Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Recensie: eBook Portraits of Earth door David Duchemin

zaterdag 8 september 2012, 22:19 door | 4.923x gelezen | 1 reactie

Dit Engelstalige eBook over landschapsfotografie bevat 64 landscape pagina's en bestaat grofweg uit drie onderdelen (gear, light en lines) en landschapssoorten (land, water en snow). Het boek wordt uitgegeven door Craft and Vision. In dit artikel een recensie.

Mijn eerste indruk is goed, de lay-out is smaakvol, rustig en goed afgestemd op een 16:9 scherm.

Cover Portraits of Earth

Inleiding


Het voorwoord is wat mij betreft wat langdradig en de zinsopbouw soms onnodig complex, gelukkig is het aandeel met twee pagina's beperkt en leest alles, op wat onhandige afbrekingen na, lekker weg.

Wat ik plezierig vind is dat de schrijver verwijst naar andere eBooks voor de basisprincipes van belichting, scherptediepte en dergelijk. Hij gaat ervan uit dat de basiskennis aanwezig is. Lijkt me ook prima, want de meeste lezers zullen niet zitten te wachten op een verhandeling over sluitertijd en diafragma.

Sowieso is dit eBook voorzien van behoorlijk wat diepgang in vergelijking met andere content die ik gezien heb, wat het zeker ook geschikt maakt voor meer ervaren (landschaps-)fotografen.

De inhoud


Zoals gezegd kan het eBook globaal in drie onderdelen worden ingedeeld; Gear, Light & Lines en landschapssoorten Land, Water & Snow.

Gear
Allereerst gaat de schrijver in op de 'Gear'. Pluspunt vindt ik dat ie weliswaar beschrijft wat hij zelf gebruikt, maar dat hij niets opdringt. Zijn idee is dat de kwaliteit en het feit of een foto je 'raakt' niet afhangt van de apparatuur die je gebruikt. Bovendien, een dergelijk advies zou toch snel verouderen gezien de snelle opvolging van modellen.

Portraits of Earth - Optics

Hij gaat in op lenzen, scherpte, statieven, filters etc. maar steeds zonder merken of typen aan te bevelen. De schrijver verliest zichzelf niet in onbelangrijke details en verwijst naar bronnen op het moment dat je meer details wil over dat ene specifieke onderdeel (bijvoorbeeld filters).

Wat mij betreft biedt dit werk goede informatie gebaseerd op praktijkervaring en ter plekke aangevuld met grote foto's voorzien van commentaar die de verschillen duidelijk maken van een bepaalde aanpak. Mijn indruk is dat de schrijver heel goed weet waarover hij praat en ook de foto's tonen niveau aan (voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk).

Portraits of Earth - filters

Lines & Light
Dan gaan we verder met lijnen, licht, et cetera. Dit wordt niet heel uitgebreid behandeld, temeer ook omdat de auteur weinig opheeft met zaken als 'de regel van derden', hij is liever creatief.

Portraits of Earth - chasing the Light

Landschapssoorten (LAND, WATER, SNOW)
In aparte paragrafen worden gericht tips gegeven voor land, water en sneeuw waarbij de schrijver ons steeds duidelijk maakt dat je zelf keuzes moet maken en dat het opvolgen van allerhande regels niet automatisch betere platen geeft.

Wel geeft hij prima tips (zoals de tip om bijvoorbeeld een gebouw in de mist op meerdere (brandpunts-)afstanden te fotograferen om zo de hoeveelheid mist te reguleren) die ik persoonlijk kon waarderen. Dit boek is zeker ook een prima inspiratie. Ik kreeg in ieder geval spontaan zin iets met de inhoud te gaan doen.

Portraits of Earth - Snow

Conclusie


Samengevat vindt ik dit eBook zeker de moeite waard. Het bevat tal van nuttige –niet standaard– tips, mooie foto's met zinvolle commentaren gevat in een prettig leesbare lay-out. Het is mijns inziens gezien de diepgang ook uitstekend leesvoer voor de ervaren (landschaps)fotograaf. Zeker gezien de prijs van nog geen 5 euro kan ik dit eBook alleen maar aanraden.

» Portraits of Earth door David Duchemin

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

1 reactie

  1. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 11 september 2012 om 18:01  | reageer

    Lijkt me een geweldig boek! Hier kun je nooit genoeg van krijgen. Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord