Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: De Upside van Down

vrijdag 1 januari 2010, 14:05 door | 10.326x gelezen | 13 reacties

Onze zoon Mika heeft het Downsyndroom. Bij de verloskundige hadden we eerder al het boek 'De Upside van Down' zien liggen en de verloskundige nam het op ons verzoek mee zodat we het rustig thuis door konden nemen. Aangezien het een fotoboek is, leek het me ook zeker een artikeltje op Photofacts waard.

Het boek is een project van fotografe Eva Snoijink. Zij fotografeert kinderen en kreeg in 2006 de jongedame Pien op bezoek voor een fotosessie. Pien heeft het Downsyndroom en tijdens de fotosessie kwam Eva erachter dat haar vooroordelen over het Downsysndroom feitelijk op niets waren gebaseerd. Ze besloot hier iets mee te doen en zo ontstond het boek 'De Upside van Down'.

In november 2008 is het boek gelanceerd. Meer dan duizend exemplaren werden bezorgd bij verloskundigenpraktijken, gynaecologen en downpoli's in Nederland. Het is de bedoeling dat dit boek zorgt voor een meer positieve beeldvorming over het Downsyndroom. Bij het boek is ook een stichting opgericht die als doel heeft een positief beeld te geven van het Downsyndroom.

De Upside van Down


In het boek zijn 101 kinderen met het syndroom van Down geportretteerd. Daarbij wordt naam en leeftijd van het kind genoemd en een kortere of langere quote van zijn of haar ouders over hoe zij hun leven met hun kind ervaren. De foto's zelf zijn allemaal high-key portretten. Soms in zwart-wit, de andere keer in kleur.

Een prachtig boek, wellicht meer om de tekst dan om de foto's (waar verder ook niks mis mee is overigens). Voor (aanstaande) ouders van een kindje met het syndroom van Down sowieso een must om te lezen, maar eigenlijk zou iedereen het boek een keer door moeten bladeren!

De Upside van Down is uitgevoerd als stevige hardcover met in totaal 215 pagina's. Het is uitgegeven door Uitgeverij het Spectrum en kost 39,95 euro. Per verkocht boek gaat 5 euro naar de Stichting Upside van Down. Onderstaande video laat nog wat meer over het project en het boek zien.Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

De Upside van Down
De Upside van Down
Eva Snoijink

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 1 januari 2010 om 15:02  | reageer

  Elja, ik kom niet dagelijks in contact met mensen met het Down-syndroom, maar als ik ze ontmoet dan zijn het gewone mensen. Dat laat dit boek ook zien, als ik het filmpje bekijk. Ze hebben een handicap, maar misschien hebben we er allemaal wel een.

 2. discocandy
  Profiel discocandy schreef op vrijdag 1 januari 2010 om 16:37  | reageer

  Ik heb het boek hier zelf ook thuis. Waanzinnig boek.
  Zoals Ed al aangeeft we hebben allemaal wel een handicap.
  De foto's zijn echt heel mooi!

 3. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 1 januari 2010 om 21:23  | reageer

  Mooi gezegd Ed C, dat iedereen wel een handycap heeft, of anders gezegd iedereen heeft talenten ook mensen met down syndroom.

  Ik kende dit boek wat ik bij de verloskundige in wijchen heb gelezen, wellicht jullie ook Elja en Sara
  Dat dit stukje mij op meerdere vlakken raakt ligt in het feit dat ik sinds kort dagelijks mee bezig ben, ik doe de opleiding medewerker gehandycaptenzorg en mijn nieuwe werkgever wordt 's Heeren Loo in druten.
  (zorginstelling voor gehandycapten , en oa mensen met down syndroom)
  buiten dat ben ik vader van 3 kinderen zoals je weet.
  Wetende dat er een hoop op je af komt als je een eerste kleine krijgt, ongewild in de wereld komt van het down syndroom is het mooi te lezen dat je blogt over the upside van down, wat ik trouwens een geniale titel vind.

  Elja en Sara en Mika allerbeste wensen voor 2010

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 1 januari 2010 om 21:40  | reageer

  Ik heb er al eens eerder over gehoord en wat van gezien. Een prachtig fotoboek van prachtige mensen!

 5. Wilma
  Wilma schreef op vrijdag 1 januari 2010 om 23:21  | reageer

  Dat mooie boek heeft hier thuis ook een plaats in de kast! Onze zoon staat er niet in maar enkele andere kinderen in het boek heb ik wel eens onmoet. vrolijk

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 01:52  | reageer

  Het is een handicap maar de liefde wordt er niet minder om, eigenlijk meer. Vroeger heb diverse mensen van dichtbij mogen ontmoeten met het down syndroom van heel lichte tot behoorlijk zware maar bij allemaal stond vrolijkheid bovenaan, natuurlijk is het een handicap maar ook met een handicap kun je heel gelukkig zijn. Je verwacht het niet maar wordt er toch mee geconfronteerd en je schrijft er openlijk over, dat is heel erg mooi maar ook heel erg knap en verdient zeker een pluim. Geniet heel veel van jullie Mika en de allerbeste wensen voor jullie drietjes!

 7. tonv
  tonv schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 02:50  | reageer

  Als ik de ontroerende foto's bekijk in het boek 'The upside van Down' dan krijg ik het gevoel dat deze kinderen het talent hebben om mensen tot inzicht te brengen dat liefde alles overwint. En dat is nodig in een wereld die de weg kwijt is...

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 13:25  | reageer

  Wijze woorden tonv!

 9. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 19:13  | reageer

  Een mooi filmpje erg goed gemaakt en indrukwekkend. Het is zeker een boek waar iedereen eens doorheen zou moeten bladeren / cq moet kopen. Zeker de fotografen. En ook kinderen met down zijn gewone mensen zoals je in het filmpje ook wel ziet.

 10. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 19:49  | reageer

  ook een mooi boek; ziekte van Duchenne ;alleen deze kinderen hebben een levensverwachting van 20 jaar

 11. HappyWim
  Profiel HappyWim schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 19:54  | reageer

  Hallo Elja, ik ben getroffen door de erg open en eerlijke manier waarop Eva Snoijink het vreselijk negatieve beeld probeert om te buigen naar een veel positiever beeld. Dit laatste beeld komt veel meer overeen met de herinneringen die ik heb aan ontmoetingen met kinderen met het Down-Syndroom en hun ouders. Fijn dat je ons kon wijzen op dit boek en filmpje. Ik wens Jou , Sara en Mika een heel goed 2010.
  Wim

 12. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 22:46  | reageer

  He Elja, Sara en Mika,

  Om te beginnen natuurlijk de allerbeste wensen, al ben ik daar op twee januari misschien wat laat mee (maar ze zijn wel evengoed bedoeld).
  Het boek dat je hier beschrijft ken ik niet, maar het filmpje en de liefdevolle manier waarop Eva dit een beeld brengt, zegt al meer dan genoeg.

  Je zal ongetwijfeld erg geschrokken zijn toen je de eerste keer het woord Down hoorde vallen, maar zoals zovelen hier al zeggen, jullie liefde voor Mika zal er echt niet minder om zijn, misschien zelfs wel meer...

  Wanneer je meer over het Down-Syndroom weet, zal je merken dat het meevalt t.o.v. de vooroordelen die je misschien zelf wel gehad hebt, maar die je zeker veel zal tegenkomen bij anderen. Niks van aantrekken en gewoon samen lekker genieten van jullie prachtige zoon.

  De beste wensen voor jullie drieën vrolijk

 13. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 3 januari 2010 om 11:30  | reageer

  Iedereen de beste wensen voor 2010 en in het bijzonder voor onze webmaster en zijn gezin. Dat zal schrikken zijn geweest toen de diagnose viel. Er zijn overigens ziekenhuizen waar ze ten onrechte menen dat ze die ook zonder chromosoomonderzoek kunnen vaststellen maar ik ga er vanuit dat dat na de bevalling gedaan is.

  Jullie zoon ontwikkelt zich in de eerste jaren het snelst, daarna gaat het leren trager. Investeren in je kind in de eerste jaren is daarom extra belangrijk. Op een leeftijd van 7 jaar hebben kinderen al interesses die vaak een levenlang mee gaan. Probeer die tijdens het opgroeien te ontdekken en ontwikkel zijn talent zo goed mogelijk. Dit zou met elk kind al vroeg moeten gebeuren maar is voor Mika nog belangrijker. Vertrouw niet alleen op deskundigen en het onderwijs, het jouw vertrouwde internet biedt een schat aan ervaringsdeskundigen. En jullie zoon verdient niet alleen all the love in the world maar geeft dat ook, dat zul je zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord