Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Lightroom 4 ontmaskerd

woensdag 21 november 2012, 23:23 door | 8.254x gelezen | 2 reacties

Vandaag is het boek Lightroom 4 Unmasked verschenen bij Craft & Vision. Het boek is geschreven door de Belg Piet van den Eynde en is ook reeds als papieren uitgave in het Nederlands verschenen. Je kunt als lezer dus kiezen; de Engelse versie als elektronisch boek of de Nederlandse papieren uitgave.

Dit is overigens het eerste 'Big Book' uitgegeven door Craft & Vision. Vooralsnog waren de eBooks die ze verkochten een stuk kleiner. Dit nieuwe eBook bevat 313 pagina's aan Lightroom kennis. De prijs van dit 'Big Book' ligt dan ook een stuk hoger dan we gewend zijn; voor 20 dollar (15,61 euro) is het van jou.

Piet is gecertificeerd Adobe expert en heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. De ontmaskerd serie heeft al jaren een goede naam onder de Nederlandstalige lezers.

Inhoud


Het boek bestaat uit dertien hoofdstukken. Elk hoofdstuk eindigt met zogenaamde 'cases'. Hierin worden de tools en mogelijkheden in de praktijk bekeken; hoe kun je ze inzetten voor jouw foto's. Door het boek verspreid zijn er zo 60 verschillende cases opgenomen.

In het eerste hoofdstuk wordt uitgelegd wat de voordelen van Lightroom zijn en wordt er gekeken naar wat een workflow zou kunnen zijn met het programma. Dit geeft je in een paar pagina's een beeld van wat je met het programma kunt. Dit eerste hoofdstuk is vooral erg nuttig voor iemand die nog nooit met Lightroom gewerkt heeft.

In het tweede hoofdstuk wordt de catalogus doorgenomen. Er worden tips gegeven over verschillende manieren waarop je zou kunnen werken en wat voordelen kunnen zijn van meerdere catalogi. Hier wordt ook direct goed duidelijk wat het nut van de cases is. Deze verhelderen het algemene verhaal met concrete voorbeelden.

Lightroom 4 ontmaskerd pages

In het derde hoofdstuk worden de interface en sneltoetsen van Lightroom besproken. Nuttig om sneller met het programma te leren werken. Bij het vierde hoofdstuk begint het echte werk; het importeren van foto's.

In hoofdstuk vijf gaat het over de bibliotheekmodule. Hier leer je hoe je snel foto's kunt beoordelen en een selectie kunt maken van je beste beelden. Ook worden er veel handige tips gegeven voor het sorteren, filteren en zoeken van foto's.

Hoofdstuk zes bespreekt de kaartmodule, iets waar ik persoonlijk bijna nooit gebruik van maak, maar dat kan goed veranderen als GPS eindelijk eens fatsoenlijk standaard in een spiegelreflex opgenomen wordt (De Canon 6D heeft het al!).

Zeventig pagina's van het boek worden besteed aan de module waar je als fotograaf wellicht het meeste tijd in door brengt; de ontwikkelmodule. Wat mij betreft het belangrijkste deel van het boek en ook hier duikt Piet er diep in en krijg je veel uitleg over de mogelijkheden. De cases spreken hier ook erg bij aan, want hier krijg je een aantal goede voorbeelden van bewerkingen die je wellicht dagelijks wil gaan uitvoeren.

Lightroom 4 ontmaskerd pages2

Na hoofdstuk zeven worden nog externe bewerkers besproken en hoe je hier makkelijk tussen kunt schakelen. Uiteraard is er een hoofdstuk over het exporteren van je beelden. De nieuwe boekmodule wordt besproken in hoofdstuk 10 en in hoofdstuk elf gaat het over het maken van diashows.

In hoofdstuk 12 leer je hoe je kunt werken met de printmodule en in hoofdstuk 13 gaat het over de webmodule waarbij je direct diapresentaties voor het internet kunt maken.

Conclusie


Lightroom 4 Ontmaskerd is een erg uitgebreid en compleet boek over Lightroom 4. Het boek is geschikt voor bijna elke Lightroom gebruiker; als beginner kun je er enorm veel informatie uithalen, maar ook de gevorderde gebruik zal zeker nog het nodige op kunnen pikken. Lightroom 4 Ontmaskerd is dan ook een prima aanrader voor iedereen die alles wil leren over hét pakket voor digitale fotografen.

» Bestel Lightroom 4 Ontmaskerd (29,95 euro, papieren uitgave)

» Lightroom 4 Unmasked (20 dollar, eBook)

De komende week kun je het eBook bemachtigen voor slechts 15 dollar. Geef dan in de winkelwagen de code 'LR4FIVE' in.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Piet Van den Eynde
    Piet Van den Eynde schreef op donderdag 22 november 2012 om 17:51  | reageer

    Thanks voor de positieve review, Elja. Ik wil er gewoon nog even aan toevoegen dat het Nederlandse boek, Lightroom 4 Ontmaskerd, ook als eBook te verkrijgen is (o.m. bij bol.com). Er is dus keuze uit maar liefst drie verschillende versies: Nederlands gedrukt, Nederlands eBook en nu ook Engels eBook. Dat laatste is exclusief via Craft & Vision verkrijgbaar.

  2. Vento
    Profiel Vento schreef op zondag 24 februari 2013 om 20:25  | reageer

    Ruim een jaar geleden heb ik het boek Lightroom 3 van Scott Kelby,s gekocht. Na de eerste 100 pagina's ben ik er mee gestopt. De uitleg was ongestructureerd, chaotisch, en vaak niet te volgen. Enkel weken geleden heb ik Lightroom 4 ontmaskerd gekocht. Aanvankelijk schrok ik even toen ik zag dat alle benaming in het Engels waren, maar ik gelukkig stond de Nederlandse benaming er ook bij. Ik heb het boek nog niet uit, ik ben pas op pagina 104, maar ik ben blij dat ik het gekocht heb. Alles wordt bijzonder goed en duidelijk uitgelegd zodat het voor iedereen te begrijpen is. Voor de mensen die met Lightroom 4 werken is dit een absolute aanrader om alle in's en outs van Lightroom te leren kennen en te gebruiken. Een absolute aanrader!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord