Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Recensie: Fotograferen met een Sony Alpha 200 / 300 / 350

vrijdag 3 oktober 2008, 19:39 door | 15.216x gelezen | 1 reactie

Van Pearson Education ontvingen wij het boek Fotograferen met een Sony Alpha 200 / 300 / 350 van Lars Polder. Het boek is niet te dik en specifiek geschreven voor de genoemde Sony Alpha digitale spiegelreflexen. Aangezien ik zelf een Sony Alpha 350 bezit was het voor mij een logisch boek om te reviewen.

Het boek begint met een overzicht van de Alpha modellen en licht de nieuwe live-view techniek op een simpele wijze toe. Vreemd vond ik wel dat men dit nogmaals, maar weinig uitgebreider, terug laat komen in hoofdstuk 11 "Bijzondere cameratechniek" waarin dan vervolgens ook sensorreiniging wordt behandeld.

Het boek is erg aantrekkelijk vormgegeven, mooi gedrukt, leest lekker weg en is vrij logisch ingedeeld (op bovenstaande na dan). Het boek is echt specifiek voor deze camera's geschreven met duidelijke afbeeldingen van hoe het een en ander in te stellen, het geeft absoluut niet de indruk er een uit een copy – paste serie te zijn.

Je zou hem kunnen zien en gebruiken als sterk verbeterde gebruiksaanwijzing. In feite bevatten beide dezelfde informatie, waarbij het boek uiteraard veel voorbeeldfoto’s en extra toelichting geeft. De voorbeeldfoto's helpen om het een en ander te verduidelijken.

Zo worden bijvoorbeeld de mogelijkheden van de interne en externe flitsers lekker uitgebreid in een apart hoofdstuk toegelicht. Ook zaken als witbalans, ISO waarden, scherpstellen, belichten komen goed aan bod.

Ook is er een apart hoofdstuk over objectieven, hoewel ik dat zelf wel een erg eenzijdige (Sony / Carl Zeiss only) en weinig kritische getinte opsomming vond. Op zich een goed hoofdstuk, maar van mij hadden de alternatieven van Sigma of Tamron ook genoemd mogen worden.

Handig is dat men een apart overzicht van alle menu instellingen heeft opgenomen, waardoor je snel kunt vinden waar je wat moet instellen (hoewel het menu in de praktijk erg eenvoudig is). Dit boek gaat dus voornamelijk in op de technische mogelijkheden en toepassingen, het gaat niet echt in op bijvoorbeeld de compositie van een opname, maar wel hoe je bepaalde effecten kunt bereiken met je Alpha.

Conclusie
Dit boek voegt relatief weinig toe als je al bekend bent met alle aspecten van je digitale spiegelreflex en is meer bedoeld voor beginners. Voor mij als relatief nieuwe eigenaar van een Alpha zaten er toch wat dingen in die ik zelf nog niet bedacht of gevonden had. Maar dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat ik de gebruiksaanwijzing niet uitputtend heb gelezen.

Het boek is zeker van nut voor mensen die op een ontspannen, duidelijke en pragmatisch wijze kennis willen nemen van de mogelijkheden van de Alpha 200, 300 of 350 zonder de stoffigheid van de gebruiksaanwijzing. Persoonlijk vind ik dit soort boeken altijd leuk om te lezen, zeker als je verder nog geen boeken over fotografie hebt, dan lijkt me dit een uitstekende starter om snel betere foto's te maken.

Fotograferen met een Sony Alpha 200 / 300 / 350 door Lars Polder


Dit boek is verkrijgbaar voor ongeveer 20 euro.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Fotograferen met een Sony A200, A300 en A350
Fotograferen met een Sony A200, A300 en A350
Lars Polder

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

1 reactie

  1. Paula Alphenaar
    Profiel Paula Alphenaar schreef op zaterdag 4 oktober 2008 om 09:37  | reageer

    Dit boek voor mijn dochter besteld... vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord