100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Handboek Workflow in de Fotografie

woensdag 31 oktober 2012, 23:20 door | 7.616x gelezen | 1 reactie

Van Focus Publishing ontving ik de uitgave Handboek Workflow in de Fotografie geschreven door Frans Barten. Een stevig hardcover boek op bijna A4 formaat dat 228 pagina's bevat. Met workflow wordt in dit boek de weg bedoeld die een digitale foto aflegt nadat de opname is gemaakt tot en met de toepassing ervan.

Inhoud


Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is de inleiding en dit is tevens het kleinste hoofdstuk. Hierin wordt het een en ander uitgelegd over wat workflow is, waarom je in RAW moet fotograferen en hoe het nu eigenlijk zit met kleurprofielen binnen Photoshop. Ook wordt er kort verteld hoe je een monitor kunt kalibreren.

Het tweede hoofdstuk gaat over het importeren van je afbeeldingen en het selecteren ervan. De auteur schrijft in het boek over verschillende pakketten; Adobe Lightroom, Capture One en Apple Aperture. Mijn advies zou zijn om één pakket te kiezen en de rest van de uitleg (over de andere pakketten) over te slaan.

Ook wordt er een historisch overzicht gegeven van browsers voor je foto's. Het geeft een beetje weer hoe de ontwikkeling van importeer- en sorteermogelijkheden zich over de jaren heeft ontwikkeld. Hierbij komen ook andere pakketten, zoals Photoshop Elements, kort voorbij.

Wanneer de historie aankomt bij Lightroom 4 gaat Frans hier dieper op in door uitleg te geven over de importeer- en sorteermogelijkheden van het programma. Na Lightroom worden Aperture en Capture One besproken.

Frans barten workflow in de fotografie

Het derde hoofdstuk gaat over beeldcorrecties in de eerder genoemde drie programma's, maar ook Adobe Camera RAW (standaard bij Photoshop) wordt uitgebreid besproken. Tevens laat Frans in het kort ook een aantal camera specifieke pakketten voorbij komen.

Het laatste hoofdstuk gaat over de output; hoe kun je de foto's het beste uit de RAW-bewerker halen en aanleveren bij je klant (of het eindresultaat voor jezelf natuurlijk). Hierbij wordt uiteraard veel aandacht aan printen gegeven, maar ook aan fotoboeken, webpresentaties en diapresentaties.

Conclusie


Frans Barten heeft met zijn Handboek Workflow in de Fotografie een uitgebreid boek neergezet boordevol praktische informatie. Ook is hij niet bang wat dieper op de materie in te duiken voor iedereen die ook wat achtergrond wil weten over waarom en hoe bepaalde dingen zijn zoals ze zijn binnen de digitale fotografie.

Door de keuze voor meerder pakketten staat er in het boek voor de meeste lezers helaas wel wat veel informatie die waarschijnlijk niet relevant is. Als je al weet dat Lightroom voor jou het pakket is, dan zijn alle pagina's over bijvoorbeeld Capture One, Aperture en Camera RAW niet zo interessant.

Weet je nog niet wel pakket je als fotograaf wilt gaan gebruiken, dan is dit boek wel een goede manier om van alle populairste pakketten het nodige mee te krijgen. Wellicht helpt je dat om voor jou de juiste keuze te maken. Heb je wel reeds een pakket gekozen dan zou ik aanraden een boek aan te schaffen dat specifiek op dat pakket gericht is.

Bestellen


Handboek Workflow in de Fotografie kost 29,95 euro en is te bestellen via de webshop van Focus Media of in de boekhandel. Ten tijde van het schrijven van deze recensie krijg je het Handboek Kleur- & Contrastbeheersing ter waarde van 34,50 euro er gratis bij wanneer je rechtstreeks besteld bij Focus.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op donderdag 1 november 2012 om 10:55  | reageer

    Eindelijk! Ik roep al jaren dat het eens nodig is dat er een boek over workflow in het Nederlands verschijnt. Ik was al bijna van plan er zelf een te gaan schrijven "knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord