Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Ondernemer in Beeld door Sonja van Driel

zaterdag 13 november 2010, 23:06 door | 9.036x gelezen | 15 reacties

Van auteur Sonja van Driel ontving ik haar boek Ondernemer in Beeld, de weg naar succes als fotograaf. Een boekje vol met tips voor wanneer je van fotografie je werk wilt maken. Sonja is zelf al 16 jaar fotografe en helpt je in dit boek om van je eigen fotografiebedrijf een succesvollere onderneming te maken.

Ondernemer in Beeld is geschreven voor iedereen die aan de slag wil gaan als fotograaf en hiervoor zijn of haar eigen onderneming wilt opstarten. Ook voor fotografen die al een tijdje bezig zijn is dit boek nuttig, het helpt je aan concrete tips om (zonder grote investeringen) nieuwe markten aan te boren en creatief met je bedrijf om te gaan.

Starten


Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken; starten, marketing, verkoop en rechten en plichten. In het eerste hoofdstuk wordt wat verteld over het boek zelf en over de auteur. Het gaat ook over het ondernemen; geen excuses verzinnen waarom je weinig opdrachten krijgt en niet de schuld bij anderen leggen. Zorg ervoor dat je creatieve ideeŽn ontwikkeld en voer die ook daadwerkelijk uit!

In het eerste hoofdstuk gaat het daarnaast over de eerste stappen bij het opzetten van je eigen bedrijf. Wat heb je voor een apparatuur nodig, hoe werkt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en wat komt er kijken bij administratie en belastingen.

Marketing


In het hoofdstuk over marketing gaat het over hoe je jezelf neer kunt zetten als een merk. Er worden praktische zaken beschreven, zoals het tips voor het schrijven van een persbericht en het vinden van tussenpersonen en agentschappen.

Waar ik me persoonlijk erg in kan vinden is het verhaal over (online) netwerken en het zorgen voor klantenbinding. Het gaat in dit hoofdstuk ook over het opzetten van een website (een must voor elke fotograaf) en er worden wat basistips gegeven over zoekmachinemarketing.

Verkoop


Jezelf en je werk verkopen is eigenlijk een vak apart. Als fotograaf moet je dit echter ook zelf doen. Sonja geeft ook hier handige tips voor. Denk aan contacten met de klant, het verzorgen van je presentatiemateriaal en een verkoopversprek. Ook wordt hier ingegaan op het vaststellen van je prijzen en het maken van offertes.

Bij een verkoop horen ook voorwaarden en een opdrachtbevestiging. Sonja geeft naast haar tips ook regelmatig concrete voorbeelden over hoe bijvoorbeeld een offerte of opdrachtbevestiging eruit hoort te zien. Je mag deze voorbeelden letterlijk van haar overnemen en op jouw wensen en situatie aanpassen.

Na de verkoop volgt ook een facturatietraject. De auteur wijst op verschillen tussen bedrijven en consumenten en geeft uiteraard een voorbeeld van een correct opgestelde factuur. Daarnaast staat ze erop dat je actief zorgt voor een tijdige betaling door bovenop het betalingstraject te blijven zitten.

Rechten en Plichten


Het laatste hoofdstuk uit het boek is ook het kortste. Hierin wijst Sonja je op het auteursrecht en het portretrecht. Persoonlijk vind ik dat sommige fotografen te happig zijn op hun eigen auteursrecht en in feite is dit wat Sonja tussen de regels door ook adviseert. In mijn ogen is het auteursrecht tegenwoordig wat verouderd en toe aan een 2.0 update. Maar dat is stof voor een ander artikel..

Sowieso is het in elk geval handig om als fotograaf goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Aan de hand hiervan kun je zelf je eigen beleid rond deze regels bepalen.

Sonja van Driel


De auteur van het boek, Sonja van Driel, is zelf sinds 1994 als fotograaf werkzaam. Dat ging de eerste tien jaar probleemloos; opdrachten genoeg en weinig concurrentie. De massale opkomst en populariteit van de digitale camera heeft dit echter veranderd. Sonja's opdrachten vielen weg en uiteindelijk was ze zelf gedwongen om een bijbaantje te nemen om rond te kunnen komen.

Sindsdien heeft Sonja veel meer tijd en aandacht moeten besteden aan haar marketing en ondernemerschap. Een leerzame periode waarbij ze haar opgedane kennis nu in dit boek deelt me de rest van de wereld.

Marcel Wiegerinck heeft op zijn blog ook een aantal vragen en antwoorden staan uit een gesprek met de auteur.

Conclusie


Ondernemer in Beeld is een erg bruikbaar en helder geschreven boekje voor elke werkende fotograaf. Gevuld met praktische tips en leerzame voorbeelden. Volgens mij kan elke fotograaf hier een aantal onderdelen uithalen die je kunt toepassen op je eigen onderneming.

Ondernemer in Beeld bevat 140 pagina's en is te koop via de webwinkel van Sonja van Driel voor een bedrag van 24,50 euro.

Ondernemer in Beeld

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 14 november 2010 om 11:26  | reageer

  Elja. Het auteursrecht zal vast op de schop gaan, maar het gaat wel om één van de inkomstenbronnen van de fotograaf: het recht op de exploitatie van eigen werk. Verder merk ik op dat andere vormen van netwerken en presentatie van werk dan de online-versies nog steeds ongelofelijk belangrijk zijn. In ieder geval voor een aantal takken van fotografie.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 14 november 2010 om 12:25  | reageer

  Een goed netwerk is nog nooit niet belangrijk geweest. Vroeger ging het nog met de telex en telefoon nu met twitter en al die andere dingen maar zoals Ed al zegt het oude vertrouwde oog in oog netwerk met de juiste presentatie blijft overal torenhoog bovenuit steken en dat zal niet anders worden.

 3. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zondag 14 november 2010 om 19:46  | reageer

  "In mijn ogen is het auteursrecht tegenwoordig wat verouderd en toe aan een 2.0 update. Maar dat is stof voor een ander artikel.."

  Ik ben heel benieuwd naar je mening hierover Elja, wanneer kunnen we dit artikel verwachten? knipoog

  Verder vwb het boek: klinkt interessant en bruikbaar voor fotografen die zelf net starten als professional. Wel vraag ik me wat af... Toen ik de titel zag, vroeg ik me af in hoeverre het boek bruikbaar zou zijn voor specifiek de fotografie. Na het lezen van het stuk, vraag ik me af in hoeverre het boek toepasbaar is op andere vakgebieden? Kortom: hoe goed is de titel van het boek gekozen?

 4. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 14 november 2010 om 21:07  | reageer

  Ik ben ook heel benieuwd naar je update van auteursrecht.
  Tevens is de titel mijns inzien ook verouderd,wat dat je van "Creeer je eigen Fotografiesche biseness" is gelijk ook internationaal.

  oeps; vergissing bestaat al;Creating Your Own Photography Business
  by JESSICA MCELROY

 5. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zondag 14 november 2010 om 21:09  | reageer

  Duh, ik lees nu de titel van het boek pas aandachtig... Nevermind de laatste alinea uit mijn vorige reactie vrolijk

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 15 november 2010 om 07:41  | reageer

  Tjonge... dat klinkt als een bruikbaar en inspirerend boekje. Eens goed over nadenken gezien het feit dat ik morgen naar de KVK ga.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 15 november 2010 om 08:27  | reageer

  Kijk, da's een mooie stap, Johannes!
  Voordeel is dan ook dat je het boekje op je eigen bedrijfje kunt kopen. knipoog

 8. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 15 november 2010 om 11:13  | reageer

  Ik heb toevallig een maand of twee terug het boekje ook van Sonja mogen ontvangen. Ik heb het met plezier gelezen, en de situaties die ze omschrijft zijn heel herkenbaar. Ze komt ook met praktische tips en oplossingen voor problemen en uitdagingen waar volgens mij niet alleen beginnende fotografen met stoeien.

  Een van de belangrijkste rode draden in het boekje; als je overdenkt om met fotografie een boterham te gaan verdienen, blijf dan niet denken maar pak de koe bij de horens en begin!
  Ik vind het een aanrader!

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 15 november 2010 om 11:18  | reageer

  @Elja: inderdaad leuk dat je BTW af kunt trekken na een inschrijving. Misschien dat ik wel evenveel investeer komend jaar als verdien. Belastingtechnisch is dat best aantrekkelijk vrolijk

  @Kidogo: altijd goed om meer mensen over een boekje te horen. Die tip van gewoon starten is iig een goede, want pas als je jezelf daadwerkelijk verkoopt als professional zullen mensen voor je kiezen.

 10. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 16 november 2010 om 10:08  | reageer

  Ik heb het in 1 adem uitgelezen. Je krijgt echt zin om te gaan ondernemen! Duidelijk en helder beschreven. Een echte aanrader!

 11. PehrG
  PehrG schreef op dinsdag 16 november 2010 om 17:25  | reageer

  Je kunt teruglopende omzet aan de tijdgeest en digitalisering toeschrijven. Maar er zijn zat ondernemende fotografen die ook nu nog een goede boterham overhouden. Je moet (bijvoorbeeld als fotograaf) weten wat je waarde voor klanten is en met de tijd meegaan. Als klanten nog een fotograaf nodig hebben, waarvoor dan eigenlijk? Fotograferen op zich is niet de kern van het vak. Als je je core-business (= het werk waarvoor klanten jou 'veel' willen betalen), dan ben je ook voorbereid op de tijd dat de fotograaf een uitgestorven vakman is en bewegend beeld de markt bepaalt.

 12. Rnld
  Profiel Rnld schreef op zondag 28 november 2010 om 16:03  | reageer

  Goed artikel Elja, maar er is een ding wat mij stoort: Waarom openen de linkjes niet in een nieuw tablad/venster?

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 28 november 2010 om 22:26  | reageer

  @Rnld; ik houd me aan de richtlijnen zoals die door het W3C zijn opgericht. Daarbij is openen in een nieuw venster niet 'toegestaan'. Vandaar.

  Je kunt de links altijd gewoon in een extra tabblad openen door de CRTL-toets in te drukken terwijl je klikt. Houd je de SHIFT ingedrukt dan wordt er een nieuw venster geopend.

 14. Rnld
  Profiel Rnld schreef op maandag 29 november 2010 om 16:02  | reageer

  @Elja; Ik weet niet heel veel van deze richtlijnen maar ik denk dat het de user experience van de website wel degelijk zou verbeteren. Ik snap het echter ook dat je je aan deze richtlijnen wilt houden.

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 29 november 2010 om 16:06  | reageer

  @Rnld: veel gebruikers kennen de mogelijkheden van de shift en ctrl toets. Die vinden het heel vervelend als een nieuw scherm word afgedwongen. Je moet als gebruiker kunnen kiezen. Dus ik zou je adviseren om je aan te wennen de shift toets te gaan gebruiken voor een nieuw window aangezien meer en meer websites geen expliciete nieuwe schermen zullen openen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord