Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: Iconen van de fotografie, 50 beroemde foto's

zaterdag 29 december 2012, 21:51 door | 10.563x gelezen | 1 reactie

Slechts vijftig foto's, zoals de ondertitel 50 beroemde foto's vermeldt? En dat in 300 pagina's? Hoe zit dat? Nou, wees gerust, er staan veel meer foto's in dit boek. De auteur Hans-Micahel Koetzle schrijft als titel boven zijn voorwoord: Foto's lezen. Dat is mooi gevonden, want de gekozen foto's vertellen een verhaal.

En de auteur vertelt het verhaal achter de foto's. Hij licht het verhaal van de foto ook toe met historische informatie. Soms legt hij uit hoe het staat met de fototechniek in de tijd dat de foto werd gemaakt. Dan weer geeft hij biografische informatie over de fotograaf en vooral over de kijk van de fotograaf op fotografie, en op kunst, en op het leven in het algemeen.

Veel succesvolle fotografen waren geen gesettelde mensen die het helemaal gemaakt hadden. Het waren zoekers naar nieuwe technieken, naar de waarheid rond historische gebeurtenissen, naar schoonheid. Vaak outsiders, zelden rijk.

Bij 'nieuwsfoto's' staan in deze dikke zware pil ook de historische gegevens en de beschrijving van wat je op de foto ziet. Men zegt wel eens dat één foto meer zegt dan duizend woorden, maar ik denk dat dat helemaal niet klopt. Vaak zie je dat pas de combinatie van foto en toelichtende tekst de emoties bij het grote publiek wakker roept. Niet de tekst alleen, niet de foto alleen.

Zo riep een vermeende foto van één van de 30 slachtoffers van de Israëlische tegenaanval op Gaza woedende reacties op in de Arabische wereld, maar het was één van de 30.000 slachtoffers in Syrië.
Veel foto's geven een tijdbeeld. Soms neutraal, soms aanklagend, soms gewoon het-is-zoals-het-is.

Wij hebben misschien nu soms de neiging om 'bijzondere' dingen vast te leggen. Daar gaan we dan naar op zoek en als we dan thuis komen hebben we het lege gevoel dat het vandaag weer niks geworden is. Maar veel foto's gaan over gewone dingen, alledaagse mensen. In hun glorie of in de penarie.

De mooiste foto's van beroemdheden zijn gemaakt voordat ze beroemd werden. Denk ik.
Dat neemt niet weg dat je voor sommige foto's wel degelijk op pad moet: Denk aan de foto's van Robert Capa van de burgeroorlog in Spanje. Of de reportages over migranten van Dorothea Lange, met de beroemde plaat 'Migrant mother'.

Naast bovengenoemde fotografen ontbreken ook Cartier-Bresson, Man Ray, Alfred Stieglitz en 45 andere toppers niet.

Iconen van de Fotografie

Waarom dit boek lezen?


Terwijl ik het boek had aangevraagd om 'gewoon mooie platen te bekijken' en niet de zoveelste How-To-handleiding te lezen waar toch niks van blijft hangen kom ik al kijkende/lezende tot de ontdekking dat ik er heel wat van opgestoken heb. En als jij dit boek gaat lezen zul je waarschijnlijk ook de volgende ervaringen opdoen:

- Je leert beter te kijken naar (oude) foto's.
- Je krijgt door dat foto's niet alleen plaatjes zijn maar ook een verhaal vertellen.
- Je ziet dat je met foto's ook kunt proberen de wereld te veranderen. Of een statement te maken.

Lezen dat boek!

Helaas is het boek moeilijk te krijgen en momenteel ook niet bij Bol.com beschikbaar. De auteur van Iconen van de Fotografie: 50 beroemde foto's is Hans-Michael Koetzle. ISBN 978-3-8365-2806-1

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

1 reactie

  1. wim hendriks
    wim hendriks schreef op zondag 30 december 2012 om 14:38  | reageer

    Op Amazon.com is ie wel verkrijgbaar in het Engels.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord