Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Recensie: Birdpix 8 - Praktijkboek Vogelfotografie

donderdag 14 februari 2013, 19:54 door | 8.635x gelezen | 1 reactie

Voor natuurfotografen zijn specifieke fora beschikbaar. Birdpix is mogelijk de allerbekendste en aangezien vogelfotografie een ongelofelijk populaire bezigheid is komen er op Birdpix dagelijks grote aantallen vogelfoto's langs. Niet allemaal de hoogste kwaliteit, maar er zitten ook goede en bekende fotografen op de site. En die hebben samen voldoende body om een praktisch boek te schrijven over vogelfotografie.

Ik moet zeggen: het is een mooi boek geworden met veel informatie, prachtige platen en het geheel ziet er strak en verzorgd uit. Een heel aantal gerenomeerde vogelfotografen heeft een bijdrage aan het boek geleverd en het niveau van de beelden in het boek ligt hoog, waarmee je als vogelfotograaf al gauw geļnspireerd kan worden.

Birdpix praktijkboek layout

Doordat het boek door meerdere fotografen is geschreven is het ook duidelijk een veelzijdig boek geworden dat ook de verschillende kanten en aanpak mooi weergeeft. De inhoud belicht veel belangrijke aspecten voor een vogelfotograaf: kijk alleen al naar de hoofdstukindeling:
 1. Apparatuur en techniek
 2. Licht
 3. Inspelen op het gedrag van vogels
 4. Kennis en informatie over vogels
 5. Dichter bij vogels komen
 6. Je eigen vaste schuilhut
 7. Fotograferen vanuit een mobiele drijfhut
 8. Groothoekfotografie
 9. Artistieke en sfeervolle fotografie
 10. Compositie en beeldverhaal
 11. Verantwoord vogels fotograferen
 12. Vogels in vlucht met behulp van infraroodlichtvallen
 13. Comfort en hulpmiddelen
 14. Vogelfotografie op reis
 15. Locaties voor vogelfotografie in Nederland
Kijkend naar deze hoofdstukindeling word het al zichtbaar dat sommige topics zeer boeiend zijn voor beginnende vogelfotografen (denk aan apparatuur en techniek), andere hoofdstukken brengen de creatieve flow voor de meer gevorderde fotografen mogelijk op gang. Persoonlijk ben ik altijd een groot fan van de meer creatieve aanpak (hoe moeilijk dat in de praktijk vaak ook is) en in dat kader spreekt bijvoorbeeld hoofdstuk 9 mij persoonlijk erg aan.

Hoofdstuk 12 blader ik relatief snel door: vogels in vlucht fotograferen met infraroodvallen is bijzonder knap en het levert absoluut spectaculaire en unieke beelden op, maar voor mij persoonlijk staat het te ver af van mijn fotografie en natuurbeleving.

Het hardcover boek bevat 168 pagina's en heeft een afmeting van 23 bij 23 centimeter. Mocht je afvragen waarom het boek Birdpix 8 heet; er zijn de afgelopen jaren zeven eerdere boeken uitgebracht waarin de allerbeste foto's waren te vinden die dat jaar op Birdpix verschenen. In dit achtste deel is dit aangevuld met leerzame tekstuele informatie.

Birdpix praktijkboek licht

Conclusie


Wat mij betreft is dit boek absoluut een goede aanschaf voor iedereen die zich bezig houdt of wil gaan houden met vogelfotografie. Voor beginners een schat aan informatie en voor mensen die de technieken wel redelijk beheersen nog steeds veel te leren: handige tips over locaties en informatiebronnen, mooie voorbeelden van creatieve beelden, veel inspirerend beeldmateriaal.

» Bestel Birdpix 8: Praktijkboek Vogelfotografie (24,90 euro)

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

1 reactie

 1. leendertv
  Profiel leendertv schreef op vrijdag 15 februari 2013 om 09:07  | reageer

  Altijd hele mooie boeken van Birdpix en Nederpix!
  Vooral "Beleef BUITEN" vind ik erg leuk om eens door te bladeren.
  En er verschijnt volgende maand weer een nieuwe boek: Praktijkboek landschapsfotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord