Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: De magie van de kleine flitser

dinsdag 3 september 2013, 23:15 door | 8.353x gelezen | 0 reacties

Frank Doorhof is natuurlijk bekend van zijn foto's en workshops, maar heeft nu ook een eerste, door een uitgever uitgebrachte, boek. Het Nederlandstalige boek valt onder de 'Focus op Fotografie' serie en gaat over het gebruik van een opzetflitser.

Het boek is uitgegeven door Van Duuren Media. Als je het mij vraagt had de uitgever wel iets meer moeite in het redirigeren en opmaken van het boek mogen steken. Meerdere malen mis je delen uit het verhaal. Er lijken achteraf wat onderdelen weggelaten te zijn zonder dat hier goed rekening mee gehouden is. Zo zijn er bijvoorbeeld verwijzingen naar uitleg die nooit gegeven is.

De opmaak is in mijn ogen wat te eenvoudig gehouden. Het is in de huidige spartaans opmaak bijna een afgedrukt Word document. Een designer had het boek met een paar kleine verbeteringen een professionelere uitstraling kunnen geven. Maar wellicht is het een bewuste keuze geweest..

Fd magie kleine flitser

Inhoud


De Magie van de kleine flitser beslaat 165 pagina's en bevat uiteraard flink wat foto's. Het bestaat uit 15 hoofdstukken. Besproken wordt onder andere het gebruik van een lichtmeter, de verschillen tussen opzetflitsers en studioflitsers, het gebruiken van lichtaanpassers zoals grids en softboxen, apparatuur (van batterijen tot beeldkalibratie) en tethered fotograferen.

Ook is er een hoofdstuk met daarin beschreven wat andere fotografen gebruiken. Hierbij worden buitenlandse fotografen zoals Joe McNally en Dave Black gevraagd hun favoriete accessoires toe te lichten. Franks stijl die hij toepast in zijn workshops is terug te vinden in zijn boek. Het is geschreven zoals Frank het ook verteld.

Kleurbeheer


Frank legt in zijn boek naar mijn smaak iets te veel nadruk op kleurbeheer. Kleurbeheer is echt iets waar Frank eigenlijk altijd veel nadruk op legt, ook in zijn workshops en video's. Wellicht is het goed dat hij dit zo onder de aandacht brengt, maar zelf had ik liever een paar pagina's extra over flitsfotografie gezien dan deze informatie over kleurbeheer.

Kleurbeheer is zeker erg belangrijk bij opdrachten voor klanten, maar ik verwacht dat de meeste amateurfotografen dit minder hoog op hun prioriteitenlijstje hebben staan. Wellicht is een boek over kleurbeheer een goed idee over Franks volgende boek. Hij weet hier duidelijk erg veel over en kan er gepassioneerd over vertellen.

Je kunt je ook afvragen hoe relevant bijvoorbeeld tethered fotografen, het kalibreren van je beeldscherm en het gebruik van tools en software voor kleurbalans zijn in een boek over het werken met opzetflitsers.

Conclusie


Hoewel Frank wat mij betreft te regelmatig afwijkt van waar ik als fotograaf over wil lezen in dit boek (het gebruik van opzetflitsers) vond ik de meeste informatie in het boek zeker nuttig. Frank weet hoe hij met licht en schaduw moet werken en heeft in het boek voor elke fotograaf, van beginner tot professional, leerzame informatie staan.

Wil je alleen lezen over 'Strobist' fotografie dan vind ik persoonlijk het boek van Piet van den Eynde de betere keus. Wil je echter graag perfect kleurgebruik in jouw flitsfoto's en dus naast het gebruik van opzetflitsers ook veel leren over kleurbeheer dan is het boek van Frank een absolute aanrader.

Bestel: Magie van de kleine Flitser (29,95 euro)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord