Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Recensie: eBook Dodge & Burn door Piet van den Eynde

donderdag 26 juli 2012, 19:58 door | 8.090x gelezen | 11 reacties

Van Craft & Vision ontvingen we een recensie exemplaar van het nieuwste Craft & Vision boek door de Belgische auteur Piet van den Eynde. Een eBook over hoe je Dodge en Burn technieken kunt toepassen in de digitale doka om je foto's te verbeteren.

Dit eBook is beschikbaar in twee versies; een lite en een full variant. De full variant bevat naast het boek ook nog tien oefenbestanden en Piet's EasyDodge Photoshop Panel. Ik heb de full-versie bekeken; een download van 72 megabyte. In dit bestand zitten zowel een versie voor Windows als voor de Mac.

EasyDodge is een door Van den Eynde ontworpen panel die je in Photoshop CS6 kunt installeren en de bijbehorende actions. Daarover later meer. Nu eerst maar eens het pdf bestand openen en beginnen met lezen.

Dodge burn piet

Inhoud


Na een korte introductie wordt in het tweede hoofdstuk antwoord gegeven op de vraag wat dodging and burning is. De definitie volgens Van Den Eynde: Dodging and burning is het ambacht van selectief donkerder of lichter maken van delen van de foto.

Verder wordt uitgelegd hoe dat 'vroeger' in de donkere kamer ging. In het derde hoofdstuk vertelt Van den Eynde dat je dodge and burn gebruikt om accenten te leggen in je foto en om het oog van de kijker door de foto te laten leiden zoals je dat als maker van de foto bedoeld hebt.

Hij verwijst hierbij naar een boek van David DuChemin getiteld 'Drawing the Eye'. Vanuit het e-book kun je dit boek ook meteen bestellen.

Workflow


Vervolgens komt de workflow aan de orde waarin Van den Eynde uit de doeken doet dat hij altijd eerst probeert om zo veel mogelijk in RAW te doen, waarbij hij liever de globale functies gebruikt dan de lokale correcties. Het HSL panel (hue/saturation/luminance), Graduation filter en de Adjustment brush komen hier aan de orde en worden kort en helder uitgelegd.

Als daar niets meer te bereiken is, gebruikt hij vervolgens vaak de plug-ins van Nik Software's Viveza or Silver Efex Pro. Pas als laatste, voor de heel specialitsche handelingen, gaat hij verder met Photoshop.

Global Controls Lightroom/Adobe Camera RAW


Hierin worden de 'basic panel', 'tone curve panel' , 'hsl/color/B&W panel' en post-crop vignetting tool behandeld in Lightroom. Deze zijn namelijk allemaal relevant voor het onderwerp van het boek: doge and burn.

In dit hoofdstuk komt ook de eerste case aan de orde waarin aan de hand van een voorbeeld foto wordt uitgelegd hoe je met het 'Basic Panel' al veel voor elkaar kunt krijgen op het gebied van dodge and burn. Helaas heb ik dit zelf niet kunnen doen, omdat de foto's alleen openen in Lightroom 4 en ik heb versie 3.

Bij het 'Tone Curve Panel' wordt verwezen naar een boek van Micheal Frye dat je, net als het vorige boek, heel gemakkelijk kunt bestellen vanuit het document. Van den Eynde verwijst bij dit onderdeel naar het boek omdat hij de Tone Curve Panel minder goed bruikbaar vindt voor Dodging & Burning dan het Basic Panel. HSL/Color/B&W panel wordt weer as een case behandelt en tenslotte is Vignettering aan de beurt.

Global controls

Local controls: The Graduated Filter and the Adjustment Brush


Nadat in hoofdstuk 5 van het boek de 'global controls' behandelt zijn, komen in het zesde hoofdstuk de 'local controls' aan de orde: het graduated filter en het adjustment brush. Van den Eynde begint met het graduated filter en legt dat duidelijk uit hoe het werkt en hoe je je eigen presets kunt maken. Na de uitleg wordt er weer een case behandelt met een voorbeeld foto die je zelf kunt volgen met de bijgevoegde foto en als je Lightroom 4 hebt.

LR Local

Na het graduated filter komt het adjustment brush uitgebreid aan bod met behulp van illustraties en beschrijvingen. Behalve de mogelijkeheden en het gebruik van de maskers, geeft Van den Eynde ook een duidelijke uitleg over flow en density van brushes met een overzicht van de effecten van de instellingen.

Dit hoofdstuk wordt ook weer afgesloten met een case, in dit geval zelfs meerdere cases. Vooral de case 'The Cogwheelmonger' is heel uitgebreid en wordt omlijst met tips van de fotograaf en is zeker de moeite waard om te volgen, zelfs als je geen Lightroom 4 hebt.

Plugins


Behalve Lightroom 4 en Adobe Camera Raw kun je ook plugins gebruiken. In hoofdstuk 7 worden deze besproken. De plugins die besproken worden zijn Viveza (voor doging and burning van kleurenopnames) en Silver Efex Pro (voor zwart-wit opnames) en kort wordt ook Color Efex Pro besproken.

Al deze plugins zijn van het bedrijf Nik Software en in het boek vind je een 15%-korting code mocht je besluiten om deze software aan te schaffen. Viveza kost 99,95 euro, Silver Efex Pro 199,95 euro, Color Efex Pro 199,95 euro (55 filters) of 99,95 euro (26 filters). Ook dit hoofdstuk wordt weer afgesloten met een case waar een foto wordt behandeld in Color Efex Pro.

Dodge & Burn in Photoshop


In hoofdstuk 8 worden technieken van doging and burning behandeld met Photoshop. Daar zitten hele goede methoden bij. Zelf gebruik ik de methode waarbij je een nieuwe laag toevoegt met als vulkleur 50%. Vervolgens verander je de laaginstelling van Normaal naar Softlight en kun je met een brush delen van de foto lichter maken (witte brush) of donkerder maken (zwarte brush).

Van den Eynde heeft twee panels ontworpen voor doging and burning die worden meegeleverd met het e-book. Het is een light en een full version. In deze panels zitten acties verwerkt waarmee je een foto in verschillende gradaties kan oplichten of donkerder maken.

Ik heb het panel bij gebrek aan Photoshop CS6 niet kunnen uitproberen. Ook is het belangrijk om te weten dat je voor het panel van Piet ook de Engelse versie van Photoshop CS6 moet hebben. De actions kon ik wel proberen en die werken wel prettig, vooral lekker snel. In onderstaande video kun je zien hoe het panel werkt.


In het slot van het boek wordt er nog een case gedaan waarbij alle technieken die zijn besproken in het boek worden toegepast.

Conclusie


Dit boek kost slechts 5 dollar (voor de lite versie, 10 dollar voor het volledige pakket inclusief EasyDodge) en voor dat geld kun je het niet laten liggen. Er worden een aantal technieken behandelt waarmee je je foto echt een stuk interessanter kunt maken.

Bovendien zitten er een aantal actions bij en een panel (voor Photoshop CS6, alleen in de full versie) die alleen al de moeite waard zijn. De uitleg van de technieken is duidelijk en rijk voorzien van afbeeldingen en de cases zien er ook goed uit.

Dit e-book is wat mij betreft een absolute aanrader! En als je toch naar zijn webshop gaat, Van den Eynde heeft nog meer interessante titels tegen lage prijzen.

Direct aanschaffen:
- Dodge & Burn Lite, 5 dollar
- Dodge & Burn Full, 10 dollar

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

11 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 27 juli 2012 om 09:31  | reageer

  Goed verhaal, klinkt als een interessant eBook voor veel fotografen! Alleen wel een tegenvaller dat alles alleen maar linkt aan CS6 en LR4, aangezien menig fotograaf net als jij Remco (en ik!) nog met CS5 en LR3 zal werken. Maar wellicht heeft Adobe daar de hand in gehad natuurlijk...

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 27 juli 2012 om 10:15  | reageer

  Ik vind het op zich wel logisch dat er in een nieuw eBook ook uitgegaan wordt van de laatste versies. Al was het voor de Nederlandse markt mooi geweest als het paneel ook in een Nederlandse versie beschikbaar was (maar dan komt elke taal met die vraag).

  Enne, Lightroom 4 is niet zo duur en de upgrade zeker waard hoor! knipoog

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op vrijdag 27 juli 2012 om 11:05  | reageer

  @Erik, ik gebruik zelfs nog CS4 vrolijk. Ik ben het wel eens met Elja, maar het had leuk geweest als het panel ook vanaf bijv. CS4 had gewerkt. Maar de actions werken wel, dus die kun je gewoon gebruiken.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 27 juli 2012 om 15:28  | reageer

  Tuurlijk moeten ze uitgaan van de laatste versies, maar een klein beetje backwards compatible had natuurlijk wel gemogen, aangezien CS6 echt nog heel vers is natuurlijk. Desalniettemin klinkt het als een prima ebook hoor!

 5. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 09:12  | reageer

  Het boek Lightroom 4.1 ontmaskerd wat op zijn site aangeboden wordt lijkt me ook een heel geschikt boek, iemand dat al aangeschaft ?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 juli 2012 om 09:35  | reageer

  @Fotopeter; ik heb het hier liggen ter recensie, maar nog niet aan kunnen beginnen. Zijn vorige boek Lightroom Ontmaskerd was in elk geval een aanrader, dus ik verwacht van dit nieuwe deel niet anders!

 7. Piet Van den Eynde
  Piet Van den Eynde schreef op dinsdag 31 juli 2012 om 08:37  | reageer

  Hallo, bedankt voor de leuke review, Remco. Doet altijd plezier. Misschien nog even een paar dingetjes specifiëren i.v.m. het verschil tussen de full en de light package:

  De Full Package van $10 bevat het boek, een custom paneel (gemaakt in Adobe Configurator) en een bijhorende handelingenset en handleiding. Dat paneel en die handelingenset werken in Engelstalige versies van CS5 én CS6 (dus niet enkel in CS6). De handelingen zelf (maar dan zonder het panel) werken overigens ook in de Engelse versie van CS4.

  Daarnaast bevat de download ook oefenbestanden. Die zijn gecomprimeerd in het nieuwe verlieslatende DNG formaat, waardoor je ofwel CS6 nodig hebt (taalversie maakt hier niet uit) of Lightroom 4. Uiteraard mag dat gewoon een trial versie van die paketten zijn.

  De Light Package van 5 dollar bevat het boek, een light versie van het custom paneel (eveneens werkzaam in Engelse versies van CS5 of CS6) en een handleiding ervoor. Het bevat GEEN oefenbestanden.

  Zo, hopelijk is het zo wat duidelijker vrolijk

 8. Remco
  Profiel  Remco schreef op dinsdag 31 juli 2012 om 08:41  | reageer

  @Piet Bedankt voor je aanvulling!

 9. Jaap van Emmerik
  Profiel Jaap van Emmerik schreef op dinsdag 31 juli 2012 om 19:17  | reageer

  Aangezien Piet zelf ook mee leest het volgende: Als digibeet heb ik geen idee wat het omzetten van het paneel en de handelingsset naar het Nederlands kost in uren en geld en ook weet ik niet hoeveel gebruikers van Photoshop in het Nederlands werken maar misschien kan jij mij weer terug op aarde zetten.

 10. Remco
  Profiel  Remco schreef op woensdag 1 augustus 2012 om 06:20  | reageer

  @Jaap: Misschien snapt Piet wat je bedoelt, maar mij is onduidelijk wat nu je vraag of opmerking is. Kun je je vraag/opmerking toelichten?

 11. Jaap van Emmerik
  Jaap van Emmerik schreef op woensdag 1 augustus 2012 om 07:48  | reageer

  Het is altijd jammer als er iets uit komt wat je graag wil gebruiken maar niet geschikt is voor jouw versie van de software. Ik heb geen idee hoeveel gebruikers er in Nederland en België zijn die Photoshop CS6 of CS5 Nederlands gebruiken en hoeveel er op de hoogte zijn van de mogelijkheden die Piet Van den Eynde ons biedt. Piet weet dit wellicht wel en kan aangeven of het haalbaar is om één en ander om te zetten naar het Nederlands en wat dit voor de kostprijs zou betekenen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord