Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Recensie: Fotoshoots organiseren en stylen

zondag 1 september 2013, 22:06 door | 6.714x gelezen | 2 reacties

In het boek 'Fotoshoots organiseren en stylen' van Peter Travers en Brett Harkness geven de schrijvers een kijkje in de keuken van de professionele fotoshoot. In dit artikel een recensie van dit boek dat door Pearson wordt uitgegeven.

In de inleiding leggen de schrijvers de lat voor zichzelf meteen op een bijna onhaalbare hoogte: Dit boek is leerzaam voor elke fotograaf. Iedereen, van student tot geroutineerde professional, kan iets opsteken. Na het lezen van dit boek ben ik bang dat ze die claim niet waar kunnen maken. Maar als je wilt beginnen met fotograferen voor een opdrachtgever of dit nog niet zo lang doet zul je zeker het een en ander kunnen leren van de schrijvers.

Untitled AMK DSC1091

Het boek heeft drie hoofdonderwerpen:

- Organisatie en Planning
- Fotoshoots
-Apparatuur en nabewerking

In het eerste hoofdstuk over plannen vind je kleine checklisten die je kunnen helpen als je een fotoshoot gaat doen. In alle hoofdstukken vind je naast de teksten blokjes met tips over het onderwerp of de gebruikte materialen die je gemakkelijk even kunt nalezen.

Bij de verschillende soorten shoots die worden besproken, zoals portret- en foodfotografie, wordt telkens een professionele en eenvoudige opstelling getoond en is er een interview met een professionele fotograaf van dat betreffende vakgebied. Dit vond ik eigenlijk het leukste gedeelte van het boek, geeft ook de meeste zin om iets uit te proberen.

Algemeen


Het gekozen lettertype -eurostyle- in een lichtgrijze kleur vind ik de leesbaarheid niet ten goede komen. Mooi voor de kopteksten, maar voor de paragrafen niet fijn om te lezen. De schrijfstijl is vlot en goed te begrijpen.

Sommige onderwerpen die toch essentieel zijn worden vrij oppervlakkig behandeld: een halve bladzijde over hoe je een model moet boeken, maar wel zo'n vijftien bladzijden over basis camera techniek en een heel hoofdstuk over fotoapparatuur en nabwerking; kennis die je hopelijk al hebt voor je erover nadenkt om voor een opdrachtgever te gaan werken.

Untitled AMK DSC1095

Conclusie


Het boek is naar mijn mening vlees nog vis, de onderwerpen die je in het boek verwacht -fotoshoots organiseren en stylen- worden voor mijn gevoel maar lichtjes aangestipt en er ligt veel nadruk op algemene zaken als cameratechniek en nabewerking. Wel voldoende foto's en voorbeelden om eens lekker doorheen te bladeren. Leuk voor de beginnende fotograaf.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

2 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op maandag 2 september 2013 om 22:50  | reageer

  Bedankt voor de review. Een boek met specifiek dit onderwerp zonder alle algemene info daar is denk ik zeker markt voor. De leesbaarheid laat zo naar de foto's te oordelen helaas ook te wensen over; zeker als het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen' er ook nog overheen geprojecteerd wordt. En dat raakt - gezien haar aard - helaas nooit uitverkocht. Tijd voor je eigen boek Antonette....

 2. AvD
  AvD schreef op woensdag 4 september 2013 om 07:17  | reageer

  Ik heb het boek zo'n 3 weken geleden bij de boekhandel staan doorbladeren. Dat betekent een korte en snelle beoordeling. Ook ik herken een aantal zaken die jij beschrijft, veel bekende informatie. Daarnaast kreeg ik de indruk dat beide schrijvers ook laten zien hoe goed zij zijn in hun vak. Gezien inhoud, eerste indruk afgezet tegen de prijs, heb ik het boek laten staan.
  Wellicht dat anderen er meer plezier aan kunnen beleven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord