Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Scott Kelby's 7-punten systeem

zaterdag 20 september 2008, 17:54 door | 10.995x gelezen | 3 reacties

Van Pearson Education ontving ik Scott Kelby's 7-punten systeem voor Adobe Photoshop. In dit boek van de wereldbekende auteur schrijft Scott over zijn zeven punten systeem waarmee hij elke middelmatige opname tot een topper brengt. In tegenstelling tot veel van zijn andere boeken is dit boek toch wat meer gericht op fotografen met al enige Photoshop ervaring.

Ik ontving de Nederlandse versie van het boek en eigenlijk zou ik aanraden hier de Engelstalige versie van te kopen. Dat heeft twee redenen; in dit boek wordt de Nederlandstalige versie van Photoshop gebruikt en wanneer je zelf de Engelstalige versie gebruikt vraag je je soms af waar je dezelfde optie in de andere taal moet vinden. De tweede reden is dat Scott humor in het Engels iets draagbaarder is dan in het Nederlands. Je ziet gewoon dat zijn slechte grappen hier ook slecht vertaald worden.

Het zeven punten systeem slaat op deze zeven punten:

1. Adobe Camera Raw
2. Curven aanpassen
3. Schaduw/hooglicht
4. Tekenen met licht
5. Kanalen aanpassen
6. Overvloeimodi & laagmaskers
7. Verscherpen

Dit zijn de punten waarvan Scott aanraadt ze toe te passen op je foto's. Overigens hoef je ze lang niet altijd allemaal toe te passen. Per foto moet je kijken welke aanpassingen nodig zijn. De zeven punten zijn dus meer een leidraad dan een vast stappenplan. Ook moet je de verschillende stappen lang niet altijd op eenzelfde manier uitvoeren. Je moet dus nog steeds gewoon na blijven denken bij het bewerken van een foto.

Na een uitleg over de zeven punten, waarbij elke stap met een korte beschrijving genoemd wordt gaat het echte werk beginnen. Scott neemt in elke les een 'matige' foto als uitgangspunt en geeft aan welke van de zeven stappen hij gaat gebruiken om de foto te verbeteren. Vervolgens wordt stap voor stap beschreven (op de bekende Scott Kelby manier) wat je precies moet doen. Aan het einde van elke les wordt het eindresultaat vergeleken met het uitgangspunt.

Wellicht verwacht je dat het een saai boek gaat worden wanneer het telkens over dezelfde zeven stappen gaat. In de praktijk kunnen de stappen zo verschillende worden toegepast dat er niet vaak stappen worden beschreven op een manier zoals ze al eerder toegepast zijn. De constante herhaling van de stappen geeft je daarbij de gelegenheid om zijn workflow voor het bewerken van foto's onder de knie te krijgen.

In totaal zijn er 21 lessen die je kunt doorlopen. Uiteraard worden de voorbeelden naarmate het boek vordert complexer en onderdelen die al eerder uitgelegd zijn worden een tweede keer niet meer zo uitgebreid besproken, maar als een korte stap gemeld. De lessen bevatten veel verschillende soorten foto's zodat het boek zich niet richt op een bepaalde doelgroep (portret, landschap, en dergelijke), maar voor elke fotograaf bruikbaar is.

Conclusie
Scott Kelby's 7-punten systeem voor Adobe Photoshop is een prettige afwisseling op de vele boeken die zich voornamelijk richten op de beginnende Photoshopper. Het boek biedt een duidelijk structuur in het nabewerken van foto's en geeft praktische tips om foto's te verbeteren. Absoluut een aanrader voor fotografen die de basisvaardigheden binnen Photoshop reeds beheersen en hun technieken een stapje hoger willen tillen.

Scott Kelby's 7 -punten systeem voor Adobe Photoshop


GeÔnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com of Amazon. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Scott Kelby's 7-Punten systeem voor Photoshop
Scott Kelby's 7-Punten systeem voor Photoshop
S. Kelby
Scott Kelby's 7-Point System for Adobe Photoshop Cs3
Scott Kelby's 7-Point System for Adobe Photoshop Cs3
Scott Kelby
Amazone.co.uk
Scott Kelby's 7-Point System for Adobe Photoshop CS3 (Voices)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 20 september 2008 om 19:36  | reageer

  Leuk is dat want ik ben hier nu ook mee bezig bij de fotovakschool!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 21 september 2008 om 08:21  | reageer

  @Robbie; Op welke manier ben je hier ook mee bezig op de fotovakschool? Passen jullie eenzelfde soort structuur toe op het bewerken van foto's?

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 21 september 2008 om 21:08  | reageer

  Ik heb dit boek ook al een tijdje (gelukkig wel de Engelse versie). Op zich wel een aardig boek, maar na een paar hoofdstukken wist ik het wel (wat volgens Kelby de bedoeling is). Ik moet nog steeds een keer de rest van het boek doorwerken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord