Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Evert Doorn

Recensie: eBook A Sense of Place door Younes Bounhar

zaterdag 5 januari 2013, 23:19 door | 4.668x gelezen | 0 reacties

Onlangs is er van Craft & Vision, uitgever van eBooks, een nieuwe titel verschenen: 'A Sense of Place' van Younes Bounhar. Bounhar is een reis-, architectuur- en landschap fotograaf met een achtergrond in de wetenschap. Hij woont in Canada maar komt oorspronkelijk uit Marokko, een land wat in zijn boek veelvuldig in de voorbeelden wordt aangehaald.

Betere foto's door te kijken


'A Sense of Place' is geen boek wat primair over techniek gaat. Het gaat vooral om het 'zien' van de mogelijkheden en het creëren van randvoorwaarden voor jezelf. Je hierin verbeteren en trainen is het juiste pad naar het maken van betere foto's, zo betoogt Bounhar. Techniek is uiteindelijk onderschikt hieraan. De insteek van het boek lijkt vooral op reisfotografie gericht te zijn, maar veel dingen kun je op allerhande vormen van fotografie toepassen.

A sense of place

Thuis en elders


Die training kan al dichtbij huis beginnen. Door het bekijken van je omgeving alsof je een vreemde bent en het jezelf opleggen van opdrachten leer je niet alleen de omgeving beter kennen, je groeit ook als fotograaf. Aardig is dat Bounhar aanstipt dat 'self-assignments' duidelijk afgebakend moeten zijn en een doel moeten hebben. Een generiek 'iedere-dag-een-foto-project' zal minder uitdagend en vooral minder leerzaam zijn.

Het grootste deel van de 42 pagina's gaat over fotografie op andere plekken – hier kun je de training van thuis optimaal toepassen. Om te beginnen moet je je hier juist gedragen als een local: doe wat zij doen, neem de tijd en bezoek bepaalde plekken meerdere malen. Daarnaast geeft Bounhar tips hoe je je foto's beter kan maken door het opzoeken van licht, details in beelden als lijnen en kleur en het opnemen van menselijke elementen in de foto's.

Vooral het laatste is een goed punt: foto's met mensen erin vertellen vaak meer, maar voor veel fotografen is het tegelijkertijd lastig omdat je een persoonlijke drempel over moet stappen
Hij eindigt tenslotte dan toch met een kort stukje 'gear talk'; naar mijn mening wat overbodig gezien de insteek van het boek maar wellicht dat mensen die nog niet heel veel ervaring hebben met reisfotografie er wat nuttigs uit kunnen halen.

Conclusie


Veel van de tips die het boek bevat heb je ongetwijfeld al een keer gehoord of elders gelezen op bijvoorbeeld een blog. In dat opzicht is het weinig vernieuwend en zijn de genoemde instrumenten soms voor de hand liggend. Bovendien is het een boek wat je in een uurtje uit hebt.

Echter, alle informatie samengevat in combinatie met de mooie foto's van Bounhar (en dat voor de zeer schappelijke prijs van 5 dollar), maakt het een prima stukje inspiratie wat goed past bij dat voornemen voor 2013 om nu eens niet te investeren in nieuwe gadgets, maar in je persoonlijke ontwikkeling tot een betere fotograaf.

» Aanschaffen: A Sense Of Place (5 dollar)

Evert doorn sense of place
Foto: Evert Doorn

Een foto waarin het menselijk element, het meerdere malen terugkomen op een bepaalde plek resultaat en 'act like a local' gecombineerd een resultaat oplevert.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Evert Doorn

Over de auteur

Evert Doorn is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in fotografie op locatie. Hij maakt portretten, evenementverslagen en commercieel beeld voor bedrijven en instellingen; daarnaast maakt hij trouwreportages voor particulieren.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord