Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: Fotoboek Religie Nu door Eddy Seesing

zaterdag 21 januari 2012, 22:39 door | 8.014x gelezen | 1 reactie

'Religie Nu' is een heel mooi fotoboek door de Rotterdamse mediakunstenaar Eddy Seesing. Het basisidee van dit boek is het vastleggen van de verschillende religies die er nu in Nederland zijn. Het moet voor de fotograaf een kwestie van veel geduld zijn geweest om dit project uit te voeren. In het boek staat dat het zeven jaar heeft geduurd en dat kan ik me voorstellen.

Vermoedelijk hebben mensen in eerste instantie afhoudend gereageerd, zeker bij excentrieke en gesloten groeperingen kan ik me dat heel goed voorstellen. "Wat wilt u dan met die foto's?" zal een veel gestelde vraag zijn geweest. Als er al wantrouwen is geweest dan heeft de auteur die mooi weten weg te nemen. Een belangrijke rol zal daarbij gespeeld hebben dat de voorgangers op de foto zelf een toelichting hebben geschreven bij de foto, waardoor ze niet bang hoefden te zijn voor karikaturen.

Religie Nu, door Eddy Seesing

In een voorfase van het boek heeft Seesing voorgangers twee keer op de foto gezet, één keer thuis in burgerkloffie en één keer 'in uniform' met ritueel gewaad. Daarna heeft de auteur het breder getrokken naar een overzicht van alle momenteel actieve religieuze gemeenschappen in Nederland. Zo komen (in volgorde van verschijning in Nederland?) paganisten, druïden, joden, christenen, moslims en boeddhisten in het boek voor. En dat nog weer in verschillende varianten, 71 in totaal.

Bij de foto's staat de voorganger centraal, maar het is geen boek met portretten geworden. De voorgangers zijn gefotografeerd tijdens het verrichten van rituele handelingen. In de plaats van samenkomst en soms, zoals de priesteres van de paganistische beweging of de sjamaan, gewoon buiten.

De hoofdstukken zijn ingedeeld op basis van de gefotografeerde rituelen: opname in de geloofsgemeenschap, initiatie ambtsbekleders, de heilige schrift, preken en lezingen, offeren, eucharistie en heilig avondmaal, zingen en aanbidden, bidden en mediteren, zegenen en overige rituelen. Kortom een mooi overzicht van wat er door religieuzen zoal gedaan wordt.

De foto's zijn mooi. De fotograaf heeft geen poging gedaan om de foto's interessant te laten lijken door allerlei fotografische spitsvondigheden. In principe zijn ze een weergave van het ritueel. Daarbij staat de voorganger centraal maar ook de gewone gelovigen zijn onmisbaar voor deze foto's.

Dat is ook één van de doelen van de auteur: "Laten zien dat geloof in al zijn verscheidenheid voor veel mensen betekenis heeft en dat religie ook andere kanten heeft dan de donkere waar velen haar vaak mee associëren".

Er is ook een tentoonstelling bij het boek. Deze is nog tot en met 12 februari 2012 te bezoeken in de Kunsthal in Rotterdam. Het boek Religi Nu bestaat uit 252 pagina's en is zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar. Het boek is te bestellen voor 34,50 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

1 reactie

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 22 januari 2012 om 09:37  | reageer

    De foto op de cover van het boek is in ieder geval uitnodigend! Het lijkt me sowieso een prachtig onderwerp om in beeld te brengen maar ook een monnikenwerk. En zoals gezegd kan religie in Nederland best een lichtje gebruiken na de niet aflatende onthullingen over seksueel misbruik in met name de Katholieke Kerk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord