Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Albert ter Harmsel

Recensie: Itamar Grinberg Luchtfoto's IsraŽl

woensdag 11 april 2012, 22:46 door | 8.564x gelezen | 0 reacties

Een fotoboek met alleen maar luchtfoto's, wat is daar nou aan? Nou, het zijn hele mooie foto's die een mooi overzicht geven van IsraŽl. De meest foto's zijn gemaakt door Itamar Greenberg, de tekst is van Hanit Armonn Grinberg.

De fotograaf werd in 1953 in IsraŽl geboren en beschouwt het land als zijn 'thuisland'. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam, waaronder 'Rituals in Jerusalem' over de drie grootste monotheÔstische religies in Jeruzalem.

Luchtfoto's van IsraŽl

Het boek met luchtfoto's is natuurlijk geen boek met veel mensen erin, daarvoor zit je toch te hoog in een vliegtuigje. De foto's zijn gerubriceerd in een aantal hoofdstukken, die ik kort wil beschrijven.

De stad van God


Dat kan natuurlijk niet missen, de godsdienst druipt er bij wijze van spreken vanaf. Veel overzichtsfoto's en de bekende 'heilige plaatsen'.

Het oker en het blauw


Als je het nieuws over IsraŽl een beetje volgt kom je het begrip 'de zee in zee drijven' vroeg of laat zeker tegen. Ik zou zeggen: 'Niet doen, daar is de kust veel te mooi voor'. Het water is fantastisch blauw zoals bekend van de Middellandse zee, maar er is ook heel veel oker in de vlakte langs de zee.

Een ver verleden


Je krijgt de indruk dat je in IsraŽl gewoon naar buiten kunt lopen om te gaan graven en je bevindt je meteen in een archeologische opgraving. Dat ligt allemaal nog onder de grond. Boven de grond staat er ook nog aardig wat overeind. Veel gebouwen/ruÔnes zijn Joods, Romeins of christelijk. Of de Arabieren weinig gebouwd hebben of dat er sprake is van selectieve waarneming door de auteur is mij niet duidelijk, maar Arabisch erfgoed vind je nauwelijks in dit hoofdstuk.

De oostelijke waterroute- van de Golan tot Eilat


Naast 'het grote water 'in het westen wordt het land ook in het oosten begrensd door een waterlinie. Vanaf de Golan in SyriŽ loopt er water naar de Rode Zee bij Eilat. Daartussen ligt het grootste zoetwaterbekken, het meer van Galilea, de rivier de Jordaan en de Dode Zee, waar ďin zee drijvenĒ een heel andere betekenis heeft.

Het bewoonde land


Hier min of meer de rubriek 'overige'. Naast overzichtsfoto's van steden die nog niet aan bod gekomen zijn ook een aantal plaatjes met indrukwekkende berg- en woestijngebieden.

Als fotograaf vind ik het boek minder interessant. Je doet er geen ideeŽn op voor je eigen fotografie (tenzij je nog een oude Cessna in de schuur hebt staan). Je leert er ook niet echt iets van.

Maar het zijn wel prachtige foto's. Ruim 450 pagina's kijkplezier. De fotograaf is volgens mij verliefd op zijn land en ik kan me dat heel goed voorstellen. Mijn gevoel is niet 'Ik ga ook luchtfoto's maken' maar wel 'Ik moet er hoognodig eens naar toe'.

Itamar Grinberg: Luchtfoto's IsraŽl wordt uitgegevn door Veltman Uitgevers. Het boek is te bestellen voor 17,99 euro. ISBN nummer 9789059208988. het boek meet 23 bij 15,5 cm en bevat 464 bladzijden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Albert ter Harmsel

Over de auteur

Albert is hobbyfotograaf.
Hij toont zijn foto's op Flickr.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord