Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Naaktfotografie door Stefan Weis

maandag 30 maart 2009, 23:59 door | 15.107x gelezen | 0 reacties

Van Easy Computing ontving ik het boek Naaktfotografie geschreven door Stefan Weis. Een onderwerp dat veel fotografen (en ook niet-fotografen trouwens) aan spreekt. Het boek is vertaald uit het Duits door John Hendriks.

Het eerste inleidend hoofdstuk in het boek gaat over de verschillende vormen van naaktfotografie en hoe de visie op naaktfotografie in de loop der jaren veranderd is. Wat vroeger absoluut niet door de beugel kon zie je tegenwoordig op een bushokje hangen. Hierna wordt de mens achter de camera besproken; een persoonlijk verhaal van de auteur over hoe hij terecht kwam in zijn beroep als naaktfotograaf. Dit verhaal gaat over in de redenen waarom de lezers zich interesseert in naaktofotgrafie.

Een mooie observatie in dit hoofdstuk gaat over het fotograferen van je eigen vriendin of vrouw; dat is dus meestal niet al te verstandig omdat je hier niet objectief naar kunt kijken. De resultaten zullen uiteindelijk vaak tegenvallen, ook al vind je dat als fotograaf zelf wellicht niet.

Het hoofdstuk 'Modellen en fotografen' gaat over de omgang met het model bij een naaktfotografie sessie. Hier staan veel praktische tips die eigenlijk heel voor de hand liggen. Ook staan er tips in voor het model. Handig om dit soort tips ter voorbereiding aan het model door te geven.

Er wordt ook aandacht gegeven aan poses en het communiceren met het model. Dit hoofdstuk loopt zelfs nog door tot het afleveren van de foto's bij het model en het vragen van feedback op fora.

Studioruimte
In het daarop volgende hoofdstuk wordt gekeken naar de omgeving waarin je fotografeert. Een studio is een voor de hand liggende locatie en Stefan bespreekt de benodigdheden voor in een studio; van studiolampen tot accessoires.

Nadat de studio besproken is wordt er ingegaan op de eigenschappen van verschillende soorten licht die je kunt gebruiken. Bij de verschillende voorbeelden wordt met behulp van een foto aangegeven wat je met licht kunt doen in je foto. Licht leg je vast met je camera, dus ook de camera wordt nog besproken in een volgend hoofdstuk.

Fotobesprekingen
Een interessant hoofdstuk is ook het gedeelte over 'fotobesprekingen'. Hierbij wordt een getoonde foto helemaal belicht; van het zoeken van de juiste pose naar de manier waarom je deze kunt vastleggen. Een soort van bespreking van praktijksituaties. Een uitgebreid hoofdstuk met veel verschillende handige tips voor zowel model als fotograaf.

Meer praktijk volgt in het hoofdstuk erna. Hier wordt per foto meer gekeken naar de gebruikte belichting. Schematisch wordt per foto aangetoond hoe deze belicht is en uiteraard wordt dit in de tekst toegelicht. Dit hoofdstuk gaat van voorbeelden met een enkele lichtbron naar voorbeelden met meerdere lichtbronnen en reflectieschermen.

In het hoofdstuk digitale beeldbewerking worden wat kleine eenvoudige Photoshop bewerkingen getoond. Het gaat van het gebruik van de stempeltool voor het verwijderen van onregelmatigheden naar het weghalen van storende beeldelementen. Van mij had hier wel wat meer aandacht gemogen naar meer specifieke bewerkingen voor modellen. Ik denk bijvoorbeeld aan het gladmaken van de huid, weghalen van storende huidplooien of andere bewerkingen die nuttig zijn voor de meer glamoureuze foto's.

Het laatste hoofdstuk gaat kort over het plaatsen van naaktfoto's op internet. John heeft netjes alle Duitse websites vervangen door Nederlandse alternatieven als FotoVisie en Belgium Digitaal.

Het boek is uiteraard rijkelijk ge´llustreerd met naaktfoto's. Daar staan best een aantal mooie opnamen tussen, maar ook een aantal die ik niet zou durven publiceren. Op zich wel handig om te kijken welke soort naaktfotografie je aanstaat.

Conclusie
Al met al een best aardig boekje voor wie zich bezig wil gaan houden met naaktfotografie. Het boek is duidelijk gericht op de beginnende fotograaf en bevat hiervoor meer dan voldoende nuttige en praktische tips. De tekst leest vlot en het boekje is hierdoor snel door te nemen. Overigens is het mijn mening dat je beter eerste een goede fotograaf kunt worden van aangeklede modellen en je daarna pas gaat verdiepen in naaktmodellen. Voor fotografen die dat niveau al bereikt hebben bevat dit boek waarschijnlijk niet heel veel bruikbare tips meer.

Naaktfotografie door Stefan Weis


Het boek 'Naaktfotografie' van Stefan Weis bevat 127 pagina's en kost 19,95 euro.

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Naaktfotografie
Naaktfotografie
Weis, S.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord