Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Recensie: eBook Up Close door Andrew Gibson

woensdag 8 augustus 2012, 23:02 door | 5.761x gelezen | 0 reacties

Als macrofotograaf ben ik natuurlijk altijd geÔnteresseerd in materiaal van mijn eigen specialisme en dus heb ik me snel aangemeld om het e-Book Up Close te reviewen voor Photofacts. De schrijver van het boek is Andrew S. Gibson, die voor verschillende fototijdschriften artikelen schrijft.

Het boek behandeld de technieken van macrofotografie en is ruwweg opgedeeld in twee gedeeltes: De techniek en een tweetal case studies waarbij twee fotografen besproken worden die aan macrofotografie doen.

Up close cover

Algemene indruk


Over het algemeen kan ik zeggen dat het een mooi boek is met veel informatie. Niet elke foto die als illustratie is gebruikt is even sterk, maar de totale indruk van het boek is mooi, mede vanwege de vele kleurrijke bloemenfoto's die de geschreven tekst begeleiden. Wat mij wel als eerste opviel aan het boek is dat er in feite geen inhoudsopgave is.

Ik lees niet vaak digitale boeken, maar vind het zelf toch fijn om globaal de structuur en rode draad in een boek te hebben bekeken voor ik het daadwerkelijk begin te lezen. Gelukkig is er wel een logische hoofdstuk indeling, maar die had ik persoonlijk graag even op een rijtje gezien voor je de diepte ingaat.

Deel 1: technieken


Het eerste gedeelte van het boek is uitgebreid en gaat goed in op de theorie: alle mogelijke hardware om dichtbij scherp te kunnen stellen word besproken (voorzetlenzen, tussenringen, omkeerringen et cetera) en er word gekeken naar de belangrijke aspecten als scherptediepte, scherpstellen en licht.

De technische uitdagingen van macrofotografie worden uitvoerig besproken en voor en nadelen van de verschillende tools wordt besproken. Iets wat dus zeker handig is voor de mensen die worstelen met de techniek of die op zoek zijn naar een betaalbare introductie in de wereld van de macrofotografie. Er zijn ook goede voorbeelden van hoe dichtbij en groot je iets in beeld kunt krijgen met verschillende set-ups.

Up close referentiemateriaal

In het gedeelte over licht word wel gesproken over flitsers en verschillende mogelijkheden, maar hier mistte ik eigenlijk een stukje diepgang. Er word gesproken over ringflitsers, remote triggers en softboxen, maar er word eigenlijk niet gesproken over subtiel inflitsen, tegenlicht, verschillende (off-shoe) flitstechnieken en lichtmeting. Omdat ik zelf niet zo van het flitsen ben weet ik er relatief weinig van af en had ik hier wel wat meer informatie willen krijgen.

Deel 2: Case studies


Het tweede gedeelte vult deels aan wat ik in het eerste gedeelte mis: de techniek word wel beschreven, maar er word niks over de beelden en resultaten zelf gezegd. De mogelijkheden van tegenlicht, het brengen van sfeer in close-up foto's, het gebruik van kleuren, vormen en patronen mis ik volledig.

Gelukkig worden er in deze twee case studies beelden getoond van macrofotograven die wel hebben nagedacht over dit soort aspecten. Er worden twee fotografen behandeld: Mandy Disher en Celine Steen. Twee dames die heel bewust gebruik maken van onscherpte, licht en kleuren.

Vooral Mandy maakt erg mooie beelden naar mijn mening en kan zeker tot inspiratie dienen voor de macrofotograaf. Haar insectenfoto's tonen een bepaalde zachtheid en vrolijkheid door veel kleur, weinig scherptediepte en een zachte, lichte afwerking. De case studies laten vooral veel beelden zien. Inspirerend, maar een stukje toelichting was hier nog wel mooi geweest.

Conclusie


Samengevat kan ik dit eBook vooral van harte aanraden aan iedereen die wil beginnen met macrofotografie of die moeite heeft met de lastige techniek ervan. Het gedeelte dat de techniek behandeld is uitgebreid en informatief.

Het tweede gedeelte kan zeker als inspiratie dienen en maakt het boek compleet, maar is wat kort door de bocht naar mijn mening. Hier is een kans gemist waarin meer gedeeld word over wat een goede macrofoto nou zo mooi maakt en welke 'technieken' je kunt toepassen voor het maken van beelden die net een stapje mooier zijn dan een technisch correct uitgevoerd beeld waarin spanning en creativiteit mist.

Ľ Up Close aanschaffen (5 dollar)

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord