Black Friday   Korting + gratis boek (55 euro voordeel!) Meer info of direct lid worden.
Kees Krick

Recensie: Digitale Fotografie: Zwart-wit door Elja Trum

donderdag 19 november 2009, 08:58 door | 12.314x gelezen | 7 reacties

Pearson Education heeft onlangs een nieuwe reeks fotografieboeken uitgeven. Momenteel bestaan er vijf delen en het boek Digitale Fotografie: Zwart-wit is daar één van. Het is geschreven door niemand minder dan Elja Trum. Voor (regelmatige) bezoekers van Photofacts moet die naam toch behoorlijk bekend in de oren klinken. De andere delen uit de reeks Digitale Fotografie zijn: Macro, Natuur, Product en Kinderen.

Het eerste dat mij opviel terwijl ik aan het voorwoord begon, is het gebruik van de ik-vorm. Dat kom ik niet vaak tegen in boeken en zelf gebruik ik het eigenlijk alleen in columns en verhalen. Maar ik moet zeggen dat deze vorm mij meteen aansprak. Door het boek heen spreekt Elja wel vaker rechtsreeks tot de lezer en het gaf mij het gevoel meer bij het verhaal betrokken te worden.

Het boek is grofweg opgesplitst in twee delen. In het eerste deel kom je alles te weten over het schieten van zwart-witfoto's. Een leerzaam deel, waarin je als lezer ontdekt dat je op bepaalde punten anders te werk moet gaan dan bij het schieten van kleurenfoto's. Uiteraard zijn er ook overeenkomsten, zodat de aanwijzingen tevens nut hebben bij kleurenfotografie.

Elja geeft steeds aan wat er anders is en waarom dat zo is. Je moet leren om in grijstinten te denken. Hoe je met de camera in zwart-wit fotografeert komt niet aan bod. Terecht, want je kunt de camera beter op kleur laten staan en achteraf op de computer zwart-witfoto's maken. Programma's zoals Photoshop zijn hier veel beter in dan je fototoestel.

In het tweede deel behandelt Elja onder meer technieken om kleurenfoto's om te zetten naar zwart-wit. Hier wordt al snel duidelijk dat het maken van een geslaagde zwart-witfoto, veel meer inhoudt dan simpelweg even de kleurtjes uit een foto weghalen.

Voor de voorbeelden, die je als lezer stap voor stap met eigen foto’s kunt naspelen, worden zowel Photoshop als Lightroom gebruikt. Zelf had ik hier graag Photoshop Elements bij gezien, maar ik snap dat een grens getrokken moet worden. Andere lezers willen misschien Paintshop of The Gimp zien, dan wordt dit onderdeel een boek op zich. Elja sluit af met hoofdstukken over printen, profielen en een beschrijving van zijn eigen workflow.

Conclusie
Elja legt alles op een goede en prettige manier uit. Hij wordt nergens langdradig en behandelt geen zaken die er niet toe doen. Het is duidelijk dat hij veel schrijfervaring heeft, zoals voor het blad Zoom.nl en natuurlijk zijn eigen website Photofacts. Zijn bijna verontschuldigende opmerking dat dit pas zijn eerste boek is, kan wat mij betreft bij de eerstvolgende druk gewist worden. Als notoire kleurenfotograaf heb ik na het lezen van dit boek zin om de wereld van zwart-wit en grijstinten te ontdekken. Kijk, en dat is nu net de bedoeling van een boek.

Digitale Fotografie: Zwart-wit is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel voor een prijs van 19,95 euro. Een gesigneerd exemplaar is rechtstreeks te bestellen via Photofacts. Het ISBN nummer is 978-90-430-1832-6.


Digitale Fotografie: Zwart-wit


Dit artikel is geschreven door gastblogger Kees Krick. Kees is fotograaf en daarnaast auteur van zowel educatieve boeken over fotografie als fictie.

7 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op donderdag 19 november 2009 om 09:11

  Ik kan het niet anders dan met je eens zijn, vooral de lekker leesbare manier waarop het boek is geschreven spreekt mij erg aan. Zal met name door de 'ik' vorm komen zoals je al aangeeft Kees.

  En de stap voor stap behandeling van kleur naar zwart wit is prima, het heeft mij in ieder geval de manier van bewerken 'berekenen' opgeleverd, raakte ik gelijk erg van gecharmeerd. En om eerlijk te zijn, ik kende die techniek ook nog niet. Niet alleen omdat het boek van Elja is, maar het is een aanrader!!

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 19 november 2009 om 19:30

  Inderdaad, het boek leest prima weg. Dat Elja's boek onderdeel is van een reeks lijkt me als schrijver extra aardig.

 3. frits
  frits schreef op vrijdag 20 november 2009 om 10:27

  Ook als dit het beste zwart/wit fotografieboek op de markt zou zijn vind ik het toch raar om iemand anders een recensie (summiere indruk) te laten geven van je boek op je eigen blog. Helemaal als die ander het op prijs stelt dat de schrijver de ik-vorm gebruikt. Na alle terechte aandacht eerder voor dit boek moet je dit toch niet nodig hebben.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 20 november 2009 om 10:40

  @Frits; Het leek me juist wel nuttig om iemand anders een recensie over mijn boek te laten schrijven. Zelf een recensie schrijven is ook zo raar. knipoog

  Zo staat er ook eens een keer een 'objectieve' mening over mijn boek op Photofacts. Al mag je natuurlijk zelf bepalen hoeveel waarde je echt aan deze mening en hoe objectief deze werkelijk is. Kees is zelfs geen vaste Photofacts blogger. Wel is hij schrijver van het boek over kinderfotografie uit dezelfde boekenserie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.704 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.