Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL

vrijdag 2 augustus 2019, 15:30 door | 4.176x gelezen | 0 reacties

Herken je dit? Je staat op een fotogenieke plek en je maakt mooie foto's, maar je voelt ook dat er méér in zit... Hoe doen professionals dit, wat is hun 'geheim'? In dit boek nemen ruim 15 topfotografen je mee in hun proces van kiekje naar wereldplaat.

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


In meer dan 70 making-of's schrijven ze over hun visie, apparatuur, de toegepaste techniek en manier van kijken. Ze geven al hun succesformules en geheimen prijs.

Ben jij op zoek naar verdieping in je fotografie? Wil je weten hoe je het maximale uit een situatie of setting haalt? Laat je inspireren door de voorbeelden uit dit praktijkboek en breng ook jouw fotografie naar 'the NXT LVL'!

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


Elke discipline binnen de natuurfotografie komt uitgebreid aan bod: macro-, landschaps-, vogel-, dier-, nacht- en creatieve fotografie. Dit boek is de achtste uitgave in de succesvolle reeks praktijkboeken fotografie van Uitgeverij Birdpix / PiXFACTORY.

Meewerkende auteurs en fotografen zijn onder andere: Theo Bosboom, Marijn Heuts, Ernst Kremers, Johan van der Wielen, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Paul van Hoof, Henri van Vliet, Arno ten Hoeve, Ron Poot en Johan van de Watering. Stuk voor stuk toppers in hun fotografie alsook in hun schrijven erover.

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


Inleiding


De inleiding door Daan Schoonhoven (de eindredacteur) gaat over het feit dat een geweldige plek niet automatisch een geweldige foto oplevert. Hoe vertaal je die overweldigende schoonheid naar een foto met een bijbehorend wauw-gevoel?

Het werkt niet alleen met een bundel eenvoudige toverformules of het leren van compositieregels. Net zo min als het beheersen van technieken of het simpelweg kopiëren van een idee. Het gaat in dit boek om een fotografisch proces, dat soms een kwartiertje duurt, maar ook jaren kan vergen of zelfs een heel leven.

Er wordt een beroep gedaan op vaardigheden en eigenschappen die je niet vanuit de theorie leert. Daan denkt hierbij aan doorzettingsvermogen, geduld, visie, zien waar anderen aan voorbij gaan, het vermogen tot anticiperen, planmatig werken, ervaring en discipline. Kortom: een minste om 'tot het gaatje te gaan'.

Praktijkboek natuurfotografie


Inhoud


Het boek bestaat uit 73 onderwerpen die in willekeurige volgorde staan. Je hoeft dan ook niet noodzakelijkerwijs van voor naar achteren door het boek te werken, je kunt er heerlijk in grasduinen en je laten inspireren.

Een kleine greep uit de behandelde onderwerpen: kraanvogels, noorderlicht, vuurvliegjes, oehoe doe je dat, egeltje, winterzwijnen, de tranen van Laurentius, edelhert, Lemelerberg, Amelandse duinen en lensbaby in de bush.

En daarnaast; effect polarisatiefilter, startrails in maanlicht, sterretjes zien, boerenzwaluw in vlucht, rood bekermos, footzoom, vliegende vleermuizen, mistflarden, parende padden, damphert, Rügen, bedauwde libel, klaprozenveld, Jan-van-genten, knoflookpad, happy tree, overdosis schattigheid en nog veel meer...

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


Vast stramien


De uitleg in het boek volgt per onderwerp hetzelfde stramien: links zie je een foto van hoe je je onderwerp op het eerste gezicht aantreft in de natuur en ook als zodanig fotografeert. Dus een vrij algemene en niet erg boeiende foto. Vervolgens staat er een foto die er al interessanter uitziet en meer esthetisch is.

En dan de volgende foto die er niet alleen goed uitziet maar die ook echt een verhaal vertelt of die een bepaalde spanning uitstraalt. Ditzelfde stramien wordt het hele boek door gevolgd voor alle verschillende onderwerpen die behandeld worden.

Je merkt meteen dat het inspirerend werkt en erg dichtbij de fotografiepraktijk staat, met bijvoorbeeld ook technische informatie over camera-settings. Achterin staat een index met de verschillende fotografen.

Het boek is onderdeel van de serie 'Praktijkboek fotografie' van Pixfactory en Birdpix. Ook dit praktijkboek ziet er weer verzorgd en mooi uit, aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Deze uitgave is bedoeld om je natuurfoto's naar een hoger level te tillen.

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


Wat vond ik ervan?


Ik vond het een zeer prettig leesbaar boek waar ik al spelenderwijs (het kost namelijk totaal geen moeite om af en toe even een hoofdstukje te pakken) een hele hoop van opgestoken heb. En niet alleen over onderwerpen waar ik nog geen enkele ervaring mee had, ook bij al veelgemaakte opnames heb ik behoorlijk bijgeleerd.

Ik heb de echte 'eye openers' even met een markeerstift aangestreept zodat je ze gemakkelijk weer tegenkomt bij het opnieuw doorbladeren van het boek.

De onderwerpen zijn zeer divers en voor mij erg interessant. Geen portretfotografie, maar landschappen, natuur en dieren. Het leuke is dat de camera-settings (zowel bij de mindere als bij de geslaagde opnames) erbij gezet zijn. En daarbij ook een duidelijke uitleg waardoor dit het verschil gemaakt heeft en wat de gedachte erachter was.

Al met al stimuleert het je creativiteit en je vermogen om tot oplossingen te komen bij problemen in eigen situaties. Echt een boek om nog vaak te raadplegen en een enorme aanrader!

Praktijkboek Natuurfotografie NXTLVL


Prijs en waar te koop?


Het boek is te koop bij onder andere Bol.com voor 28,95 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord