Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Recensie: Praktijkboek macrofotografie

zaterdag 29 maart 2014, 22:18 door | 11.272x gelezen | 1 reactie

Een poosje terug is tijdens de macro Pixperience het nieuwe boek van Birdpix / Nederpix gepresenteerd: na meerdere boeken over vogelfotografie en het praktijkboek landschapsfotografie was een boek over macro fotografie een logische keuze.

En als macrofotograaf moet ik zeggen: het boek is zoals de voorkant: kleurrijk en inspirerend. En ook in de breedte vind ik het een waardevol boek: zowel de techniek als de esthetische kant word goed behandeld.

Het boek heeft de volgende opbouw en inhoud:

 • Apparatuur
 • Scherpte
 • Licht en belichting
 • Vrijstaande beelden met de veldstudio
 • Compositie
 • Creatieve macrofotografie
 • Voorbereiding
 • Vlinders
 • Libellen
 • AmfibieŽn en reptielen
 • Flora
 • Paddenstoelen
 • Overige dieren
 • Verantwoorde macrofotografie
 • Macrokalender

Zoals je kunt zien in de bovenstaande hoofdstukindeling begint het boek logischerwijs met de techniek, dan de creatieve kant en behandeld vervolgens hele specifieke soortgroepen die je als onderwerp zou kunnen kiezen als macrofotografie je trekt.

Het boek sluit daarna af met een prachtige fotografische natuurkalender die de meest populaire onderwerpen verspreid over het jaar in kaart brengt. Daarnaast zijn er een aantal interviews verspreid in het boek opgenomen met een paar goede macrofotografen.

Het eerste hoofdstuk behandelt de apparatuur uitgebreid: alles van voorzetlenzen tot het bereik van een balg wordt beschreven en vooral een helder overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende hulpmiddelen is handig om eens te bepalen wat voor jou de beste keuze is. Ook de mpe-65 krijgt speciale aandacht in dit hoofdstuk en daarmee is de inhoud wat mij betreft compleet en vooral overzichtelijk.

Apparatuur
Apparatuur tabel

De volgende hoofdstukken gaan in op andere technieken zoals het gebruik van statief, flitsers en dergelijke. Wat mij betreft is er eigenlijk maar een type statief ideaal voor macrofotografie en hoewel die prima genoemd wordt had ik hier wel wat meer nadruk op willen zien. De grote voordelen van een kantelbare middenzuil hadden van mij begeleid mogen worden met een wat uitgebreidere omschrijving van de flexibiliteit die dit levert.

Het hoofdstuk over vrijstaande beelden met een veldstudio kan de liefhebber goed uitleggen hoe je in het veld je onderwerpen volledig kan isoleren. Het is niet bepaald mijn smaak, maar als je het mooi vind is het een prima omschrijving om je op gang te helpen.

Bij de hoofdstukken over creatieve macrofotografie begint het voor mij echt interessant te worden. Het hoofdstuk start met een prachtig beeld van Misja Smits en zet de toon. Het hoofdstuk behandeld de belangrijkste mogelijkheden als onscherpte, licht, kleur en patronen en de tekst wordt begeleid door een paar prachtige voorbeelden. Voor mij had dit hoofdstuk nog wel een paar extra beelden mogen hebben om gewoon lekker te inspireren.

Creatief
Openingsbladzijden van creatieve macro fotografie

De hoofdstukken hierop behandelen uitgebreid de verschillende soortgroepen en geven informatie die je helpen om deze groepen goed vast te leggen. Zeker handig om door te lezen als je je op een specifieke groep wilt richten.

Het hoofdstuk over de ethiek bij macrofotografie is goed om eens door te lezen en er over na te denken wat jouw methode is. Aangezien de meningen over wat wel en niet verantwoord is nogal eens wil verschillen zet het boek je vooral aan het denken en doet weinig harde uitspraken. Dit lijkt mij de beste aanpak.

Het slothoofdstuk is een waar feestje van kleur en variatie en laat een ding geweldig mooi zien: macrofotografie is kleurrijk, gevarieerd en het hele jaar door een feestje. Mijn conclusie: het boek laat prima zien wat een mooie tak van sport macrofotografie is. Voor de liefhebber zeker een boek om eens op je gemak door te akkeren!

Kalender
Zomer in de macro kalender, hierdoor krijg je toch zin in de zomer?

Het praktijkboek macrofotografie is te bestellen in de webshop van birdpix.nl voor 27,90 euro. Gebruik de kortingscode 'FFACT14' om geen verzendkosten te betalen.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

1 reactie

 1. Leendert
  Leendert schreef op donderdag 3 april 2014 om 11:36  | reageer

  Ik had hem ook gelijk besteld!
  Een boek met prachtige foto's!

  Zelf had ik wel wat meer info willen hebben over creatieve macro fotografie met flitsers.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord