Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: 'The Dutch and their bikes' door S. Agudo

dinsdag 25 maart 2014, 22:44 door | 7.306x gelezen | 0 reacties

Het is voor ons oh zo vanzelfsprekend: op de fiets naar je werk, de winkel, het strand of - voor mijn part - je hele inboedel verhuizen. Nederland is dan ook het enige land ter wereld (!) dat meer fietsen kent dan inwoners. Fotojournaliste Shirley Agudo verbaast zich erover en wijdt er een fotoboek aan: 'The Dutch and their bikes'.

Dutchbikes spreads

Agudo komt oorspronkelijk uit Pennsylvania, maar woont alweer meer dan 15 jaar in Nederland. Het boek dat deze maand bij uitgeverij Scriptum verscheen, is niet eens haar eerste over dit onderwerp. De Amerikaanse is al jarenlange gefascineerd door onze fietscultuur. Naar eigen zeggen wil ze de rest van de wereld 'fietsvriendelijker maken' door te laten zien hoezeer we er hier in Nederland mee bezig zijn.

'The Dutch and their Bikes' is een stevig hardcover boek met ruim 350 pagina's en zo'n 700 foto's. De ondertitel van het boek luidt 'Scenes from a nation of cyclists'. Die doet recht aan het werk, want de ruim 700 foto's zijn ook echt een bloemlezing van ons fietsend Nederland. Agudo heeft daarbij geen Cartier-Bresson-achtige 'momenten' geprobeerd te zoeken, maar registreert scnes uit het dagelijkse, fietsende leven van Nederland (en dan vooral Amsterdam).

Dutchbikes spreads Page 15

En dat fietsende leven kent talloze gedaanten. Zo groepeert Agudo de beelden ook. Fietsen in klederdracht - of juist een moslima met hoofddoek op de fiets. Driewielers, een bierfiets, kleurrijk versierde fietsen, jong, oud. Stad en platteland. Kiekjes en snapshots soms, af en toe juist toch bijzondere momenten of sferen.

De losse foto's an sich zijn - uitzonderingen daargelaten - geen toppers om individueel groot aan de muur te hangen. Maar dat is het doel ook niet. Als document met de vele honderden foto's krijgen de foto's namelijk wel veel zeggingskracht mee. Zeker als je even vergeet hoe vanzelfsprekend de fiets in ons straatbeeld is en hoe bijzonder een buitenlandse (Amerikaanse) bezoeker ernaar kijkt. En dan worden sommige momenten ineens eigenaardig, bijzonder of lachwekkend.

Dutchbikes spreads Page 14

Leuk koffietafelboek om door te bladeren? Jazeker. Een topper op fotografiegebied en daarom een musthave? Nee - of je moet k iets met fietsen hebben natuurlijk. Al met al zeker een vermakelijk bladerboek dus.


'The Dutch and their bikes', Shirley Agudo, is een uitgave van uitgeverij Scriptum en kost ongeveer 28-30 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord