100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: eBook 'Growing the visionmonger 2'

zondag 10 februari 2013, 22:39 door | 5.427x gelezen | 7 reacties

Nu eens geen boek over creatief flitsen, over het gebruik van Photoshop of hoe je de beste omzetting naar zwart-wit maakt. 'Growing the Visionmonger 2' is een boek over alle zaken rondom de techniek van het fotograferen. Het gaat over de zakelijke kant van fotografie voor alle levels, of je nu net begint en je eerste euro nog moet verdienen, of dat je je hele hypotheek ervan betaalt.

Cover Growing

Inspireren


Het boek is bedoeld om je te inspireren en je op het goede spoor te zetten om je kansen te grijpen. En gelukkig, het is níet geschreven door een fotograaf: Corwin Hiebert is manager bij een bureau voor creatieve ondernemers. De '2' in de titel suggereert overigens dat er ook een deel 1 is. Dat bestaat ook, maar heb ik zelf niet gelezen - en ook niet gemist bij het lezen van dit boek.

Advies van beroepsfotografen


Het boek is helder van opzet: 20 thema's die je kunt oppikken zonder dat ze veel kosten. Want succes vind je niet, dat verdien je, schrijft Hiebert in zijn voorwoord. Dat illustreert hij door andere beroepsfotografen aan het woord te laten met 'ongecensureerd advies'.

En daarmee zijn dat misschien ook wel de meest nuttige pagina's van het boek: ze vertellen wat ze anders zouden doen als ze opnieuw konden beginnen. En geven advies over wat je zou moeten doen en wat je beter kunt laten. Wijze woorden van professionele fotografen die de stap zelf ook gezet hebben.

Qa1

Zinvolle tips


Maar ook de tips van Hiebert zelf zijn nuttig. Niet wereldschokkend of verbazend, maar wel zinvol. Het stellen van deadlines en het bijhouden van uren bijvoorbeeld; heel basale zaken, maar veel fotografen, zeker starters, laten ze links liggen. En als fotografen praten we honderduit met vakgenoten over apparatuur en techniek. Maar bespreek ook eens met een gelijkgestemde collega over hoe je meer business binnenhaalt!

'Take action'


Elk 'advies' van Hiebert zelf gaat gepaard met actiepunten, keurig gelabeld onder een kopje 'Take action' – Kom in actie. Het voelt wat Amerikaans om dat telkens braaf te gaan doen, maar inhoudelijk snijden de actiepunten wel hout: als Hiebert bijvoorbeeld over het ontwikkelen en onderhouden van je creativiteit praat, is zijn 'actie-advies' om naar een concert of uitvoering te gaan in een genre dat je nog nooit gezien hebt. Het opzoeken van onbekend terrein is natuurlijk wel een goede manier om je eigen creativiteit te stimuleren.

Qa2

Netwerken


Een onontbeerlijke eigenschap van een zelfstandig fotograaf is de mogelijkheid tot netwerken. Opdrachten komen toch vaak op je pad 'via-via'. Ook daar besteedt Hiebert uiteraard aandacht aan.

"De fout die veel fotografen maken is om óf enerzijds passief toe te kijken wie er langs komt met een klus óf anderzijds en misschien nog wel erger: ze spammen online communities met hun ongevraagde aanbiedingen en duwen nietsvermoedende voorbijgangers visitekaartjes onder de neus", aldus Hiebert. Beide methodes werken niet. Het is veel verstandiger je netwerk te benutten en via-via contacten te leggen. Kortom: ga koffie drinken. En daar heeft hij gelijk in.

Quote

Samenwerken


Een ander aspect van netwerken: samenwerken. Volgens Hiebert de meest onderschatte 'marketingtool'. Je leert immers van elkaar, kunt samen dingen oppakken (en afmaken!) en daar veel meer uit halen dan elkaar vliegen afvangen. Ga dus zeker ook eens koffie drinken met een collegafotograaf!

Gratis werken


Op die manier komen talloze onderwerpen én praktische tips voorbij. Bijvoorbeeld over gratis werken, dat je volgens Hiebert alléén zou moeten doen voor een goed doel dat je zelf van harte ondersteunt. Dan is het echt een win-win situatie: een goed doel of non-profit instelling is geholpen met je diensten en jij kunt je ermee profileren. En daarbij kun je dus ook makkelijker tegen anderen zeggen dat je 'gratis tijd' al op is gegaan – aan een goed doel.

Nuttig?


Elke fotograaf die, fulltime of parttime, iets wil maken van de zakelijke kant van de fotografie, kan zeker goede raad halen uit dit boek. Maar toch... in 68 pagina's is de materie erg uitgebreid beschreven, zeker voor een eBook van Craft & Vision. Nuttige, maar droge stof. Volgens mij zullen fotografen die het écht willen maken op zakelijk vlak dat ook niet snel uit een boek willen doen.

Ik denk dan ook dat als je écht serieus met deze stof aan de slag wilt, je dat eerder zelf moet gaan toepassen. Praten met mensen, netwerken en eventueel een coach zoeken of anderszins iemand om mee te sparren. Hoe goed Hiebert het ook bedoelt: een boek blijft dan maar een boek. Hoe nuttig de inhoud ook is, want hij zegt het zelf al: succes verdien je, dat vind je niet (in een boek)!

» Growing the Visionmonger 2 aanschaffen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

7 reacties

 1. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op maandag 11 februari 2013 om 00:03  | reageer

  Veel komt terug in deze 1 uur durende monoloog over de "business" van fotografie door Zack Arias.

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 11 februari 2013 om 09:34  | reageer

  Goede review dit, het is dat ik hem al gekocht had vrolijk

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 11 februari 2013 om 09:47  | reageer

  Ik heb het boekje ook, vind de meeste boeken van Craft&Vision best goed. Persoonlijk haal ik veel uit dit soort boeken, of anders online informatie. Het hoeft voor mij niet persé 1:1 met iemand te zijn. Al is een mentor hebben wel de beste manier denk ik.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 11 februari 2013 om 20:56  | reageer

  Dank u heren!

  @Marc: ik ken Zack Arias, en deze monoloog ook - uitermate inspirerend!

  @Peter: Ik zie veel variatie in de kwaliteit van ebooks van C&V. Sommigen bevatten naar mijn smaak zo weinig diepgang, dat het de titel ebook niet echt waard is. Zelfs niet als het 'maar' 5$ kost. Andere boeken zijn weer heel volledig/uitgebreid en inspirerend. Dit boek valt absoluut in de laatste categorie. Maar wel, en dat is wat ik bedoelde, denk ik dat zo'n mentor voor veel mensen toch een veel effectievere methode is, zeker bij iets wat zo persoonlijk is als dit: jij voert je bedrijf weer anders dan ik en elke andere fotograaf. Dat is lastiger met een boek dan iets technisch, dat (vaak) veel meer vaststaat.

 5. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op maandag 11 februari 2013 om 22:04  | reageer

  Hmm ga zeker die monoloog eens kijken, ziet er interessant uit!

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 09:16  | reageer

  Zack Arias vind ik überhaupt altijd wel inspirerend!

  Over boek of mentor: uit een boek kun je een richting halen, tips, etc. Met een mentor kun je echt sparren over je eigen bedrijf. Dat is inderdaad wel heel iets anders. Maar daar hangt dan (meestal) ook een ander prijskaartje aan.

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 13:41  | reageer

  Peter: Helemaal mee eens hoor, en voor het bescheiden prijskaartje is dit boek echt een musthave inderdaad!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord