Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: fotoboek Eva Besnyö

donderdag 29 maart 2012, 20:23 door | 8.923x gelezen | 3 reacties

Een boek over een fotografe van wie ik voor het lezen van dit boek nog nooit gehoord had. Na het lezen van het boek weet je nog niet veel meer van haar. Er staat een korte biografie in het boek, maar het persoonlijke leven van Eva Besnyö (1910-2003) is zeker niet het zwaartepunt.

Het zwaartepunt van dit boek (dat een kleine twee kilo weegt) vormen de foto's. In een inleidend artikel vertelt Tineke de Ruiter zijdelings over het leven van Eva Besnyö. Daarnaast verantwoordt ze haar keuze uit het totale werk.

Eva Besnyö hield geen dagboek bij door middel van haar foto's, die dus geen kroniek van haar leven zijn. Vandaar dat de foto's zijn ingedeeld in rubrieken. Eén van de rubrieken is de Keurcollectie. Daarin staan de door de fotografe zelf als beste uitgekozen foto's, vooral uit de jaren 1928-1940. Verder zijn er veel andere rubrieken zoals Reclame, Portretten, Kinderen en ook Reportages.

Omdat Eva in 1910 in Budapest is geboren, daarna in Berlijn en vanaf 1932 in Nederland heeft gewoond geven de foto's toch een mooi beeld van een hele eeuw. De laatste foto's zijn uit het jaar 1990 en zo laat haar werk de ontwikkelingen van de fotografie in Europa in de vorige eeuw zien.

Eva Besnyö moest van haar inkomsten uit de fotografie rondkomen en daarom deed ze veel werk in opdracht. Dat is in het boek onder andere te zien in de rubrieken A (architectuur), C (reclame) en P (portret in opdracht). Maar denk niet dat het opdrachtwerk van mindere kwaliteit was!

Eva Besnyö was heel duidelijk ook verslaggever van het leven op straat. Door de lange periode waarin ze haar werk gemaakt heeft vormen haar foto's toch ook een soort geschiedschrijving.
De beroemdste foto is Zigeunerkind met cello. Het jongetje met de cello op de rug die groter is dan hij zelf is de hele wereld overgegaan. De foto figureert op talloze boeken en platenhoezen en wordt heel vaak afgedrukt in kranten en tijdschriften.

Voor Eva Besnyö waren reportages voor tijdschriften heel belangrijk. Dat waren geen reportages zoals je ze nu bij The Big Picture ziet over Syrië en andere crisisgebieden. Maar wel over de Wereldtentoonstelling en over de Maidentrip van een nieuw schip. Hoewel ook de watersnoodramp in 1953 niet ontbreekt

Eva Bresnyö

De foto's zijn allemaal in zwart-wit. En hoewel ze natuurlijk niet modern zijn vervelen ze geen moment. Als je de foto's bekijkt blijf je bijna altijd 'hangen'. Er is steeds iets dat de aandacht trekt en waardoor je niet zomaar snel doorbladert.

Al met al: Mooi eerbetoon aan een fotografe die met haar werk geschiedenis heeft geschreven. Het boek Eva Besnyö kost 37,95 euro en bevat 288 pagina's. Het is onder andere te bestellen bij Bol.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

3 reacties

 1. Ron
  Ron schreef op vrijdag 30 maart 2012 om 11:08  | reageer

  Ik zou die eerste zin uit deze recensie maar weglaten: "Nog nooit van gehoord had". Ga je schamen!

 2. Maurits
  Maurits schreef op vrijdag 30 maart 2012 om 21:38  | reageer

  Dat is een wel erg drastisch advies, maar zo'n opmerking toont wel aan hoe vergankelijk roem is. Besnyö was toch een van de grote fotografen in Nederland in de groep sociaal (en socialistisch) geïnteresseerden als Cas Oorthuys, Carel Blazer, Ad Windig en vele anderen. Goed dat er nu (toch) een boek van & over haar is verschenen.

 3. Lia Marmelstein
  Profiel Lia Marmelstein schreef op dinsdag 3 april 2012 om 19:11  | reageer

  Ga eens naar het Antiquriaat van Paddenburgh. Specialist op fotoboeken gebied. Heeft vast meer werk van Eva Besnyö in zijn collectie. Kijk op website www.antiqbook.nl/paddenburgh/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord