100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Recensie: Colormanagement door Johan Kerver

donderdag 17 juni 2010, 19:14 door | 7.119x gelezen | 3 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontving ik het boek Colormanagement; voorspelbare kleuren (tweede druk) geschreven door Johan Kerver. Johan is al vijfentwintig jaar werkzaam in de grafische sector. Hij heeft een eigen studio waar hij illustraties en fotomontages maakt. Hij doet dit zo goed dat hij Adobe gecertificeerd is.

Daarnaast heeft hij The result builders opgericht, zij bieden trainingen, consultancy en seminars op het grafisch vlak. Naast het hier besproken boek heeft hij nog drie boeken geschreven: Adobe Creative Suite 3 Printdesign, Photoshop CS3 - de basis en Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat gecombineerd.

Johan Kerver weet tot in de details waar hij het over heeft. En dat is voor mij meteen de valkuil van dit boek: het gaat heel diep. Voor mij een paar niveau's te diep waardoor ik moeite had om ten eerste de materie te begrijpen en ten tweede om door het boek heen te komen. Maar dat wil niet zeggen dat dit een slecht boek is.

Colormanagement; voorspelbare kleurenDe eerste paar hoofdstukken zijn heel theoretisch: wat is colormanagement, wat kun je er van verwachten en wat niet, wat is licht, wat zijn kleuren, wat is ICC en wat is een ICC profiel. Al dit soort vragen komen aan bod en worden ook beantwoord.

Verderop in het boek komen de verschillende apparaten zoals scanners, camera's, printers, monitoren, en dergelijke aan bod. Er wordt beschreven dat het belangrijk is om de apparatuur te kalibreren en profielen te maken. Toch mis ik iets in die beschrijvingen en ik denk dat dat praktische voorbeelden zijn.

In het stuk over de camera's wordt gesproken over het fotograferen van een Colorchecker DC voor je aan het werk gaat. Maar ik had daar graag nog gelezen hoe je daar dan verder in het proces mee om gaat.

Tenslotte wordt zeer uitgebreid het colormanagement beschreven voor verschillende applicaties als PS, Indesign, Quark Xpress, PSE, Illustrator en nog een aantal meer. Hier wordt uitgelegd hoe je in de verschillende applicaties profielen gebruikt en hoe daar mee om te gaan als je vanuit die applicatie ook gaat printen.

Ook komen nog colorservers aan bod, maar die zijn voor de meeste van ons niet weggelegd. Als allerlaatste is er nog een hoofdstuk vol tips en trucs, dat is altijd handig!

Conclusie
Colormanagement; voorspelbare kleuren is een veel omvattend boek is en geschreven met kennis van zaken. Ik vind het persoonlijk echter niet al te prettig lezen en de informatie is soms, vooral in de eerste hoofdstukken, zeer theoretisch. Maar als je veel wilt weten over kleur, kleurruimtes profielen en dergelijke, dan is dit een aan te raden boek.

Het ISB Nummer is 978 90 430 1891 3 en het boek ligt in de winkels voor 34,95 euro.

Geďnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Computerboek.nl. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

3 reacties

 1. Ruud
  Ruud schreef op donderdag 17 juni 2010 om 21:33  | reageer

  Moet zeggen, ik heb dit boek al enige tijd op het nachtkastje liggen, en ja... je slaapt er goed van 8-))) slaapverwekkende literatuur, maar zeker interessant als je meer over kleur-management wilt weten !!

 2. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op vrijdag 18 juni 2010 om 19:41  | reageer

  Soms wil je dat… echte stevige kost… het naadje van de kous weten… handig om te weten waar, over dit onderwerp, deze te vinden is. Dank voor dit review.

 3. Youri
  Youri schreef op zondag 20 juni 2010 om 13:34  | reageer

  Is er veel veranderd met de vorige druk? De eerste druk was super interessant. Het is natuurlijk geen eenvoudige materie. Maar het is onmogelijk om goede afdrukken te krijgen zonder. Voor diegene die het eenvoudig uitgelegd willen krijgen. Ga dan eens kijken op marc-en-ciel.be.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.428 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord