Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: 'Pushing light' door Piet van den Eynde

dinsdag 21 januari 2014, 22:40 door | 6.368x gelezen | 0 reacties

Veel fotografen kennen het gevoel. Je ziet een prachtige scene, een zonsondergang, of een mistig winterlandschap. Maar je camera ziet niet wat jij ziet. Uitgebeten luchten of te donkere voorgronden, bijvoorbeeld. Het dynamisch bereik van een camerasensor haalt het nu eenmaal nog steeds niet bij die van het menselijk oog. In het 112 pagina's tellende Craft & Vision e-Book doet Piet van den Eynde uit de doeken hoe je met dit probleem omgaat.

Header

De e-books van Craft & Vision: ik heb er wisselende ervaringen mee. Toegegeven, ze zijn heel vriendelijk geprijsd, maar in een aantal gevallen krijg je ook waar je voor betaalt: niet heel veel inhoud. Echter zijn er zeker ook een aantal positieve uitzonderingen te benoemen. En aangezien ik de auteur, Piet van den Eynde, hoog heb zitten, had ik goede hoop met 'Pushing light'. En de 112 pagina's van het boek maken dat ook waar.

Bij de ondertitel van het boek, 'Extending dynamic range with HDR & other techniques', kun je denken dat HDR het hoofdonderwerp is. En hoewel ook een substantieel deel van het boek gewijd is aan High Dynamic Range imaging, trekt Piet het onderwerp wel veel breder. Hij laat zien hoe je op allerlei manieren, tijdens het fotograferen n in de nabewerking, de belichtingsomvang van je foto zo groot mogelijk maakt.

Spread01 PushingLight

Bijvoorbeeld door het gebruik van invulflits of reflectieschermen. Daarmee maak je uiteraard het dynamisch bereik in je foto niet hoger, maar je verkleint het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van je foto, waardoor je meer detail bewaart. En dat is de kern van dit boek: hoe zorg je voor een betere balans tussen hoge lichten en diepe schaduwen, tijdens het fotograferen n erna.

Gradueelfilters


Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van gradueelfilters. De chte, die je voor je lens plaatst dus, en niet de digitale die je in Photoshop of Lightroom kunt toepassen. Aan de hand van een heldere case study, met voorbeelden van de bekende landschapsfotograaf Bart Heirweg, lees je bijvoorbeeld hoe je echte en digitale filters kunt combineren voor het beste resultaat. Overigens komen k de digitale gradueelfilters uit Lightroom en ACR aan bod: ook daarmee kun je relatief eenvoudig en snel een soort van HDR toepassen op je RAW-file:


Dit is overigens maar n van een reeks video's die het boek verder ondersteunen. En naast Bart Heirweg heeft Piet nog meer landgenoten kunnen strikken, aan wie hij een case study wijdt. En niet de minste, want bijvoorbeeld ook Magnum-fotograaf Carl de Keyzer komt voorbij.

Spread02 PushingLight

Ok de 'echte' HDR


Wie met dit boek hoopt om k een heleboel te weten te komen over de 'echte' HDR, kan zijn hart ook ophalen. Bijna de helft van het boek is gewijd aan het chte werk: het combineren van meerdere belichtingen tot n eindproduct. Van de eerste voorbereiding via nuttige hulpmiddelen en nabewerking tot en met het eindresultaat.

Conclusie


Kopen dus? Ja. Ook als je geen HDR-fan bent - zoals ik - haal je hier veel uit. Is er ook een 'maar'? Ja. Piet veronderstelt bij zijn lezers wel wat voorkennis. De basis van fotografie zul je wel echt in de vingers moeten hebben. Waar menig boek begint met een hoofdstuk over diafragma en sluitertijd, gaat hij gelijk naar het diepe.

Gezien het onderwerp van dit boek lijkt dat me niet zo'n probleem. Daar zijn immers al ontelbare andere boeken over geschreven. Wie dieper de materie in wil, kan hier zijn hart mee ophalen!

Pushing Light is voor $10 verkrijgbaar op de website van Craft and Vision.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord