl van Temi Coker. Temi heeft jarenlang ieder dag een poster ontworpen en deze online gedeeld, wat hem heel veel Photoshop ervaring opleverde. Dus ook hier geldt doen, doen hen nog eens doen.

Een leuke aanvulling is het onderdeel “Tekenen op je iPad”, waarin je met behulp van de app Adobe Fresco met verfpenselen creatieve resultaten kunt krijgen.

Hoofdstuk 7 gaat over de retoucheertechniek “Frequency Seperation”. Deze techniek wordt veel gebruikt bij het retoucheren van gezichten. Je kunt er bijvoorbeeld snel vlekjes in huid mee wegwerken.

Hoofdstuk 9 behandelt het toepassen van de juiste kleur(correcties), subtiel aanbrengen van schaduw om diepte te creëren. Wat erg leuk is zijn het gebruik van atmosferische penselen waarmee je mist, stof en wolken kunt toevoegen aan je beelden. Hierbij gaan we werken met zogenaamde “Kanalen”.

De atmosferische penselen kun je trouwens downloaden van de Adobe-website maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.
In Hoofdstuk 11 leer je werken met de “Overvloeimodi”. Met deze techniek kun je zaken als vuur, papier, licht of andere structuren toevoegen.

Daarnaast wordt aan de slag gegaan met doordrukken en tegenhouden. Tenslotte wordt in het laatste hoofdstuk aandacht besteedt aan een leuke manier om je werk te delen. Hiervoor gebruikt Rob in dit geval een fotocollage.

Rob de Winter Afbeelding 4


Conclusie


Hopelijk geeft deze review jullie een goede indruk van het boek Photoshop Masters. De titel laat niets te wensen over. De auteur van dit boek en zeker ook de geïnterviewde personen zijn allemaal ware Meesters in hun vak.

Een boek dat de aanschafprijs (45 euro) meer dan waard is en in de Photoshop gemeenschap zeer goed ontvangen zal worden.

Wil je dus meer kennis opdoen met het werken in Photoshop (zeker ook als fotograaf) en prachtige creaties maken dan zal dit boek je zeker niet teleurstellen. Het inspireert mij in ieder geval waardoor ik er zelf ook mee aan de slag zal gaan.

Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

2 reacties

 1. Doreen
  Doreen schreef op dinsdag 21 april 2020 om 18:08  | reageer

  Het boek van Rob de Winter is niet echt voor beginners.
  Ik vind het nogal oppervlakkig en er komt heel veel niet aan bod. Voor de beginner die alles en alle mogelijkheden wil leren
  en een naslagwerk wil is hier niet veel te halen.
  Zelf ben ik heel erg bedreven met Ps en heb er niets nieuws uit kunnen leren. Ik vond het wel aardig over de artiesten te lezen, die echter ook niet het achterste van hun tong laten zien.

 2. ChrisAnd
  ChrisAnd schreef op donderdag 23 april 2020 om 14:32  | reageer

  Als beginnende photoshopper met basiskennis uit het boek ‘Adobe Photoshop CC - Classroom in a Book’ was het boek van Rob De Winter voor mij een bron van inspiratie die ver voorbij de schoolse kennis gaat. Het leest heel aangenaam en vlot. Na de gesprekken met de Photoshop Masters komt steeds een tutorial die erbij aansluit. Dit daagt uit om zelf te beginnen met ontwerpen.
  Ik kijk uit naar Robs volgend boek. Gezien de evolutie van de Adobe-producten ( op IPad enz ) zal hij nog veel boeken vol krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord