Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bram Berkien

Recensie eBook; Forget Mugshots door David DuChemin

dinsdag 20 maart 2012, 20:11 door | 5.901x gelezen | 0 reacties

De Canadese fotograaf en schrijver David DuChemin heeft vorige week zijn nieuwste eBook beschikbaar gemaakt: Forget Mugshots; 10 steps to better portraits. Ik zal dit boek kort bespreken, zodat je de afweging kunt maken of je de aanschafprijs van vijf dollar er voor over hebt.

David DuChemin


Allereerst over de schrijver; wat hem onderscheidt van veel andere schrijvers van fotografieboeken is dat hij minder aandacht besteedt aan het technische aspect van fotografie, maar van mening is dat de techniek in dienst moet staan van de visie.

Dure lichtsterke lenzen zijn leuk, maar je moet ze wel met een duidelijk doel gebruiken. Het is beter om als fotograaf tijd te besteden aan het ontwikkelen van een sterke visie dan aan het lezen van reviews van nieuwe camerabody's. Een visie die ik persoonlijk erg deel.

Forget mugshots

Betere portretfoto's


Het eBook is geschreven met als doel de lezer in staat te stellen om door middel van het volgen van tien aandachtspunten sterkere portretten te maken. De tien punten zijn voor sommige mensen misschien wat weinig concreet ('wacht op het juiste moment', 'eg contact met de persoon') maar zullen de fotograaf die zaken als belichting en compositie aardig onder de knie heeft wel een stuk verder helpen.

Het zijn juist deze ietwat moeilijk te omschrijven zaken die een fotograaf beter kunnen maken als hij eenmaal het technische aspect van fotografie onder de knie heeft.

Elk van de tien punten is opgedeeld in twee of drie secties. Allereerst wordt de tip uitgebreid toegelicht, vervolgens wordt een korte en uiterst nuttige oefening aangedragen en in sommige gevallen is nog een zogeheten portrait profile toegevoegd.

Hierin wordt een portret gemaakt door de schrijver wordt toegelicht. Met name de oefeningen vond ik een goede toevoeging, het stelt je als fotograaf in staat om wat meer gevoel en begrip te ontwikkelen voor de materie die de schrijver aandraagt.

Veel waarde voor weinig geld


Op de een of andere manier krijg ik bij de eBooks van David DuChemin vaak het gevoel dat ik veel meer heb gekregen dan waar ik voor betaald heb (altijd vijf dollar). De eBooks zijn vaak behoorlijk lang (soms richting de honderd pagina's), mooi opgemaakt en vol goed leesbare en bruikbare concepten.

Dit specifieke eBook is vergeleken met veel van de andere uitgaven van de schrijver iets minder lang (33 pagina's) en wat mij betreft ook net wat minder sterk. Toch vind ik dat je voor het bedrag dat je er voor betaalt, een aantal nuttige en goed toegelichte tips krijgt aangereikt van de auteur.

Je kunt het eBook 'Forget Mugshots; 10 steps to better portraits' (affiliate) downloaden op de website van Craft and Vision. Het kost vijf dollar (3,80 euro). Een prijs waar je het bijna niet voor kunt laten liggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord