Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Reisfotografie door Laura Vink

zondag 15 mei 2016, 23:46 door | 16.530x gelezen | 4 reacties

94 procent van alle Nederlanders neemt een camera mee op reis. Tijdens een reis ontdek je immers veel nieuwe dingen en het is leuk dit vast te leggen ter herinnering. Maar hoe maak je nu de mooiste reisfoto's? Fotografe Laura Vink schreef er een (dik) boek over.

Reisfotografie door Laura Vink

Sinds gisteren is haar nieuwe boek te krijgen en wij mochten alvast een exemplaar ontvangen ter review. Het is een enorme pil van maar liefst 376 pagina's. In elk geval niet al te geschikt om mee op reis te nemen en helaas is er (voorlopig) ook geen digitale versie te krijgen.

Dat het boek zo dik is komt niet alleen door de tekst, maar vooral door de vele foto's. Ruim 500 foto's, de beste die Laura de afgelopen 10 jaar gemaakt heeft, zijn in het boek terug te vinden. Bij elke foto is te lezen welke instellingen er gebruikt zijn en welk objectief. Ook staat de locatie er altijd bij.

Bij sommige foto's staat nog een toelichting of anekdote over de betreffende foto. Dat maakt het extra leuk. Door de vele foto's is het niet alleen een boek om dingen uit te leren, maar ook een boek om inspiratie voor foto's (en mooie locaties) op te doen.

Inhoud


Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken. Na een korte introductie over reisfotografie in het algemeen gaat Laura in op voorbereidingen. Als je met de mooiste foto's thuis wilt komen is voorbereiding uiteraard noodzakelijk. Er zit ook een handige checklist in het boek die je kunt gebruiken bij het inpakken van je koffer.

In het derde hoofdstuk, op reis, zitten ontzettend veel praktische tips voor het maken van foto's gedurende je reis. Laura noemt de tien meest gemaakte fouten in de reisfotografie, geeft ideeŽn voor leuke projecten en nog veel meer.

In het hoofdstuk landschappen geeft ze praktische tips om landschappen vast te leggen. Dit is uiteraard een veel gefotografeerd onderwerp op reizen. Allerlei verschillende landschappen passeren de revue met telkens praktische tips.

Reisfotografie


In de volgende hoofdstukken geeft Laura tips voor het fotograferen van steden, mensen, dieren, natuur en cultuur op reis. Elk hoofdstuk is zorgvuldig uitgedacht en beschreven en bevat ontzettend veel nuttige tips.

In hoofdstuk 10, Onderweg, adviseert ze je om ook tijdens je reis foto's te maken. Vanuit de auto, het vliegtuig, de boot of vanaf je fiets. In hoofdstuk elf gaat het over de bescherming van je apparatuur. Hoe zorg je dat alles heel blijft en je geen foto's verliest. Wat is je back-up strategie gedurende je reis.

In het laatste hoofdstuk neemt Laura je na je reis weer mee naar huis. Hoe organiseer je bij thuiskomst je foto's zodat je ze later weer goed terug vind? Hoe zorg je dat je de foto's nooit meer kwijt kunt raken? Zulke vragen en uiteraard ook een aantal tips over het maken van een blijvende herinnering, zoals een afdruk voor boven de bank.

In onderstaand video vertelt Laura zelf over haar boek:


Conclusie


Laura's boek over Reisfotografie is het meeste complete en uitgebreide boek dat ik ooit over dit onderwerp gezien hebt. Laura schrijft op een luchtige en erg toegankelijke manier zodat je razend snel door het toch behoorlijk forse boek heen leest.

Honderden prachtige reisfoto's laten je zien wat je kunt bereiken als je de praktische tips uit het boek volgt en inspireren je om zelf ook op reis te gaan en de wereld te ontdekken en vast te leggen met je camera.

Dit alles wordt samengebracht is een uitstekend vormgegeven boek met een stevige hardcover. Als Laura iets doet dan doet ze het grondig en goed. Haar boek over reisfotografie is dan ook een absolute aanrader.

Bestellen


Het boek Reisfotografie van Laura Vink kost 59 euro. Optioneel kun je ook nog een serie videotutorials over reisfotografie erbij bestellen.

Tot en met aanstaande vrijdag kun je het boek met 10 euro korting bestellen voor 49 euro. Voor verzending binnen Nederland komt er nog wel 4,50 euro verzendkosten bij.

Ľ Boek Reisfotografie bestellen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Willeke
  Willeke schreef op maandag 16 mei 2016 om 11:46  | reageer

  Het lijkt me een erg mooi boek, maar ik volg Laura's blog ook wel regelmatig en hoewel ze vaak nuttige tips heeft, is het toch eigenlijk wat meer gericht op beginnende fotografen. Ik vraag me dan ook af of dat met dit boek niet ook het geval is: waarschijnlijk staat er voor gevorderden ook nog wel veel nuttigs in, maar ik vind het toch een erg dik en best prijzig boek dat ik niet 'zomaar' zou aanschaffen als het maar voor een klein gedeelte interessant voor me is. Kun je dit nog nader aangeven, Elja, op welke doelgroep het vooral gericht is?

  Wat ik bij reisfotografie ook altijd een beetje dubbel vind, is dat de meeste mensen met regulier werk en/of een gezin vaak niet de gelegenheid hebben om de wereld over te reizen, ook al zouden ze dat misschien best willen. Is het voor die 'gewone mens' ook nog een interessant boek?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 16 mei 2016 om 13:32  | reageer

  @Willeke; Ja, dit boek is in mijn ogen ook meer gericht op beginnende fotografen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nuttige tips in staan voor gevorderde fotografen. Die staan er namelijk zeker ook in.

  Laura legt alles wel goed uit zodat iedereen het kan volgen, ook als je nog weinig fotografie ervaring hebt.

  De gevorderde fotograaf kan in elk geval een heleboel inspiratie opdoen voor nieuwe reizen en zal ook wat praktische tips meekrijgen.

  Met een gezin ben je vaak wat beperkter op reis, al is mijn ervaring dat je er bijvoorbeeld 's ochtends best even in je eentje op uit kunt trekken. Veel van de tips zijn natuurlijk ook toe te passen zonder dat je naar de andere kant van de wereld reist. Ook als je gewoon in Nederland blijft kun je er tips uit halen.

 3. Yim Mee Pang
  Yim Mee Pang schreef op maandag 16 mei 2016 om 23:34  | reageer

  @Willeke, het boek vind ik interessant voor zowel beginners als gevorderden. Het geeft inspiratie, nuttige tips en regels over fotografie voor vóór/tijdens/na de reis. De reis hoeft niet altijd ver van huis te zijn. In Nederland en zelfs in je eigen woonplaats kun je al op ontdekkingstocht gaan. De foto's in het boek zijn een lust voor het oog en zullen je inspireren om je creativiteit te gebruiken bij het fotograferen. Laura legt alles uit in eenvoudige taal, maar dat vind ik juist haar charme en maakt dit boek toegankelijk voor een breed publiek. Kortom, een prachtige naslagwerk voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf.

 4. Susan
  Susan schreef op woensdag 18 mei 2016 om 18:57  | reageer

  Schitterend boek!! Adembenemende foto's waar zeker ook de gevorderde fotograaf zijn voordeel mee kan doen. De tekst erbij is meee voor de beginnende/minder gevorderde fotograaf maar haar manier van schrijven maakt het erg leuk om te lezen! En sommige tips en wetenswaardigheden zijn mijn inziens geschikt voor elke fotograaf!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord