Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Recensie; Handboek Tijdschrift door Cramer en Zwaan

zondag 24 april 2011, 22:54 door | 10.316x gelezen | 3 reacties

Begin deze maand verscheen het 'Handboek Tijdschrift'. Als leverancier van beeld aan tijdschriften heb ik dat boek direct besteld. Nu dus eens een boekbespreking zonder een voor niks en niemendal gekregen boek. Het Handboek Tijdschrift geeft je een uitgebreide kijk in de wereld van tijdschriften makers.

Handboek Tijdschrift

Ik kan met de tijd nog heugen dat studieboeken vertelden hoe de wereld in elkaar zat en hoe je als vakman iets moest doen. Dit boek is anders. In drie delen leiden de schrijvers de lezer van de praktijk, via ervaringsverhalen naar de toekomstideeŽn van redacties. De schrijvers leggen uit wat de functies op een redactie zijn bij een tijdschrift zijn, maar in het praktisch gedeelte zie je voorbeelden van verschillende benaderingen van redacties en de verschillende medewerkers.

Tijdschriften maken is vechtsport. Ze moeten in de winkel concurreren met andere tijdschriften en thuis moeten ze opboksen tegen andere manieren van tijdverdrijf. En ze moeten opboksen tegen internet en tablets. Wil een tijdschriftenmaker succes boeken, dan moet het product verleiden, overtuigen, verdiepen en verrijken.

Beeld en als 2e de kop zijn aandachttrekkers

Voor fotografen biedt het boek dan gelijk een mooie boodschap: beeld is het belangrijkst voor een modern tijdschrift. Daarna volgen kop (dat zie je heel goed in de foto hierboven) fotobijschriften, streamers (de oneliners tussen de tekst) en dan pas de tekst.

De tekst is dan wel het allerbelangrijkste, maar de uitdaging is het om de lezer de tekst in te trekken. Ik moet zeggen: de makers van het boek doen wat ze zeggen. Het is een leesboek en kijkboek en ook de betreffende fotografen zeggen wat hun aanpak is.

Ook fotograaf vertelt

Foto's zijn aandachttrekkers nummer ťťn. In dit boek zijn het dan vaak foto's die speciaal voor die ene uitgave van een blad zijn gemaakt. Dat is dan ook mijn enige kritiek op dit boek: het gaat uit van professionele fotografie in bladen en dat is wel terecht, maar de praktijk is dat 'gratis' toch wel erg verleidelijk is.

Werk van schrijver en fotograaf komen aan bod

De praktijk is toch dat veel materiaal gratis wordt aangeboden door belanghebbende bedrijven of organisaties. Dat kŠn goed zijn en gemaakt door fotografen die werk maken van fotografie, maar vaker is het leuk materiaal voor een website, maar niet voor mooi drukwerk.

Er zijn zat bladen die niet anders dan gratis materiaal verwerken. Maar het zal mijn eigen perceptie wel zijn als ik zeg dat dergelijke bladen me niet echt boeien. Mijn stelling: Als beeld het gemakkelijk eindpunt is van alle werkzaamheden en niet het begin, dan zie je dat terug in een tijdschrift.

Aanpak autotest door Autoweek

De samenstellers, Ingrid Cramer en Marina Zwaan, hebben naar eigen zeggen vier jaar aan het Handboek gewerkt. Als je wilt meekijken met de makers van Autoweek, Elle, Glamour, Linda, Viva of andere grote titels; voor 39,50 euro is deze uitgave van Picture Publishers in de boekhandel te bestellen.

AnyBody in Viva

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

3 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 24 april 2011 om 23:01  | reageer

  Klinkt wel als een interessant boek. Staan er nog veel leerzame dingen in voor fotografen die graag voor tijdschriften zouden werken?

  Grappig detail dat de auteurs zich richten op tijdschriften en zoals het de oude media waar ze over schrijven betaamt niet eens beschikken over een eigen website. knipoog

  Gaat het boek ook nog in op de toekomst van tijdschriften? In plaats van opboksen tegen tablets en internet er juist in mee gaan, bijvoorbeeld..

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 25 april 2011 om 09:35  | reageer

  Elja, het is een boek over het maken van moderne tijdschriften, dingen van papier. Je weet wel, zoals Zoom waar jij ook wel eens aan bijdraagt. vrolijk

  Het is geen boek over fotografie, maar het geeft inzicht in het werk van redactteuren, vormgevers en fotografen om tot een verhaal in een blad te komen.
  Een opinie is dat tijdschriften zullen blijven bestaan naast elektronische producten. Ze zullen dan wel veranderen. Minder nieuws, meer verdieping en meer beeld (foto en illustratie). Maar we zullen zien hoe het uitpakt. Misschien zijn fotografen over vijf jaar wel videografen omdat er geen tijdschriften meer zijn.

  Ik heb het boek overigens via internet besteld. De 'oude' boekhandel had het niet, maar kon het wel bestellen. De nieuwe weg leverde het me sneller.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 25 april 2011 om 14:19  | reageer

  Lijkt me een interessante uitgave met waardevolle informatie voor professionals die zijn betrokken bij de totstandkoming van tijdschriften. En weer een opsteker om te lezen dat beeld de trigger blijft. Het eind van fotografen is gelukkig nog niet in zicht. Ik werk als redacteur/fotograaf voor CRTV; Chinese Radio & Television (Amsterdam) die een prachtig magazine uitgeven met Chinese thema's. Ik ga de makers dit boek aanraden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord